SRCE: eduroam slavi 10 godina sigurnog roaming pristupa Internetu za korisnike

Fotografija članka: SRCE: eduroam slavi 10 godina sigurnog roaming pristupa Internetu za korisnike

Od početne ideje i prvih eksperimenata prije 10 godina, eduroam se proširio na više od 50 zemalja svijeta. U Europi je ova usluga dostupna na više od 5.000 lokacija.

Proslava deset godina eduroama održala se tijekom konferencije TNC2012. Službenim datumom proslave označen je 30. svibnja kada je prije 10 godina, Klaas Wierenga tada zaposlenik Nizozemske akademske i istraživačke mreže SURFnet predložio izvornu zamisao za akademsku roaming uslugu – eduroam.

Hrvatska je zahvaljujući Srcu i projektu AAI@EduHr od samoga početka aktivna članica eduroam zajednice, a pristup Internetu putem eduroama omogućen je u 88 pristupnih točaka u 17 hrvatskih gradova. Osim što nosi ulogu nacionalnog operatera eduroam usluge u Hrvatskoj, Srce je u okviru projekta GEANT, u kojem sudjeluje kao partner Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, i koordinator europske eduroam usluge.

U izgradnji eduroama posebno ističemo ulogu Srca koje je sudjelovalo u prvim razvojnim fazama eduroama, zajedno sa SURFnet-om, Sveučilištem iz Southhamptona i portugalskim NREN-om FCCN-om. Pomoćnik ravnatelja i predstojnik Sektora za informacijske sustave i aplikacije mr.sc. Miroslav Milinović od 2007. godine koordinira radom eduroam usluge u Europi u okviru projekta GEANT te trenutno predsjeda tijelom pod nazivom Global eduroam Governance Committee (GeGC), koje brine o implementaciji usluge eduroam na globalnoj razni.

"Prije deset godina bežične mreže i mobilnost bili su u povojima, ali potreba globalne akademske i znanstvene zajednice je porasla što je potaklo razvoj i širenje usluge eduroam," kaže Miroslav Milinović. "Usluga i tehnologija se nastavljaju razvijati i poboljšavati, a zajednica stručnjaka koja je sudjelovala u njihovom razvoju nastavlja taj posao kroz radne skupine udruge TERENA i projekt GÉANT kojeg financira Europska komisija", dodaje Miroslav Milinović.

Osigurajte pristup Internetu
Današnja obrazovna i istraživačka zajednica je sve mobilnija te je za suradnju i komunikaciju pristup internetu nužan. Usluga eduroam stvorena je kako bi se zadovoljila ta potreba. Bez potrebe da negdje kao gost, otvara dodatni korisnički račun, vodi računa o dodatnim lozinkama, korisnik može jednostavno aktivirati svoje prijenosno računalo ili mobilni uređaj, te koristeći identitet izdan od strane njegove matične ustanove pristupiti bežičnoj mreži u instituciji u kojoj se nalazi. Od eduroama nemaju koristi samo istraživači, nastavnici i studenti, već i same institucije, jer mogu jednostavno osigurati pristup za korisnike koji ju posjećuju bez dodatnih administrativnih poslova. Valja ne zaboraviti – korištenje ove usluge za krajnjeg je korisnika besplatno.

Tehnološki iskorak
Od početne ideje koju je Klaas Wierenga podijelio s kolegama u TERENA-inoj radnoj skupini za mobilnost (Task Force – Mobility) eduroam se oslanjao na inovativne primjene najnovijih standarda. "Danas je eduroam značajan igrač u industriji bežičnog pristupa ,a naš glas čuju i proizvođači i pisci specifikacija podjednako. Tehnologiju na kojoj se temelji eduroam doveli smo do samih granica te stalno utječemo na industriju i organizacije za standardizaciju kako bi se temeljne tehnologije podigle na sljedeću razinu te tako poboljšala razina usluge", kaže Stefan Winter RESTENA, Luksemburg voditelj razvoja roaming tehnologija u okviru projekta GEANT.

Globalno dostupna usluga
Usluga eduroam dostupna je trenutno u 54 zemlje svijeta. Uz zemlje okupljene oko europske eduroam konfederacije (Andora, Armenija, Austrija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Kirgistan, Latvija, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Velika Britanija) eduroam uslugu u svijetu nude još i Australija, Brazil, Hong Kong, Kanada, Kenija, Japan, Novi Zeland, Peru, SAD, Republika Kina (Tajvan) i Tajland. Broj zemalja koje se žele priključiti stalno raste.

Više informacija o usluzi eduroam dostupno je putem: i .

SRCE: eduroam slavi 10 godina sigurnog roaming pristupa Internetu za korisnike

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.