Start Up Croatia 2014 – Hrvatska sve zanimljivija međunarodnim fondovima

Fotografija članka: Start Up Croatia 2014 – Hrvatska sve zanimljivija međunarodnim fondovima

Sudeći prema današnjoj konferenciji, Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju postala interesantnija zemlja za investitore, pogotovo u području inovativnih startup tvrtki.

Oglas

Glavni gosti su bili ponajbolji svjetski stručnjaci iz segmenta tehnologije, inovacija i investicija Oliver Rothschild i Saula Singer koji su govorili o važnosti start upova u razvoju gospodarstva. Konferenciju su posjetili predsjednik Ivo Josipović i gradonačelnik Milan Bandić koji su održali pozdravne govore.

„Pred hrvatskim poduzetništvom, malim i velikim, pa i onima koji kreću i rade iz ‘garaže’, previše je administrativnih barijera, formalizma i zahtjeva koji koče inovativnost, a iako u tom smislu ima pozitivnih pomaka ipak je to tek početak svega onog što tek treba učiniti da bi se mlade i sve druge talentirane potaknulo na kreativno poduzetništvo“, kazao je predsjednik Ivo Josipović. Josipović je naglasio i da je u svemu bitna kreativnost bez čega nema ni dobrog početka.

Start Up Croatia 2014 - Hrvatska sve zanimljivija međunarodnim fondovima

„Zagreb želi postati katalizator hrvatske startup zajednice“, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Dodao je da je Grad Zagreb rezervirao kapital za 400 startupa. Navodi da je riječ o sredstvima od po 25 tisuća kuna po tvrtki koja će se dijeliti u ovoj godini. Uz to, naglašava da grad priprema prostor za 500 startup tvrtki na Zagrebačkom Velesajmu.

„Države i nacionalne vlasti koje to ne uvažavaju i ne potiču teško mogu očekivati razvoj uspješnog, pa i globalno konkurentnog gospodarstva, a i nova istraživanja pokazala su da primjerice samo u SAD-u startup i slične manje inovativne tvrtke godišnje generiraju 3 milijuna poslova, dok istodobno velike kompanije gube milijun poslova, kao i da je oko 50 posto trenutno najmoćnijih kompanija u svijetu, poput Applea ili Googl-a staro manje od 30 godina te da su nastale upravo tijekom ekonomske krize“, istaknuo je direktor konferencije Josip Mueller.

Start Up Croatia 2014 - Hrvatska sve zanimljivija međunarodnim fondovima

U sklopu konferencije organiziran je i natječaj za najbolji domaći start up na kojem je pobijedio projekt ‘Teddy The Guardian’ koji su osmislile mlade poduzetnice Ana Burica i Josipa Majić. Riječ je o dječjoj igrački (plišani medo) koja u sebi ima senzore koji prate vitalne funkcije i namijenjen je maloj djeci. Taj proizvod privukao je veliku pozornost u svijetu i već sada su se brojne bolnice zainteresirale za kupnju. To je zoran primjer da Hrvatska može osmisliti i proizvesti sjajan start up projekt. U žiriju koji je birao najbolji domaći Start up sjedio je i Oliver Rothschild koji je kazao da treba razmišljati globalno, imati stav i proizvod koji je potreban ljudima.

„Proizvod ili uslugu treba znati lokalizirati prema tržištu na kojem se nastupa i to prema kulturološkim zakonitostima pojedinog tržišta. Uz to važno je naći strateškog partnera ili mentore koji moraju imati globalni networking“, pojasnio je Rothschild u čemu leži tajna uspješnih start upa.

„Izrael je početkom 90-ih godina prošao kroz vrlo sličan proces kroz koji Hrvatska prolazi danas. Tada su se u Izraelu počeli pojavljivati startupi, takoreći niotkuda. No, za njih nije bilo kapitala nužnog za ekspanziju. Nije bilo lokalnih venture capital fondova, a oni međunarodni nisu ni znali da bi u Izraelu mogli pronaći priliku za ulaganja. Hrvatska budi interes međunarodnih fondova, ali zasad je to vrlo ograničena dosega. Uglavnom, kao Izrael tada, ni Hrvatska danas nije bila na investicijskoj mapi. No, to se može vrlo lako promijeniti“, rekao je Saul Singer, autor knjige „Start Up nacija: Tajna izraelskog ekonomskog čuda“.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.