Staro PC računalo – šest načina kako ga ponovo pametno iskoristiti

Fotografija članka: Staro PC računalo – šest načina kako ga ponovo pametno iskoristiti

Upravo ste kupili novo računalo, a staro PC računalo je već spremno za “mirovinu” Ne bacajte stara računala, koliko kod stara bila! Iz njih još možete izvući puno toga.

Oglas

Naravno, novo računalo (bilo stolno ili prijenosno) koje ste kupili je jače, brže, s više memorije, većim i bržim diskom, boljom rezolucijom ekrana. Posao ćete odrađivati s većim užitkom, bolje ćete se zabavljati uz multimediju. Vjerojatno razmišljate i što napraviti sa starim računalom, kome ga pokloniti, prodati kao rabljeno i tako vratiti ponešto novca? Mnogi od vas će ga spremiti negdje gdje će samo skupljati prašinu. Evo nekoliko vrlo praktičnih savjeta kako iskoristiti staro PC računalo.

Vjerujemo kako će vam slijedećih nekoliko redaka vratiti osmjeh na lice. Koliko uopće možete dobiti za “staru kantu”, nekoliko stotina kuna, niti toliko?Umjesto da dobijete koju kunu nazad, ako poslušate ovih nekoliko savjeta vaše će staro PC računalo imati višestruko veću vrijednost. Evo naših prijedloga.

1. Pretvorite staro PC računalo u kućno kino (Home Theater)

Staro PC računalo Za to može poslužiti praktički bilo koje računalo bilo koje snage koje je proizvedeno unatrag 7-8 godina. Bez problema možete postaviti TV programe, gledati online streaming, slušati radio, gledati filmove. I kao takav sigurno je jeftinija varijanta nego da kupujete novu kućnu liniju. Možete ga spojiti i s kablom na vaš TV. Ovisno o video izlazu koje imate na računalu, odabrat ćete HDMI, S-Video, DVI ili VGA kabel – najbolji su oni koji imaju “više varijanti” tako da “ubodete” onaj ulaz/izlaz koji treba. Kada to napravite, dobili ste pravu multimedijsku “kutiju”. Možete staviti i neki ukras na njega (goblen, vazu s cvijetom,…), čisto da ga vizulano “osvježite”.

Korak dalje je instalacija poznatih programa kao što su moćni ili Plex, bolje alternative Windows Media Centru. Sve što vam treba je “flat” pristup Internetu, a to imate, zar ne? :)

Staro PC računalo 2. Pretvorite staro PC računalo u NAS/media server

Ako ste primijetili, u posljednje vrijeme baš i ne padaju cijene tvrdih diskova. Ovisno koliki je kapacitet HDD-a vašeg starog računala (nerijetko ih je i više), svoju staru kutiju možete pretvoriti u NAS server. Na Internetu možete pronaći pregršt besplatnog softvera koji ga može pretvoriti u NAS server/media/backup (, , …).

Bez obzira za koju ga namjenu koristili dobro će doći. I sami znate da sa pregršt podataka s kojima raspolažete (Word dokumenti, Excel tabele, MP3 glazba, MP4 ili H264 ili drugi formati filmova,…) sve to vam ne treba u svakom trenutku i zašto bi to opterećivalo vaše novo računalo. Isto tako, staro računalo možete iskoristiti i za streaming, skidanje torrenta. U svakom slučaju će rasteretiti novo računalo i to ćete itekako osjetiti.

Staro PC računalo 3. Donirajte staro PC računalo

Ne radi se o fizičkoj donaciji računala, nećete ga nikome predati u ruke, nego ćete pokloniti njegovu “procesorsku snagu”. Primjerice, postoje projekti kao što je like program koji omogućuje iskorištavanje procesorske snage vašeg starog računala za npr. pronalaženje lijeka za Altzheimerovu ili Parkinsonovu bolest i slično. Možete otkriti kako funkcioniraju proteini i koliko su složeni i naučiti još puno toga. Projekt Folding@Home omogućuje da bilo koje računalo u svijetu sudjeluje u ovom projektu. Možete pomoći mnogima a da to i ne znate.

4. Iskoristite staro PC računalo za eksperimentiranje

Koliko puta ste htjeli nešto isprobati (neki novi softver, drugi operativni sustav,…) a bilo vas je strah da će vam se računalo “srušiti”, a možda i izbrisati vaše podatke? Sada to slobodno možete napraviti na starom računalu – ako se što i dogodi, samo ga formatirate i idemo ispočetka! Najvažnije je da nema štete na vašim podacima na novom računalu.

Isto tako, možete proučavati i druge operativne sustave, naučiti više o npr. Linuxu ili nekom drugom “open source” kodu, možda testirati antivirusne programe, ispravljati bugove na nekim vašim aplikacijama i slično. Eksperimentiranje na starom računalu je praktički bezbolno, ako se što i dogodi nema štete. Čak možete napraviti i “image” sistemske particije diska, tada je vraćanje operativnog sustava u tek nekoliko minuta.

5. Staro PC računalo kao istraživački alat u drugoj prostoriji

Staro PC računalo Primjerice, prvo nam na pamet pada – kuhinja! Primjerice, čitate online recept na nekoj web stranici ili gledate na Youtubeu i istovremeno kuhate, što kažete na to? Možda vaše jelo koje pripremite bude bolje i ukusnije, probajte, možda se ugodno iznenadite.

Staro PC računalo možete postaviti i u prostoriju gdje provodite puno vremena (pri tome ne mislimo na dnevnu sobu ili ured). Recimo u garažu (ako je imate). Možda pronađete neke dobre online savjete za napraviti ili sastaviti ili popraviti nešto, takvih je materijala bezbroj online. Tko kaže da ne možete biti sam svoj majstor!

6. Jednostavo ga poklonite

Kome? Rodbini, slabije stojećim obiteljima, crkvi, nekoj udruzi, sami se dosjetite kome. Možda je ono za vas staro PC računalo, no za nekoga može još uvijek biti vrijedan alat za rad. Primjerice, pogledajte samo kakva su računala u našim ministarstvima, ne ona od načelnika i visokopozicioniranih službenika koji ga rijetko i upale, nego ona na kojima se svakodnevno radi po tijekom cijelog radnog vremena. Iznenadit ćete se na kakve ćete sve “kante” naići.

Možda su neki od vas već pomislili – pa za gotovo sve ovo mogu kupiti novi tablet! Ali to je nova investicija, a staro vam računalo opet ostaje neiskorišteno. Zašto trošiti novac tamo gdje to ne morate?

I jedan praktički primjer iz prakse autora ovog teksta. U vlasništvu imam računalo koje je staro 10-ak godina, sa 19 inčnim katodnim ekranom (veeelika kutija), stati Canonov pisač (oko 7 godina, ali rade zamjenske tinte!), skener od 10-ak godina, a toliko su otprilike stari i zvučnici (2-1  s subwooferom). I sve je u punoj funkciji i radi besprijekorno. Koristimo ga za igranje video igara na emulatorima kao što su Commodore 64, ZX Spectrum, a rade i neke starije PC igre (od prije 7-8 godina), svako ljeto ga koriste klinci kojima nova procesorska snaga i nije najbitnija. Isto tako, skeniramo stare fotografije, ispisujemo neke dokumente koji su nam manje važni ali nam trebaju, a zahvaljujući bagatelnoj cijeni tonera to nas praktički ništa ne košta. A preko zime to računalo dobro i grije :)

Nadamo se da smo vas s ovim člankom s jedne strane zabavili, a s druge potaknuli i na razmišljanje. Ok, novo je novo, ali i staro se može iskoristiti. Slično je i u auto industriji i u mnogim drugim sferama vašeg svakodnevnog života – kada pomislite kako je vrijeme za promjenu automobila, i ovaj koji trenutno vozite sigurno može izdržati još koju godinu… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.