SRCE: nova podatkovna usluga – Javna kolekcija podataka

Fotografija članka: SRCE: nova podatkovna usluga – Javna kolekcija podataka

Pohranjivanje podataka u okviru ove usluge omogućeno je članovima pojedine virtualnih organizacija iz sustava . Članovi neke virtualne organizacije ujedno su i vlasnici kolekcije, a pohranjenim podacima pristupaju na isti način kao i kod ranije uspostavljene .

Prilikom prijave kolekcije potrebno je kvalitetno opisati zbirku. Opisi svih prijavljenih kolekcija nalaze se na portalu usluge kojem mogu pristupiti svi korisnici interneta. Metapodaci kojima je kolekcija opisana dostupni su internetskim i posebnim podatkovnim pretraživačima. Na taj je način njeno postojanje javno objavljeno, odnosno opis je dostupan svima koji mogu biti potencijalno zainteresirani za njeno korištenje.

Uz obveznu dostupnost informacija o pohranjenoj kolekciji podataka, vlasnik kolekcije može omogućiti svim ostalim korisnicima interneta i njeno pretraživanje te dostup do datoteka koje su pohranjene u okviru zbirke. Srce potiče vlasnike kolekcija podataka da omoguće otvoreni pristup i sadržaju kolekcija podataka, ne samo njenom opisu.

S obzirom na trajnost i značaj pohranjenih podataka, Srce uz kontinuirano sigurnosno pohranjivanje podataka kojim je omogućen povrat podataka u slučaju njihova gubitka u periodu unatrag 90 dana, osigurava i brine i za trajnu (dugoročnu) dostupnost, odnosno arhiviranje podataka pohranjenih u javnim kolekcijama. Arhiviranje podataka provodi se u polugodišnjim intervalima, a arhivske kopije izrađuju se u dva primjerka, pohranjene su na različitim lokacijama i čuvaju se najmanje 10 godina.

Usluga Javne kolekcije podataka opisana je na internetskoj stranici .

SRCE: nova podatkovna usluga - Javna kolekcija podataka

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.