Što je uopće 3D tehnologija tiska? [učimo zajedeno]

Fotografija članka: Što je uopće 3D tehnologija tiska? [učimo zajedeno]

Svako malo u medijima možete pročitati ili vidjeti neku vijest vezanu uz 3D tehnologiju tiska. Ovaj koncept prošlog stoljeća postao je IN u ovom stoljeću. 3D  tehnologija tiska  bi mogla brzo učiniti za proizvodnju ono što su računala i internet već učinili za stvaranje, obradu i pohranu podataka. Što se krije iza  3D tehnologije tiska, tema je članka.

Oglas

Što je 3D tisak prema definiciji? 

3D  tehnologija tiska  je proces izrade svakodnevnih stvari gotovo bilo kojeg oblika iz digitalnog modela. 3D pisač može napraviti lončarske vaze, plastične igračke, odjeću, obuću, elektroničke elemente pa čak i čokoladne kolače.

Pri tome se ne koriste tradicionalne metode kao što su rezanje ili bušenje (CMY procesi) već procesi bazirani na ink jet tehnici. 3D tehnologija tiska koristi pisače koji očvršćuje slojeve položenog praha koristeći tekuće vezivo. Da malo pojednostavim tumačenje:  Pogledate li s mikroskopom bilo koju otisnutu stranicu na vašem pisaču, učiti će te da znakovi nisu samo neke mrlje, već zapravo sjede na površini. Ispišete li tu stranicu nekoliko tisuća puta, teoretski, na kraju imate dovoljni broj slojeva da dobijete 3D model za svako slovo.

3D – MID tehnologija tiska

Danas se primjenjuje nekoliko tehnologija 3D tiska ovisno o namijeni. Budući da smo mi ipak tehnološki orjentirani portal, detaljnije ćemo se osvrnuti na   3D-MID (Molded Interconnect Device) tehnologiju,  koja daje puni funkcionalni proizvod, odnosno ujedinjuje električne i mehaničke funkcije u jednoj cjelini. 3D MID tehnologija uglavnom se koristi za izradu elektroničkih komponenti kako bi se smanjila veličina elektroničkih uređaja. Pri tome komponente ne gube svoju funkcionalnost niti učinkovitost. Jedan od primjera su LDS antene ugrađene u mnogim smartphoneima. Ovu vrstu antena detaljno smo opisali u jednom od članka u seriji .  Osim za potrebe dijela komunikacije, LDS tehnologija se naširoko koristi u automobilskoj elektronici, električnoj i medicinskoj opremi.

 Kako  rade 3D pisači?


Princip rada 3D ink jet printera stvara model sloj po sloj od dna prema vrhu. Svaki sloj može biti vrlo složen , što znači da 3D pisači mogu prema potrebi stvoriti i pokretne dijelove. Nakon što sloj otvrdne postupak se ponavlja dok god pojedini dijelovi nisu gotovi i spreman za post-procesiranje. Budući da slika govori više nego riječi, pogledajte u video prilogu princip rada:

Pitate li se postoje li i koja su ograničenja 3D ispisa, odmah vam odgovaram na pitanje:  To je cijena samog proizvoda, iako 3D pisača je jeftinija opcija nego izgradnja pogona. Kvaliteta izrade jednim dijelom ipak se ne može mjeriti s industrijskim strojevima, niti se ne nude još razni materijali da bi se zadovoljila masovna proizvodnja. No, vjerujem da će se vremenski tehnologija poboljšavati, cijene printerima padati tako da ćemo se za koju godinu zapitati kako smo mogli živjeti bez toga :D

Nadam se da su vam sada stvari malo jasnije oko 3D tehnologije tiska  iako je teže objasniti pojmove bez korištenja tehnoloških pojmova. Tako da je ovaj članak više informativnog i popularističkog tipa.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.