Sretan vam dan programera!

Fotografija članka: Sretan vam dan programera!

Danas je 256. dan u godini, a 256 je 2 na osmu. Upravo je ovaj dan uzet kao međunarodni dan programera. Pa programerima i svima koji se tako osjećaju, ovo je vaš dan i najljepše čestitke!

Oglas

Ovaj datum, 13. rujna (12. rujna prijestupne godine) predložili su Valentin Balt i Michael Cherviakov, zaposlenici tvrtke Parallel Technologies koja se bavi web dizajnom. Dvojac je od 2002. skupljao potpise kako bi se ovaj dan službeno priznao.  U tome su uspjeli od 2009. godine kada je predsjednik Rusije Dimitrij Medvedev zakonskim aktom službeno proglasio današnji dan Danom programera, a dan se neslužbeno obilježava i u drugim zemljama diljem svijeta.

Upravo broj 256 (0x100), odnosno dva na osmu, nije uzet samo tako. Broj 256 zapravo označava koliko jedinstvenih vrijednosti se može predstaviti jednim bajtom (od osam bita). Osim toga je broj 256 najveća potencija broja dva, a koja je manja od 365 (dana u godini). Polazeći od nule, 256-ta vrijednost predstavljena sekvencijalnom permutacijom osam bitova je cijeli broj 255, ili FF u heksadecimalnom sustavu, odnosno 11111111 u binarnom.

Još jednom, svim programerima čestitke i ne dajte se ometati u programiranju i pisanju koda.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.