SRCE: Hrvatska u EGEE

Racunalo.com foto

Nakon jednogodišnjih pregovora, 8. rujna 2005., Srce je uputilo formalnu aplikaciju za sudjelovanje. Po završetku procesa pripreme i odobravanja od strane EU, Srce je s još 89 drugih ustanova potpisalo s CERN-om (Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire) 29. ožujka 2006. godine EGEE-II Consortium Agreement. Time je proces uključivanja Hrvatske u EGEE projekt i formalno zaključen.
Hrvatska u projektu EGEE sudjeluje preko organizacijskog modela Joint Research Unit (JRU), gdje jedna institucija koordinira rad ostalih nacionalnih institucija na projektu. U CRO-GRID JRU kojega čine Srce, Institut Ruđer Bošković iz Zagreba i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, Srce ima ulogu koordinatora. Uspješnom procesu uključivanja u projekt bitno je doprinijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osiguravanjem financijskih sredstava za tri računalna sjedišta. Financijska potpora Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa uz uspostavu sjedišta, uključuje i njihovo dvogodišnje održavanje.
Samo sedam dana nakon službenog početka projekta na Srcu je završena instalacija prvog hrvatskog sjedišta pod nazivom egee.srce.hr. Nakon uspješno provedene certifikacije, od 10. travnja sjedište je u punoj produkciji. Sjedište se sastoji od šest poslužitelja sa četiri procesorske jezgre. Uz računalnu moć, sjedište pruža korisnicima podatkovni poslužitelj kapaciteta 500GB. Sjedište egee.srce.hr je prvo od dogovorena tri hrvatska sjedišta u EGEE. Ostala sjedišta bit će smještena na Institutu Ruđer Bošković i FESB-u.
Više informacija o EGEE pronađite na web stranicama: . Više informacija o samom procesu uključivanja Hrvatske u EGEE pogledajte na adresi .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.