Stigao Uber… što je problematično?

Fotografija članka: Stigao Uber… što je problematično?

Uber je došao s jednim ciljem – želi još više spustiti cijene taksi prijevoza u Zagrebu i želi zaraditi

Oglas

Nekako nam se čini da prva stvar koju ljudi zaboravljaju dok se priča o Uberu je to da je ta kompanija nedavno prešla brojku od 50 milijardi dolara. Prihodi hrvatskog proračuna su 106 milijarde kuna, odnosno tri puta manji nego što vrijedi Uber. BDP cijele Hrvatske je ipak nešto veći te iznosi oko 57 milijardi dolara. Cijela Hrvatska dakle proizvede u godini dana dovoljno da kupi Uber i ne može ispuniti 40% proračunskih obaveza.

Dakle, to je svjetski igrač koji je dobro proučio scenu kod nas, samo ne znamo koliko dobro smo mi proučili njega. Jer kada nastanu prvi problemi, državna uprava će seliti odgovornost na Zagreb, a Zagreb će kriviti onoga tko je pisao zakone.

O čemu se radi? Tzv. UberX usluga je od četvrtka postala dostupna u Zagrebu. Pretpostavljamo da znate (a možda ste i već isprobali) da Uber svoje poslovanje vrši prvenstveno preko aplikacije Uber koju preuzmete s App trgovine ili Trgovine play. Aplikacija je korisnički izrazito jednostavna i pregledna, a i dizajnerski ugodna.

UberX vozač može biti prema hrvatskim zakonima samo licenciran vozač. Potrebno je dakle Uberu poslati skeniranu svoju vozačku dozvolu, licencu za obavljanje taksi prijevoza, potvrdu o nekažnjavanju i presliku osobne iskaznice. Uz to je potrebno i poslati podatke za uplatu koje Uber isplaćuje na tjednoj bazi. Za kraj je potrebno priložiti i obrtnicu jer da biste bili vozač morate imati svoj obrt. Za 270 kn vam to izda Grad Zagreb uz još neke papire. Zbog ovoga će Uber koristiti sigurno zaposlenici Radio Taxija kao sporedan način obavljanja prijevoza.

Trenutna je cijena Ubera u Zagrebu 4 kn/km, a start košta 8 kn. Ono što je nekim možda i najvažnije jest to da se vožnja može platiti karticom, što Radio Taxi još nije uveo.

Gdje nastaje problem? Problem nastaje u tome da se Uber odriče bilo kakve odgovornosti prema svojim vozačima. Zreliji i iskusniji pravni sustavi su teško uspjeli formulirati Uberove vozače kao zaposlenike, a nekako smo skeptični u tome da i naš pravni sustav spada u tu klasu. Nastane li dakle problem, putnik se treba trenutno namirivati isključivo s vozačem koji ga je vozio.

Hmmm… pa tako nešto je i Radio Taxi, zar ne? Udruženje obrtnika taksista. Slupate li se s nekim, namirivat ćete se s taksistom. I da i ne. Radio Taxi ipak ima sustave kontrole prema svojim zaposlenicima i događali su se već slučajevi isključenja vozača. Uber se pak s druge strane odriče svake odgovornosti i mjera kontrole svojih vozača (barem je takva praksa na sudovima u svijetu). U prijevodu to znači da u situacijama s najtežim posljedicama se nećete moći ni na jedan način namiriti.

Najgori su slučajevi oni u kojima je Uberova služba zakazala i propustila neke vozače koji nisu smjeli voziti uopće. Npr. u Australiji je nedavno 29 osoba uhićeno zbog toga.

Maknemo li se od sigurnosti na kratko, treba spomenuti još dvije sitnice o kojima se ne govori. Prvo je to da Uber naplaćuje i čekanje na semaforima te u gužvama – 30 kn/h.

Druga stvar je da se (s) Uberom možete voziti po Zagrebu samo, što znači da Zagreb još uvijek nema normalno riješen prijevoz do zračne luke, budući da su tamo samo taksisti iz Velike Gorice.

Možda pušemo na hladno i situacija ovdje bude zaista drugačija, ali nemojte se ljutiti što smo nekako skeptični. U Ujedinjenom Kraljevstvu je poznato da vozači koji su se bunili su bili suspendirani, a nekima je bio onemogućen i rad. U Hrvatskoj postoji stanovit oblak sumnje kada se netko obogati preko noći. Uber je u pet godina narastao na 50 milijardi dolara. S druge strane, danas sam stigao s puta – Cammeo nije imao taksi vozilo za mene, a Radio Taxi ne prima kartice. Dobru konkurenciju uvijek podržavamo.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.