SteelSeries Simraceway SRW-S1 – nova generacija gamerskih volana za vrhunsko utrkivanje [TEST]

Fotografija članka: SteelSeries Simraceway SRW-S1 – nova generacija gamerskih volana za vrhunsko utrkivanje [TEST]

Mi se u Hrvatskoj volimo utrkivati – kako na cestama (na žalost!), tako i na trkaćim stazama. A na onim virtualnim pomoći će nam novi i zanimljivi SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan.

Oglas

Kao što smo spomenuli u naslovu, ovo je nova generacija “upravljača” za virtualno utrkivanje na PC računalima. SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan je dizajniran u suradnji Steelseriesa i Ignite Technologiesa, a igračima će ponuditi potpuno drugačije iskustvo vožnje u simuliranim utrkama sa svojim senzorom pokreta i patentiranom tehnologijom kočionog i mjenjačkog sustava.

Vrlo je kompaktan i praktički ima samo jedan dio (volan!) pa ako nemate mjesta za cjeli simulatorski sustav onda će ovaj volan biti pravo rješenje za vas. A nije ni pretjerano težak, ima samo 1 kilogram što je za nas vozače mačji kašalj :)

U našem mini testu odnosno recenziji idemo detaljnije baciti oko na SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan koji nam se učinio zanimljiv. Odmah moramo reći kako su nam se u nekoliko dana druženja s njim izmijenile razne emocije, od nevjerice, ljutnje, bijesa, pa sve do perioda privikavanja i vraćanja osmjeha na naše lice.

Prije početka recenzije svakako moramo spomenuti kako nam je uređaj na test ustupila ekipa s Gamebox gamerskog portala (www.gamebox.com.hr), koja je i snimila video, na čemu im se zahvaljujemo. Toliko za uvod, idemo analizirati SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan koji je napravljen samo za prave trkače… :)

Vanjski izgled

Iskreno moramo priznati da sam se na prvi pogled nije svidio. Prva asocijacija – gdje je papučica za gas, kočnica? Barem to, ako nema mjenjača. Ok, mjenjač je nepotreban jer i sami znate kako Formula 1 bolidi imaju “shift-pad” papučice za višu i nižu brzinu sa stražnje strane volana.

Slična je situacija i kod SteelSeries Simraceway SRW-S1 volana. U stvari, imate četiri papučice – dvije gornje su za  višu i nižu brzinu (desna/lijeva), a dvije donje za gas i kočnicu (desna/lijeva). Sa stražnje strane u donjem dijelu nalazi se USB kabel kojeg spajate na računalo. Naravno, prethodno ćete instalirati i odgovarajuće drivere kako bi sve funkcioniralo besprijekorno.

Što se samog dizajna tiče, on je moderan, ergonomski i nalikuje na volan kojeg možete vidjeti u modernim Formula 1 bolidima. SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan izgleda odlično, a na prvi pogled s prednje strane ćete vidjeti gomilu raznih tipki. I prva misao koja će vam projuriti kroz glavu najvjerojatnije je “Pa, tko će to sve zapamtiti?”, no nije teško. Kada počnete igrati vrlo ćete se brzo naviknuti na raspored tipki, a i složene su logički. Isto tako, neke tipke možete i programirati za svoje igraće potrebe i prilagoditi ga nekim drugim utrkama. Inače, kad već spominjemo utrke, SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan radi na pregršt igara, o tome nešto kasnije.

Kada već spominjemo dizajn, moramo reći i kako su lijevi i desni rukohvat također ergonomski i dobro leže u ruci. Čak i ako “žestoko” igrate ili vam se ruke znoje, gumirana plastika za koju se “držite” je prilično ugodna u rukama i nije pretjerano tvrda.

Kako upravljati?

Ono što je dobro kod SteelSeries Simraceway SRW-S1 volana je da ga ne morate nigdje montirati, primjerice utrke možete voziti i u ležećem položaju, sjedećem, kako god vam odgovara. Ono što morate znati je da reagira na svaki vaš pokret i prilično je osjetljiv. Najjednostavnije je to objasniti ako povučemo paralelu s tabletima – kako skrećete u utrkama na tablet uređajima zakrećući ih (rotirajući) lijevo/desno u smjeru kazaljke na sati obrnuto, kao npr. u igri , tako ćete to raditi i na SteelSeries Simraceway SRW-S1 volanu.

Ne bismo se čudili da su autori ovog odličnog volana inspiraciju pronašli upravo u novim mobilnim tehnologijama. Tablet uređaji (pa i smartphonei) sami po sebi mogu funkcionirati kao volani (a postoje i razni dodaci koji se mogu montirati oko njih pa izgledaju kao pravi volani), dok je SteelSeries Simraceway SRW-S1 gadget koji je isključivo namijenjen za korištenje u virtualnim utrkama. I to je dobro.

Odmah moramo reći i kako su gas i kočnica osjetljivi na pritisak – što više stisnete, to će vaš trkaći bolid ići brže. Isto vrijedi i za upravljanje – što više zakrenete volan ulijevo ili udesno, vaš će bolid jače skrenuti. Za to se brine fini senzor pokreta, opet nešto slično kao kod tablet uređaja, samo što je još precizniji.

Samu osjetljivost u skretanju možete posebno podešavati (Steering Sensitivity), a postoje vam opcije 180 ili 360 stupnjeva, ovisno kakav ste karakter :) U svakom slučaju onaj pravi osjećaj steći ćete tek nakon nekoliko utrka. Kako vožnja s SteelSeries Simraceway SRW-S1 volanom izgleda uživo, svakako pogledajte video.

Ekipa s Gameboxa testirala je volan na novoj F1 2013 i starijoj F1 2012 utrci, a i mi smo dobili priliku isprobati volan. Kao što smo već rekli, onaj prvi osjećaj bio je više nepovjerljiv (kako će to funkcionirati!), ali nakon nekoliko krugova SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan su nam morali čupati iz ruku. Naravno, borbu smo nastavili na trkaćoj stazi – Gameboxovci protiv ekipe s Racunalo.com. Ne pitajte za rezultat, razvališe nas… :)

Koje igre podržavaju SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan?

U prvi smo tren mislili kako s ovim volanom možete igrati 2-3 igre. No, postoji pregršt trkaćih igara u kojima ga možete iskoristiti. Nećemo ih posebno objašnjavati, nego ćemo ih samo nabrojiti, vjerujemo da ih i sami mnoge igrate.

Evo popisa igara u kojima možete koristiti SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan:
•    Simraceway
•    iRacing
•    F1 2011/2
•    GTR
•    Live for Speed
•    DiRT Series
•    Project Cars
•    Test Drive Unlimited
•    Need for Speed
•    Midnight Club 3 Dub Edition
•    Blur

Vjerujemo da SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan možete koristiti i u nekim drugim utrkama. Ali i ovo je sasvim dovoljno. No, naravno, to nije sve…

Simraceway zajednica

Što je u stvari Simraceway? Najkraće rečeno – to je online trkaća zajednica. Dvije su osnovne karakteristike – ovo je besplatna PC igra koju možete skinuti s Interneta, instalirati je na svoje računalo i besplatno je igrati, a druga je da je vrlo realna i sve funkcionira kao u pravom svijetu na trkaćim stazama (kao npr. ).

Kad već spominjemo trkaće staze, recimo i to da ćete u igri pronaći pregršt licenciranih staza koje se i inače voze u našem stvarnom svijetu, a igrati mogu svi – od običnih vozača do vrhunskih trkača. Dakle, nema ograničenja, mogu igrati svi, i stari i mladi, i amateri i profesionalci. Igru promovira i vozi Allan McNish, britanski vozač i trostruki pobjednik legendarne utrke 24 sata Le Mansa, pa čak i ovogodišnjeg!

I ne morate imati SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan, možete i s nekim drugim. Ali bolje je s ovim, veća je šansa za pobjedu :)

Ukupni dojam

Isprobali smo različite volane za utrkivanje na PC računalima i konzolama, no ovaj nam se nekako učinio vrlo zanimljivim i preciznim. SteelSeries Simraceway SRW-S1 je zaista volan visokih performansi i pošto je malih dimenzija lako je prenosiv.

Mnogima će se svidjeti činjenica da vam je sve pod prstima, samo trebate stiskati prave tipke i pobjeđivat ćete na utrkama. U prvom ga redu preporučujemo za utrke Formule 1, sve utrke na krućnim stazama, a može poslužiti i za reli i druge utrke. Ipak, imajte na umu da je F1 broj jedan, i sam je dizajn volana prilagođen tim bolidima. Kako vožnja izgleda uživo, svakako pogledajte video.

Cijena u Hrvatskoj mu je od 620 do 670 kuna uz garanciju od 24 mjeseca, no dok smo ovo pisali, niti jedan ga dućan nije imao “na lageru”, sve rasprodano. Pričekajte novu pošiljku, a ako nas pitate – svakako ga preporučujemo… :) Inače, različiti web portali i drugi mediji specijalizirani za gaming ocijenili su SteelSeries Simraceway SRW-S1 volan uglavnom vrlo visokim ocjenama.

Hvala još jednom portalu na pomoći u testiranju volana. Više informacija potražite na .  Pridružite nam se, možda se negdje nađemo u okršaju na nekoj stazi, tko zna. I dobro zasučite rukave, nećemo vam popuštati… :)

+ Hvalimo
+ odlična preciznost u skretanju
+ pregršt tipki za podešavanje (kao na pravom F1 volanu)
+ odličan dizajn

– Zamjeramo
– nezgrapno je kombinirati papučice gasa i brzine (na volanu) ako nije automatski mjenjač
– težak je 1 kilogram, možda da je malo lakši
– nije bežičan (wireless)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.