Što je Dolby Digital Plus, audio standard za mobilne uređaje i tablete prisutan na Nokiji N8 od 2010 godine

Fotografija članka: Što  je  Dolby Digital Plus,   audio standard  za mobilne uređaje i tablete prisutan na Nokiji  N8 od 2010 godine

Interni  zvučnici na većini mobitela, prijenosnih računala i tableta još uvijek ne proizvode zvuk dovoljno glasan i jasan bez osjetnih izobličenja kakav bismo željeli ako ne koristimo slušalice ili dodatni vanjski zvučnik. Ponekad je uzrok lošeg zvuka sam materijal za korišten u izradi, a ponekad se radi o neadekvatnoj softverskoj podršci.

Oglas

Današnji softverski audio standard za poboljšanje zvuku u mobilnim uređajima, tabletima i prijenosnicima je Dolby Digital generacija višekanalnog sustava. Dolby već ima svoj proizvod na oko 140 mobilnih uređaja iz raznih marki, uključujući LG, HTC, Acer, Lenovo, Fujitsu, Sharp, Pantex, Noka itd.

Međutim tvrtka Dolby dalje radi na poboljšanju standarda razvijajući verziju Digital Plus. Ovaj softver je sada kompatibilan sa Windows 7 i Windows 8, Android i Symbian uređajima. Dolby Digital Plus je moguće prilagoditi za svaki uređaj da bi postigla se najviša kvaliteta.

Nokijin model N8 je prvi mobilni uređaj koji je dobio Dolby Digital Plus kodek.

Dolby Digital Plus podržava dvije važne digitalne veze: High Definition Media Interface ( HDMI ) i IEEE 1394 (FireWire). Ostale značajke Dolby Digital Plus uključuju: višekanalni zvuk s diskretnim izlaznim kanalom, podršku brzine prijenosa podataka do 6 Mbpsa. Značajka audio regulatora kompenzira izobličenja uzrokovana dok zvučnik svira glasnije nego što je dizajniran kako bi se spriječile stalne prilagodbe glasnoće. Volumen nivelator omogućuje postavljanje master volumen za sadržaj, a zatim prilagođava reprodukciju za sve medije tom volumenu. Dialog Enhancer donosi dijaloški okvir iz ambijentalne buke za lakšu čujnost, i tako dalje. Ostale značajke kao što su virtualizer surround i surround dekoder, omogućavaju audio signalu više dubine i bolju emulaciju surround zvučnog doživljaja za vrijeme slušanja pomoću slušalica.

Prema specifikacijama ima Dolby digital plus značajku, isprobali smo istu uz vrlo kvalitetne slušalice i moramo reći da je zvuk bio izvrstan, ali naše moramo priznati da naše uši nisu baš zamijetile neku razliku između standarde Dolby podrške i Dolby plus za zvuk. Što se tiče vanjskog zvučnika, a kao što smo napomenuli u našem članku korisničkog testa, reprodukcija je za razne žanrove bila odlična. Da li je to zasluga Digital Plus filtera i optimizacije ili jednostavno dobar izbor materijala za izradu zvučnika i optimizacija softvera ne bi mogli u ovom trenutku ništa tvrditi. Osim Huawei Ascdent P1, Dolby Digital plus funkcionalnost ima Nokia 808, Nokia N9, LG Revolution itd.

I na kraju samo da spomenemo, postoji određena gornja granica za kvalitetu zvuka koju softverska rješenje jednostavno ne mogu prevladati zbog same veličine zvučnika koji se ugrađuju u mobilne uređaje ili prijenosnike, ali mogu napraviti bolje od loše situacije. Zato ukoliko ste glazbofil najbolje je da reproducirate glazbu iz vaših gadgeta na vanjskim zvučnicima ili slušalicama. Skoro da smo zaboravili vas podsjetiti da uzrok loše čujnosti može biti i nakupljena prljavština na mrežici zvučnika ispod rupica ( rupice) koja u kombinaciji s kapljicom vode i prljavštine zna napraviti čep i nije loše da tada pomoću neke finije četkice istu uklonite :) 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.