Što sve donosi Continuum funkcija na Windows 10 uređajima?

Fotografija članka: Što sve donosi Continuum funkcija na Windows 10 uređajima?

Neki je smatraju osnovnom značajkom novog sustava, drugi prekretnicom u poimanju odnosa mobitel – računalo, a treći su ravnodušni. Nitko nije u krivu, a zašto otkrijte u nastavku gdje donosimo sve do sada poznate informacije na jednom mjestu.

Oglas

Sama riječ continuum govori nam da je riječ o “nečemu” bez granica. Život je pun barijera, od onih fizioloških kao što je krvno-moždana pa do umjetno postavljenih fizikalnih i virtualnih. Jedan od primjera je navika o nošenju mobitela kad smo u pokretu, dok kod kuće palimo računalo. Više od jednog desetljeća živimo i radimo u takvom okruženju koje je s vremenom ali i zbog opravdanih razloga prešlo u naviku. Što je sljedeće, hoćemo li za deset godina na jednaki način koristiti naše ljubimce? Iako odgovor na prethodno pitanje nije jednostavan, zahtjeva adaptaciju proizvoda ali i korisnika.

Funkcija sustava, a ne mobitela

Continuum je teško definirati kao izdvojenu značajku budući da koristi različite sastavnice operativnog sustava u određenim situacijama, dopuštajući nam da bilo koji uređaj (ne samo mobitel!) koristimo na drugačiji način od prvobitno zamišljenog.

Način rada – tablet / klasična radna površina

Odvojite li Microsoft Surface od tipkovnice automatski će biti aktiviran tablet način rada, dok vraćanjem ponovo dolazite na “desktop”. Kako hibridni uređaji dobivaju sve veću pažnju kupaca, ovo je itekako korisno rješenje. Surface je ovdje samo primjer, spomenuto slobodno isprobate odlaskom u akcijski centar te klikom na prečac “tablet način”. Isto bi se desilo odvajanjem tipkovnice te je u sekundi prilagođen dodirnoj navigaciji.

Periferija za ugodnije tipkanje i posao

Svi korisnici Windows Phone-a 7 i 8 znaju da sustav na žalost do sada nije podržavao vanjsku tipkovnicu i miš. Da ne idemo u širinu, Continuum konačno mijenja ovaj objektivni nedostatak te poslovnim korisnicima daje važan dio mobilnosti u radu. Spomenimo kako je korištenje tipkovnice već omogućeno na pojedinim modelima koji su dobili Window Phone 8.1 Update 2 ažuriranje (npr. Lumia 640).

Veći ekran kao zamjena za računalo, a može i još jedan ;)

Idući u nizu dolazi najzvučniji oblik Continuuma koji omogućuje spajanje mobilnog uređaja na veće ekrane kao što su televizori te jedinstven doživljaj korištenja kao da sjedite ispred računala. Ima još, mogućnost korištenja dva potpuno različita ekrana svojevrsni je vrhunac. Evo primjer, roditelji mogu djeci na televizor pustiti crtić, dok oni provjeravaju elektroničku poštu na mobitelu. Ili razgovarati, a u isto vrijeme tipkati u Wordu.

Kako sustav funkcionira?

Iz predloženog je vidljivo kako je Continuum duboko integrirana te bogata funkcija sustava. Mogućnosti ste vidjeli, sada na red dolazi praktični dio. Kako bi spojili primjerice veći ekran moći ćete koristiti rašireni Miracast standard od bežičnog povezivanja, dok se kao žičana alternativa spominje “dock” kodnog imena Munchkin. Imati će 3 USB ulaza, te po jedan display port i HDMI izlaz. Indikativno je povezivanje mobitela putem USB Type-C jer se Lumia telefoni sa spomenutim očekuju za koji tjedan. Iako nema provjerenih informacija, govori se i o vlastitom napajanju docka čime bi se spriječilo ubrzano pražnjenje baterije koje sigurno neće biti neznatno uz ovakav spektar funkcija. Pronašli smo i moguću cijenu, koja će iznositi oko 100 $ (cca 700 kn). Odgovor na pitanje je li isplativo, te ugrožava li ovaj potez popularne TV stickove vidjet ćemo nakon prvih testiranja u realnim uvjetima.

Što je sa igricama i programima?

Logično pitanje o kojemu ovisi i smisao ove teme najbolje je povezati sa strategijom i ciljem. Jedan operativni sustav na svim uređajima i istim aplikacijama koje se automatski prilagođavaju sučelju pružajući korisniku kvalitetan rad neovisno o metodi pristupa. “Univerzalne aplikacije” su zbog toga i zamišljene kao osnova Windowsa 10. Zato odgovor na pitanje glasi ukoliko postoji univerzalna aplikacija (npr. Twitter/Word…) ili igrica (npr. Age of Empires Castle Siege) ispunjene su pretpostavke. Brojni programeri već su u procesu prilagodbe budući da jednim potezom mogu pokriti nekoliko različitih uređaja što nije zanemariv dio kolača.

Continuum u širem smislu – značajka novih flagship modela

Mnogi su se pogubili u informacijama zato ćemo se potruditi biti što jasniji. Kao što podnaslov kaže punu funkcionalnost će dobiti isključivo novi flagship modeli telefona, što znači da ni trenutni vrh ponude poput Lumia 930 i 830 neće dobiti opciju spajanja sekundarnog ekrana. Microsoft ovo nije nikada doslovno rekao, međutim Joe Belfiore i Gabriel Aul su u nekoliko navrata ponovili potrebu za novim procesorima. Zaključak je naravno u tom slučaju jasan.

Detalje očekujemo 6. listopada kada će biti predstavljeni prvi Windows 10 Mobile uređaji, o čemu ćemo vas detaljno izvijestiti.

Za kraj bi bilo neozbiljno donositi zaključke na osnovu nepotvrđenih informacija, ali čini se da Microsoft predstavivši Windows 10 zaista unosi korjenske promjene u tržište mobitela i računala. Gdje su u priči tableti, phableti i ostali hibridi pokazat će vrijeme i naravno prodajni rezultati.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.