Što znači zarada od 31 milijardu dolara?

Fotografija članka: Što znači zarada od 31 milijardu dolara?

Koliko je Android ustvari direktno isplativ?

Oglas

Nedavno je Oracle objavio podatak da je Google od Androida. Svi smo se iznenadili tom objavom, a sada bismo mogli izdvojiti i koji trenutak da je malo detaljnije proučimo.

Nemojmo ni trunke pomisliti da Android Googleu nije višestruko isplativiji. Svi smo otvorili Google račun zbog mobitela i visimo non stop na Googleovim programima zbog toga. No, još uvijek ostaje pitanje direktne isplativosti? Koliko Google zarađuje na Androidu i temeljem toga naplaćuje svoje usluge? Koliko broj korisnika Androida doprinosi cijeni dionica? I koliko se uostalom Oracle može realno naplatiti ako pobjedi u parnici?

Prema njihovim navodima, riječ je konkretno o sljedećim ciframa: 31 milijarda dolara prihoda i 22 milijarde dolara profita. Jasno je da je Google želio da se ovi podaci ne objave i da budu tajni za javnost jer poluinformacija je gora od informacije. Prvo trebamo uočiti da ne postoji još nijedan dokument kojim bi se ovi brojevi poduprijeli. Dakle, Oracleove izvore još nemamo, a Google nikada nije objavio posebno financijsko izvješće u kojemu je naveden samo Android. Oracle je mjerio ove brojeve svojom metodologijom koju još nije prikazao javnosti.

Drugo, ove brojke većinom čine prihode iz Play Storea te od oglašavanja. Oracle nije objasnio kako će razlikovati prihode oglašavanja onih s računala od onih s mobilnih uređaja. Koristimo li određene aplikacije, mnogo je teže doći i nabasati na oglase.

Treće je bitno istaknuti i vremensko razdoblje u kojemu su ove brojke postignute. Ovi su prihodi i profiti steknuti tijekom više godina. Ne znamo ni koliko je steknuto samo prošle godine pa ne možeo procijeniti ni današnju, odnosnu trenutnu veličinu i značaj Androida. Znamo da je CEO Googlea Sundar Pichai objavio da je Google developerima isplatio preko 7 milijardi dolara za aplikacije u 2014. godini. Budući da Google dijeli prihode u omjeru 70:30, možemo izračunati da je Google sam uprihodio 3 milijarde dolara.

I što sada? Pa nažalost ništa. Želimo pokazati da su nam potrebniji još neki detaljniji podaci od ovih kojima trenutno zarađujemo. Nitko se ne zavarava, svi zarađuju unosno na mobitelima, a nedavno je i Apple objavio da je uprihodio 32 milijarde dolara samo u prošlom kvartalu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.