Što tražiti kod kupnje budžet smartphone-a

Fotografija članka: Što tražiti kod kupnje budžet smartphone-a

Po primjeru nedavno izašlih flagship modela, cijene smartphone uređaja lete u nebo i ne misle stati. No uvijek postoji i druga strana medalje, gdje izbor budžet modela nikada nije bio veći. Međutim, kako znati koji je baš za nas?

Oglas

Kupnja smartphone uređaja nekima predstavlja zadovoljstvo, no nekima će predstavljati pravu noćnu moru kada spoznaju svu silu različitih modela, opcija, RAM-a, veličine SIM-ova i ostalog. Ukoliko ste u drugoj grupi, ovim člankom ćemo probati vam barem malo pomoći kako biste pametno i što bezbolnije odabrali vaš sljedeći mobitel.

Memorija

Najbitnije stavke za gladak rad uređaja, veličina memorije i brzina procesora su najvažnije stavke. Nemojte brkati radnu i skladišnu memoriju, radna će biti iskazana jednoznamenkastim brojem, dok je skladišna najčešće dvoznamenkasti broj. Dok skladišna memorija generalno ograničava koliko ćete aplikacija, fotki i igara moći ugurati u vaš telefon (i nemojte ići manje od 16GB, ako je ikako moguće), ona se da proširiti umetanjem memorijskih kartica. Puno bitnija stavka je radna memorija, kod nje ne pristajte na ništa manje od 1GB, koji je sada apsolutni minimum, ali ako je ikako moguće neka vam 2GB bude najmanji zahtjev jer ovu memoriju nije moguće povećati.

Procesor

Dok veličina memorije diktira koliko aplikacija može biti otvoreno u isto vrijeme, brzina procesora diktira koliko brzo i glatko će se one izvoditi. Ovdje kao apsolutni minimum gledajte četverojezgrene (quad-core) procesore. Preporuka za ugodno korištenje su šestjezgreni (hexa-core) ili osmojezgreni (octa-core) procesori koji više ne znače nužno i paprene cijene (kao primjer navest ćemo popularni Snapdragon 625 koji ima 8 jezgri). Što se tiče brzine rada, tj. takt procesora, ne pristajte na manje od 1.3 GHz, iako naravno, što brže tim bolje.

Zaslon

Za ugodno korištenje je jako bitan i kvalitetan zaslon, svakako. Iako ovdje nemate toliko izbora, kao minimum ponude su zasloni od 480 piksela (480p), ali ne preporučujemo ih. 720 piksela (720p HD) su minimum na koji biste trebali pristati ali sada su sve prisutniji uređaji koji za male novce će doći i sa zaslonom od 1080 piksela (1080p FullHD) koji su “zlatna sredina”. Veličina zaslona (izražena najčešće u inčima) ovisi strogo o vama i koliko ugodno vam djeluje u ruci i za rad.

Kamera

Stavka koja najčešće bude najviše pogođena rezanjem troška mobitela. Iako megapikseli (MP) nisu jedino mjerilo kvalitete fotografije, ne pristajte na manje od 12 MP ukoliko vam je imalo bitno fotografiranje. Kod većine budžetnih modela, fotkanje će biti dobro u solidno osvjetljenim okolinama, ali sa opadanjem količine svjetla, najčešće linearno će i opadati kvaliteta fotografija uzeta sa budžetnim telefonima. Kako god bilo, gledajte da vam uređaj bar dolazi sa autofokusom (AF) i/ili stabilizacijom slike (OIS / EIS).

Baterija

Ovdje su bar slabiji telefoni u prednosti pred pilama od telefona – što jači procesor i veći zaslon, to su žedniji. Ovdje budžetni telefoni znaju ići od krajnosti do krajnosti, npr. neki će doći sa baterijama koje se kreću oko 2000 mAh, dok će neki uspjeti ugurati masivne baterije sa 5000 mAh, ako ne i više. Kako god, ne pristajte na bateriju manju od približno 3000 mAh koja bi trebala osigurati barem jedan dan. Ako uređaj dolazi sa podržanim brzim punjenjem (QuickCharge, mCharge, Pump Express) tim bolje.

Idealni budžetni telefon bi bio dobro opremljen svim ovim stavkama, ali velika vjerojatnost je da ćete biti prisiljeni negdje napraviti kompromis. Koji će to kompromis biti, posve je na vama kao kupcu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.