Srce prestaje s obavljanjem poslova mrežnog operativnog centra CARNetove mreže

Fotografija članka: Srce prestaje s obavljanjem poslova mrežnog operativnog centra CARNetove mreže

Srce prestaje s obavljanjem poslova mrežnog operativnog centra CARNetove mreže

Podsjetimo, Srce je od samog osnivanja 1971. godine i prvih povezivanja terminala na mainframe računala počelo obavljati ulogu mrežnog operativnog centra sustava znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj. Nakon prvih mrežnih sustava (terminalskih mreža) ostvarenih preko iznajmljenih analognih vodova i aktivnog sudjelovanja Srca u europskim projektima umrežavanja tijekom 80-ih godina, početkom 90-ih dolazi do novih iskoraka u mrežnom povezivanju. 1990. godine u Srcu je uspostavljen čvor BITNET mreže, putem koje se hrvatski znanstvenici povezuju sa svojim kolegama u svijetu.

Početkom 90-tih, na poticaj Ministarstva znanosti i tehnologije, započela je realizacija nacionalnog projekta kojemu je za cilj bila implementacija internetskog protokola u povezivanju visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj. Taj projekt je nosio ime Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet. Srce je sudjelovalo u osmišljavanju koncepta i operativno je obavilo provedbu cijelog projekta.

U studenom 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna internetska veza između čvora u Srcu i Austrije. U razdoblju od 1992. do 1994. izvršeno je povezivanje svih sveučilišnih centara i ustanova na jedinstvenu nacionalnu mrežu. utemeljenu na IP protokolu Za potrebe te mreže dobiven je od kolega iz USA set IP klasa (161.53/16) i AS broj (AS2108), a nakon uspostave RIPE (Europski Regionalni Internet Registry) zatražen i dobiven još jedan set IP klasa (193.198.0.0 – 193.198.255.255) koji i danas određuju CARNet mrežni oblak u internetskom svijetu.

Za potrebe Hrvatske Srce je početkom 1993. godine obavilo registraciju vršne internetske .hr domene.

Dakle od samog nastanka pa sve do danas Srce je uspješno obavljalo poslove mrežnog operativnog centra (Network Opeartions Center – NOC) CARNetove mreže. Nakon što je 1995. godine odlukom Vlade Republike Hrvatske CARNet postao samostalna ustanova, poslove NOC-a, kao i mnoge druge poslove za potrebe CARNeta, Srce je obavljalo temeljem međusobnih ugovora.

Srce prestaje s obavljanjem poslova mrežnog operativnog centra CARNetove mreže

Srce je aktivno sudjelovalo u svim dosadašnjim tehnološkim iskoracima CARNetove mreže, počevši od prvih koraka koji su ostvareni na prijenosnim kapacitetima tadašnjeg HPT-a, pa preko projektiranja i izgradnje okosnice mreže utemeljene na ATM tehnologijama (1995.), pa sve do zadnjeg iskoraka 2004. godine kada je izgrađena gigabitna okosnica današnje CARNetove mreže.

U Srcu se i dalje nalazi čvor međunarodne paneuropske mreže GÉANT, putem kojeg se CARNet povezuje na tu značajnu infrastrukturu, a dogovoren je i nastavak sudjelovanja stručnjaka Srca u razvojnim radnim skupinama projekta GÉANT3.

Iz našeg uredništva kolegama iz CARNeta želimo uspješno preuzimanje brige za svakodnevno funkcioniranje zajedničke mreže, koja predstavlja temeljnu infrastrukturu sustava znanosti i visokog obrazovanja. Naša je želja da Sveučilišni računski centar i dalje aktivno sudjeluje u nužnom razvoju i stvaranju nove generacije akademske i istraživačke mreže za potrebe hrvatskoga visokog obrazovanja i znanosti.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.