Srce proslavlja 40 godina Sveučilišnog računskog centra, svi potrebni detalji

Fotografija članka: Srce proslavlja 40 godina Sveučilišnog računskog centra, svi potrebni detalji

Obilježavanje 40. godišnjice Srca zamišljeno je prije svega kao niz radnih događanja na kojima se kroz dijalog sa korisnicima Srca i zajednicom kojoj Srce pripada i služi, promišljaju ostvareni rezultati Srca u proteklih 40 godina i zacrtavaju novi iskoraci i pravci djelovanja za godine koje dolaze.

Niz događanja započeo je već u ožujku 2011. godine predavanjem Borisa Sakača, savjetnika Međunarodnog olimpijskog odbora za informacijsku tehnologiju, (bio je voditelj Sektora za specijalne projekte Srca od 1980. do 1987.). Nastavili smo predavanjem profesora Mladena A. Vouka, prorektora North Carolina State University, SAD, (bio je voditelj Odjela za programske jezike Srca od 1980. do 1985.). Važno okupljanje bio je okrugli stol o tome kako se stvaralo Srce, koji je vodio akademik Leo Budin, a na kojem su sudjelovali osnivači Srca i ljudi koji su značajno pridonijeli razvoju Srca u proteklih 40 godina. Raspravljalo se o tome da li vizije i strateški dokumenti o osnivanju i ulozi Srca, koji su aktualni još i danas, mogu biti primjer i poticaj za strateško promišljanje razvoja moderne e-infrastrukture, toliko nužne današnjoj akademskoj i istraživačkoj zajednici, ali i Hrvatskoj općenito.

Kulminacija obilježavanja godišnjice Srca dogodit će se 27., 28. i 29. travnja 2011. Za 27. travnja 2011. smo pripremili događanja vezana uz e-učenje, konkretno webinar „Imaš li e-portfolio?“, nakon kojega slijedi radionica na kojoj će svi koji se prijave moći naučiti kako izraditi svoj e-portfolio.

28. travnja 2011. u 14 sati počinje rasprava pod nazivom 5 godina AAi@EduHr. Cilj je rasprave sagledati ostvarene rezultate te razmotriti pravce daljnjeg razvoja Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatsko j(AAI@EduHr) kako u organizacijskom tako i u informacijskom i tehničkom smislu. Radi se o uspješnom projektu Srca zahvaljujući kojem danas više od 700.000 nastavnika, znanstvenika, studenata i učenika ima i koristi svije elektroničke identitete.

Drugo događanje istoga dana počinje u 16 sati i nosi naziv Kumulusi nad računalima – cloud computing, na kojem se može saznati i raspravljati sve što vas zanima o novim uslugama koje se temelje na „cloud” paradigmi i omogućavaju da se neka infrastruktura, platforma ili softver ponudi kao jednostavno dostupna i fleksibilna usluga prilagođena trenutačnim potrebama korisnika.

Oba dana, 27. i 28. travnja zamišljeni su i kao Dani otvorenih vrata. Svima koji žele vidjeti kako izgleda moderni računski i podatkovni centar omogućit ćemo uz stručno vodstvo da to i učine . Obilasci računalne hale predviđeni su svaki puni sat, prvi obilazak počinje u 12 sati, a posljednji je u 17 sati. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Središnja svečanost obilježavanja 40 obljetnice Srca održat će se na sam dan osnivanja Srca, 29. travnja 2011. s početkom u 10 sati. Na svečanosti očekujemo i predsjednika prof.dr.sc. Ivu Josipovića, predstavnike Vlade i akademske zajednice iz cijele Hrvatske, a dodijelit ćemo i priznanja pojedincima iz našeg okruženja koji su doprinijeli uspjesima i napretku Srca.

Detalje o proslavi 40 obljetnice Srca potražite na . Sva događanja koja će se održavati u središnjoj dvorani Srca moći će se pratiti i putem web- streaminga.

Godišnjice su uvijek prigoda da se rezimira učinjeno i promisli buduće pa tako ni ova, koju će Srce obilježiti pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike prof. dr. sc. Ive Josipovića, neće biti izuzetak.

Srce je osnovano s namjerom da „bude glavna pokretačka snaga kompjutorizacije zemlje”, da „tehnički i organizacijski bude otvoreno svim potencijalnim korisnicima u okviru Sveučilišta ali i izvan njega”, te da „bude okosnica buduće mreže kompjutora i povezan s Europskom mrežom računala”.

Povijest Srca zasigurno "čuva" i mnoge zvjezdane trenutke kako hrvatske informatike, tako i hrvatske akademske i istraživačke zajednice u razvoju i primjeni najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Spomenimo samo puštanje u rad jednog od najvećih računalnih sustava u ovom dijelu Europe 1974. godine, izgradnju sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF) krajem 70-ih i tijekom 80-ih godina ili informacijskih sustava za velika sportska natjecanja nastalih u istom razdoblju, projekte Srca vezane uz računalno-komunikacijske mreže, koji su kulminirali početkom 90-ih prvom Internetskom vezom Hrvatske sa svijetom, registracijom hrvatske nacionalne Internetske domene i izgradnjom hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, koja je stasala kao važna, temeljna djelatnost Srca.

I "nakon CARNeta" Srce je nastavilo uspješno graditi i / ili održavati važne nacionalne e-infrastrukture kao što su Hrvatska nacionalna grid infrastruktura CRO NGI i računalni sustavi visoke učinkovitosti (klaster Isabella), Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava visokog obrazovanja i znanosti AAI@EduHr, StuDOM – infrastrukture studentskih domova, CIX – nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa ili Informacijski sustav visokih učilišta ISVU i Informacijski sustav studentske prehrane ISSP. Danas aktivno promišljamo i započinjemo sustavnu gradnju moderne podatkovne infrastrukture, kao važne komponente istraživačke infrastrukture ili gradimo infrastrukture potrebne za potporu modernom obrazovnom procesu koji se oslanja na tehnologije e-učenja. U ovom nepotpunom popisu važnih rezultata 40-godišnjeg rada Srca nemoguće je ne spomenuti kontinuitet i postignuća Srca vezana uz širenje informatičke pismenosti, obrazovanje, savjetovanje i pomoć pri uporabi informacijskih tehnologija mnogobrojnim generacijama hrvatskih studenata, profesora, znanstvenika i istraživača.

Svi ovi rezultati, potrebe akademske i istraživačke zajednice kojoj pripadamo i nužnost daljnjeg povezivanja hrvatskih e-infrastruktura sa europskim i globalnim zasigurno su poticaj da u godinama koje dolaze planiramo mnoge nove poslove, projekte i iskorake. Za razliku od ranih 70-ih kada je zadaća Srca bila "samo" ili prvenstveno osigurati pristup najnovijim tehnologijama, uz tu stalnu zadaću Srce danas treba skrbiti i o pouzdanom, stabilnom i održivom funkcioniranju mnogih postojećih infrastruktura koje su postale vitalnim infrastrukturama od kojih ovisi svakodnevno funkcioniranje sustava visokog obrazovanja i znanosti. Kao i u trenutku osnivanja, Srce i danas svoje poslove i zadaće planira i ostvaruje na dvije razine – na razini sustava visokog obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske i na razini Sveučilišta u Zagrebu, koje danas više nego ikada prepoznaje mogućnosti i nužnost primjene najnovijih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti, istraživanjima, ali i u upravljanju sveučilištem.

Iako je proces nastanka Srca dobar primjer strateškog pristupa i dokaz da on ima svoju tradiciju i dobre primjere i u Hrvatskoj, nažalost već niz godina takav strateški pristup nije karakterističan za ono što se događa s e-infrastrukturom u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Takvo stanje može imati (ili već ima?) nesagledive negativne posljedice za stanje u budućnosti, jer se kvalitetna, učinkovita i održiva infrastruktura ne može ostvariti „preko noći” ili kao zbroj malih, međusobno nepovezanih iskoraka.

U uvjetima kada strateški planovi (države i ustanova) vezani uz e-infrastrukturu nisu jasni, kada su očekivanja i potrebe veliki i nedvojbeno rastu, a raspoloživa su sredstva realno manja nego prethodnih godina, planirane aktivnosti Srca u 2011. godini usmjerene su prije svega na osiguravanje održivosti, stabilnosti i pouzdanosti rada postojećih infrastruktura i usluga (a na popisu ih je više od 50), te njihove međunarodne povezanosti. Ipak, dio resursa Srca bit će usmjeren i na ostvarivanje nužnih novih iskoraka u pojedinim područjima, npr. izgradnje i unapređenja podatkovne i informacijske infrastrukture.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.