Sretan ti 9. rođendan, Ubuntu

Fotografija članka: Sretan ti 9. rođendan, Ubuntu

Ubuntu je računalni operacijski sustava sličan Unixu. Nastao je kao izvedenica sustava Debian GNU/Linux, koji pak mnoge temeljne komponente preuzima iz projekta GNU i koristi Linux kao jezgru. Projekt Ubuntu vodi tvrtka Canonical Ltd. koju je osnovao južnoafrički biznismen Mark Shuttleworth. Budući da se radi o slobodnom softveru, u projektu sudjeluju i mnogi neovisni programeri i suradnici povezani u zajednicu Ubuntu“ , kaže .

Oglas

Od 2004 godine kada je Mark Shuttleworth na mailing listi najavio Ubuntu 4.10, proteklo je devet godina. U tom periodu Ubuntu je vlastitim naporima postao jedna od najpopularnijih Linux desktop distribucija, također je dobar u području servera, a uskoro ulazi na područje zaslona osjetljivih na dodir.

Trenutno, mobilna verzija Ubuntu je još uvijek u početnim fazama razvoja, instalacija je relativno teška, korisničko iskustvo nije potpuno i namijenjeno je samo za programere.

Budući da  u našim školama Ubuntu je prilično  zapostavljen,  udruga je pokrenula početkom godine  projekt  – ,  ne bi li  barem  djelomično ispravili ovu pogrešku.  Mi im želimo puno uspjeha u radu,  a sada za sve vas koji niste baš upoznati s pričom o Ubuntu programskom jeziku, donosimo  infografiku koja pokazuje njegov razvoj  u posljednjih devet godina.

Ubuntu - infografika

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.