SRCE – obilježen 5. rođendan portala HRČAK

Fotografija članka: SRCE – obilježen 5. rođendan portala HRČAK

Što se sve događalo u bogatoj povijesti portala ispričali su nam mr.sc. Miroslav Milinović, predstojnik Sektora za informacijske sustave i aplikacije, te mr.sc. Jadranka Stojanovski, član tima portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković. Saznali smo kako portal ima 235 časopisa, 4.344 sveščića, 58,021 priloga koji zauzimaju oko 75,7 GB prostora.

Koliko je HRČAK zanimljiv, govori i brojka od 4,41 milijun posjetitelja u 2010. godini koji su generirali promet od 5,49 TB. Portal ima 4.782 pretplatnika, a povezan je i s Facebookom, Twiterom i drugim društvenim mrežama.

Ono što nas žalosti u svemu ovome je da je na današnjoj konferenciji kao medij jedino bio prisutan naš Racunalo.com portal. Očito da ovako velik i značajan projekt koji ima ogroman utjecaj na razvoj društva i višemilijunske akademske i stručne zajednice, uopće nije interesantan "uglednim i razvikanim" hrvatskim medijima (novine, TV, web portali) koji u ovome nisu prepoznali komercijalni interes. Nije niti čudo što nam je društvo u takvom stanju kakvom je, kada je i kod naših dragih kolega na prvom mjestu vlastiti interes, a tek onda dobrobit cijelog društva. Mi ćemo napraviti upravo suprotno – objaviti informaciju besplatno i na našem webu i našim Facebook članovima tako da će ona ipak doprijeti do 20-ak tisuća ljudi, jer su to itekako zaslužili :)

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

PRESS objava
HRČAK je portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima. Namijenjen je kako uredništvima časopisa tako i hrvatskoj, te međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj javnosti.

Portal Hrčak izrađen i radi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, realiziran je u Srcu, a osnovna ideja potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva.  Javnosti je prvi puta predstavljen  7. veljače 2006. godine kada je i pušten u puni produkcijski rad.

HRČAK je danas referentni izvor informacija koji putem adrese http://hrcak.srce.hr/  na jednom mjestu okuplja više od 235 časopisa te nudi pristup do više od 4300 brojeva s preko 58.000 radova slobodno dostupnih u punom tekstu.

HRČAK je rezultat projekta na kojem je radio multidisciplinarni tim u kojem su uz djelatnike Srca sudjelovali i stručnjaci iz područja informacijskih znanosti i knjižničarstva iz knjižnice Instituta „Ruđer Bošković“ te Hrvatskog informacijskog društva (HID). Projektni je tim samostalno izradio sustav HRČAK koristeći pri tome raspoloživu Open Source programsku podršku.

U izradi su korištena iskustva Srca u području istraživanja i primjene web tehnologija. Sustav je modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. HRČAK je opremljen i odgovarajućim OAI modulom koji omogućuje razmjenu podataka po konceptu i standardima Open Archive Initiative (OAI)“, naglasio je mr.sc. Miroslav Milinović, voditelj projekta, predstojnik Sektora za informacijske sustave i aplikacije Sveučilišnog računskog centra.

Projektom HRČAK željelo se:
•    izgraditi sustav kojim će se uredništvima časopisa znatno olakšati postupak elektroničkog objavljivanja, a korisnicima omogućiti pristup, pregledavanje i pretraživanje pojedinačnog časopisa ili više časopisa kroz jedinstveno sučelje
•    potaknuti što veći broj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa da ponude svoj sadržaj besplatno – online (u skladu s globalnim inicijativama za otvoreni pristup znanstvenim informacijama).
•   

„Dinamika prijavljivanja časopisa nadrasla je sva naša očekivanja. Uredništva prepoznaju višestruke koristi od prisutnosti časopisa na portalu HRČAK, posebno zato što smo od samih početaka ugradili statistiku pristupa sadržajima na razini časopisa, sveščića i pojedinog rada, koja je vidljiva svim korisnicima. Uredništva na taj način mogu usporediti korištenje sadržaja putem HRČKA s onim preko vlastitih mrežnih stranica, te procijeniti popularnost časopisa s drugima unutar istoga znanstvenog područja“, naglasila je mr.sc. Jadranka Stojanovski, član tima portala Hrčak, Sveučilište u Zadru i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna veličina repozitorija podataka sustava HRČAK trenutno iznosi 75,7 GB.

Tijekom 2010. godine, odnosno u periodu od 1.1.2010. do 31.12.2010. godine web sjedište portala Hrčak zabilježilo je ukupni promet od 5,49 TB uz mjesečni prosjek od 457,5 GB. Zabilježeno je ukupno 5.506.439 korisničkih posjeta (uz mjesečni prosjek od 458.869 posjeta) u okviru kojih je Web-poslužitelj obradio ukupno 52.875.433 zahtjeva (uz mjesečni prosjek od 4.406.286 obrađenih zahtjeva). Ovim brojkama o prometu treba dodati promet koji ostvaruju tražilice i sustavi za indeksiranje koji koriste OAI sučelje HRČKA (npr. Google, Oaister, BASE).

Poveznice (linkovi) na članke iz HRČKA mogu se jednostavno, izravno dijeliti s prijateljima na Facebooku, Twitteru i Deliciousu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.