SRCE: održan 3. Dan e-infrastrukture

Fotografija članka: SRCE: održan 3. Dan e-infrastrukture

Sveučilišni računski centar (Srce) od 2009. godine s ciljem promocije naprednih e-infrastrukturnih komponenti i servisa, organizira okupljanje korisnika i ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja te gospodarstva. Ove se godine okupilo više od 70 sudionika iz cijele Hrvatske.

Oglas

Ovogodišnji program bio je posvećen predstavljanju novouspostavljenih resursa i usluga e-infrastrukture, upoznavanju s projektima u tijeku, uz pregled stanja i korištenja postojećih komponenti e-infrastrukture. Posebna pozornost posvećena je korisnicima postojećih infrastruktura i njihovim neposrednim i konkretnim iskustvima i potrebama.

Uvodno se okupljenima obratio dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, koji je u svom izlaganju naglasio važnost e-infrastrukture koja predstavlja okruženje u kojem istraživači, nastavnici, studenti i drugi članovi akademske i istraživačke zajednice surađuju i zajednički ostvaruju pristup raspodijeljenim ili jedinstvenim elementima istraživačke i obrazovne infrastrukture, bez obzira na vrstu i zemljopisni smještaj tih sredstava.

Iz dijela o novim infrastrukturnim resursima ističemo predstavljanje HPC-resursa nabavljenog u sklopu projekta IntegraLife, čime će se unaprijediti interdisciplinarna istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u područjima glikoproteomike, epigenetike, genetičkog inženjerstva, biokemije i računalne biologije. Projekt HPC-IntegraLife predstavio je prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Slijedila su predstavljanja najnovijih usluga. Europski federalni oblak FedCloud izgrađen na resursima nacionalnih grid infrastruktura i drugih europskih organizacija predstavio je Emir Imamagić (Srce). Uslugu Moj Oblak koja se temelji na programskom rješenju ownCloud, predstavio je Mislav Stublić (Srce), a povezivanje sustava Moodle s ownCloudom predstavio je Zvonko Martinović (Srce).

U popodnevnom dijelu programa dan je pregled stanja i korištenja postojećih infrastruktura. O računalnom klasteru Isabella govorio je Emir Imamagić (Srce), a na njegovo se izlaganje nadovezao Davor Šakić (Farmaceutsko-biokemijski fakultet) koji je iznio široka korisnička iskustva u rješavanju farmaceutske problematike na Isabelli korištenjem programa Gaussian. Nakon pregleda infrastruktura CRO NGI i EGI koje je dao Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu (Srce), Momir Mališ (Institut Ruđer Bošković) je govorio o korištenju grida u obradi nedijabatske molekulske dinamike. Cloud-usluge Srca VPS i VCL predstavio je Ivan Rako (Srce), dok su o svojim iskustvima s cloud-uslugama govorili dr. sc. Mario Cindrić (IRB), te dr. sc. Hrvoje Jerković (Zagrebačka škola ekonomije i managementa). Sudionici Dana e-infrastrukture posebno su živo svojim pitanjima popratili dio o cloud-uslugama.

U posljednjem dijelu programa opsežno izlaganje o uspostavi HPC-resursa na Sveučilištu u Rijeci imao je prof. dr. sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci. O procesu osmišljavanja sustava digitalnih repozitorija Dabar izvijestio je Draženko Celjak (Srce). Na kraju Dana e-infrastrukture o stanju projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), kojim će se sredstvima EU strukturnih fondova sustavno uspostaviti nacionalna e-infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja, izvijestio je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.