Startup srijeda @ ZIP – priča o uspjehu PhotoMatha i Oradiana

Fotografija članka: Startup srijeda @ ZIP – priča o uspjehu PhotoMatha i Oradiana

U Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva (ZIP) u suradnji sa Hrvatskom mrežom poslovnih anđela – CRANE održala još jedna Startup srijeda, a ovaj puta su gosti bili Damir Sabol i Julian Oehrlein.

Oglas

Damir Sabol, osnivač Iskona i startupa MicroBlink iz kojeg je niknuo i PhotoMath, aplikacija za automatsko rješavanje matematičkih zadataka korištenjem mobitela, pričao je o dugom putu do “prekonoćnog uspjeha” kako je PhotoMath viđen u medijima i javnosti, koji je trajao oko 5 godina, a počelo je još sa projektom racuni.hr.

PhotoMath je nedavno ušao u finale prestižne TechCrunch Disrupt konferencije, te nakon toga zauzeo prvo mjesto na Apple Storeu. Do danas ga je, u otprilike mjesec i pol, preuzelo više od 9,5 milijuna korisnika. O projektu su, osim tehnoloških medija, izvijestili i mnogi globalni mediji poput CNN-a a poznata glumica i voditeljica Ellen DeGeneres u svojoj emisiji nazvala ga je “black magic from the devil”.

Julian Oehrlein, suosnivač Oradiana, startupa koji je razvio Instafin, rješenje za tzv. “microfinance” banke, zadruge i druge financijske institucije, također je pričao o putu do osvajanja Pioneers Challengea.

Na nedavnoj Pioneers Festival konferenciji Oradian je pobijedio na natjecanju Pioneers Challenge među više od 1,000 prijavljenih startup projekata, osvojivši time i investiciju u vrijednosti 50,000 USD.

Klijenti su im financijske institucije u zemljama u razvoju, u prvoj fazi u Nigeriji gdje su uvjeti za poslovanje iznimno teški.

Zanimljivo je da su pokretači Oradiana, koji potječu iz Sjedinjenih država, Njemačke, Južnoafričke republike i Nigerije za sjedište svojeg projekta odabrali baš Zagreb. Julian je iz publike dobio pitanje kako mu je to došlo na ideju i kako mu to može biti dobro za poduzeće, a Julian je odgovorio da nije uopće loše u Zagrebu pokrenuti startup, od toga da je jedno od jeftinijih mjesta za živjeti ako dolaziš iz Njemačke ili SAD-a, do toga da se uštedi na vremenu potrebnom za doći na posao, a i ovdje ima kvalitetnih programera i čak dobrih prilika za dobiti prvu investiciju. Poanta je da u samom početku, startup ne bi trebao uopće razmišljati gdje će mu biti ured, već sa onime što ima, pokušati doći do barem nekakvih rezultata.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.