SRCE proširuje računalni klaster

Racunalo.com foto


O proširenju njegovih podatkovnih kapaciteta na današnjoj novinarskoj konferenciji održanoj u sjedištu Srca govorili su mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, te mr.sc. Damir Danijel Žagar, voditelj Centra za grid i napredno računarstvo u Srcu.Što je klaster?


Skupinu nezavisnih, ali međusobno povezanih računala koja koordinirano i kooperativno rješavaju jedan ili više problema zovemo klaster. Računala koja čine računalne čvorove klastera često si povezana  posebnom lokalnom mrežom koja treba osigurati prijenos velikih količina podataka između čvorova sa što manjim kašnjenjima.
Isabella je računalni klaster u srcu i zajednički resurs svih znanstvenika i članova akademske zajednice u Hrvatskoj koji imaju potrebu za zahtjevnim računanjem, paralelnim procesiranjem ili studiranju, odnosno obavljanju istraživanja na tom području.


Ovo je već šesto proširenje Isabelle. Tri su financirana iz vlastitih sredstava SRCE-a, a tri (kao i ovo posljednje) financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Klaster Isabella na svoj je peti rođendan proširen gotovo dvostruko – ugrađeno je 12 novih računala s ukupno 64 procesora (128 procesorskih jezgri) te 256 GB memorije. Danas Isabella ukupno ima 100 računala i 352 procesorske jezgre i sigurno je jedan od najvećih produkcijskih računalnih klastera u Republici Hrvatskoj.


“Srce kao glavno raskrižje brze gigabitne akademske i istraživačke mreže i središnje čvorište izgrađene hrvatske grid infrastrukture logično je mjesto za smještaj i izgradnju zajedničkog računalnog klastera koji služi svim znanstvenicima i istraživačima koji za potrebe svojih projekata trebaju dodatne računalne resurse”, rekao je mr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj SRCE-a.Stečena iskustva u klasteriranju računala vrlo se brzo mogu primijeniti i u bliskoj budućnosti, u primjerice gospodarstvu.
Vrijednost ove posljednje i značajne investicije u proširenju klastera Isabella procjenjuje se na više od 1.200.000 kuna.
Kako Isabella izgleda, možete vidjeti na priloženim slikama, a detalje o Isabella klasteru potražite na adresi .Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.