Srce DEI 2018, Dani e-infrastrukture – Izazovi (ne)otvorenosti

Fotografija članka: Srce DEI 2018, Dani e-infrastrukture – Izazovi (ne)otvorenosti

Dva međunarodna pozvana predavanja uglednih stručnjaka, velik broj radionica, predavanja u četiri tematska bloka, rasprave s pozvanim predavačima, druženje i razmjenjivanje ideja dio su ovogodišnje, dvodnevne druge stručne konferencije Srca „Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2018″ sa središnjom temom: Izazovi (ne)otvorenosti.

Oglas

Konferencija se održava 11. i 12. travnja 2018. u kongresnim dvoranama Plaza Event Centra, Slavonska avenija 6 u neposrednoj blizini Srca, te u samom Srcu. Konferencija započinje ujutro 11. travnja nizom radionica i rasprava, a svečano otvaranje i prvo pozvano predavanje predviđeno je istoga dana u 11 sati.

Program konferencije sastoji se od niza predavanja, rasprava i radionica vezanih uz aktualne izazove, ali i planove i mogućnosti primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u modernom obrazovanju i znanosti, s posebnim naglaskom na izazove koje donosi otvorenost i pokušaj implementacije otvorenosti.

Koncepti otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja, nova europska infrastruktura EOSC (European Open Science Cloud), ali i komunikacijske strategije ustanova i institucija koje imaju za cilj povećavanje otvorenosti ustanova samo su neki elementi otvorenosti koja će se propitivati ili prikazati kroz predavanja i rasprave unutar tematskih blokova. Uz otvorenost, obradit će se i ostale aktualne teme u sustavu znanosti i visokog obrazovanja od kojih valja izdvojiti izgradnju CroRIS-a – novog informacijskog sustava o znanstvenoj djelatnosti, razvoj naprednoga računanja te iskustva u primjeni GDPR-a na visokoškolskim ustanovama. Predstavit će se i rezultati rada i inicijative iz zajednice vezano uz otvoreno obrazovanje i otvorenu znanost te rezultati ostvareni u okviru usluga i projekata koje vodi ili koordinira Srce, kao što su Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), Informacijski sustav za podršku postupaka vrednovanja (Mozvag) , Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar), Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske (Hrčak) i drugi.

Okosnicu programa čine dva pozvana predavanja koja pripremaju ugledni stručnjaci:
• Olivier Verscheure, ravnatelj Švicarskoga centra za znanost o podacima (Swiss Data Science Center) koji će održati pozvano predavanje pod nazivom: „Opening Science in a Data-Driven World“
• Ann Harding, iz fondacije SWITCH koja je švicarski NREN (National research and education network) te ujedno i koordinator švicarske AAI federacije, a koja će održati pozvano predavanje pod nazivom: „The challenges of (non-)openness – Trust and Identity in Research and Education“.

Osim pozvanih predavanja na rasporedu konferencije je niz predavanja raspoređenih unutar četiri paralelna tematska bloka: Informacijski sustavi u znanosti i visokom obrazovanju, Digitalni repozitoriji u znanosti i visokom obrazovanju, Infrastrukture za napredno računanje i Novi alati i tehnologije u obrazovanju.

Detaljan program i dodatne informacije možete naći na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.