SRCE: Croatian Internet eXchange CIX VeriSign RIR sjedište u Hrvatskoj

Fotografija članka: SRCE: Croatian Internet eXchange CIX VeriSign RIR sjedište u Hrvatskoj

SRCE: Croatian Internet eXchange CIX VeriSign RIR sjedište u Hrvatskoj

Ugovor o udomljavanju VeriSignovog regionalnog sjedišta za rezoluciju internetskih imena (Regional Internet Resoultion Site – RIRS) između Srca i VeriSign Netherlands BV potpisan je 12. rujna 2008. godine, a time je jedan od vodećih pružatelja internetskih infrastrukturnih usluga najavio svoje širenje i na Hrvatsku.

VeriSign je operator vršnih domena .com i .net, te su njegovi domenski poslužitelji odgovorni za prevođenje .com i .net internetskih imena (npr. www.cnn.com) u IP adresu. Eksponencijalni rast internetskog sadržaja kao i porast broja krajnjih korisnika nužno dovodi i do povećanja broja upita za rezolucijom internetskih imena, što u konačnici rezultira povećanim zahtjevima prema centralnim domenskim poslužiteljima. Kako bi osigurao dostatnu redundanciju i udovoljio zahtjevu za kontinuiranim prirastom domenskih upita, VeriSign je odlučio, umjesto infrastrukture centraliziranih domenskih poslužitelja, graditi distribuiranu infrastrukturu regionalnih sjedišta za rezoluciju internetskih imena.

VeriSign je u samo nekoliko godina instalirao veliki broj .com i .net RIR sjedišta po velikim Internet eXchange čvorištima u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji te brojna manja sjedišta diljem svijeta. VeriSign planira do kraja 2010. godine uspostaviti distribuiranu infrastrukturu na 100 lokacija u svijetu.

VeriSign serveri smješteni u Srcu, presretat će sve upite krajnjih korisnika svih CIX članica koje ostvaruju besplatni peering s VeriSignom, te na taj način, skraćivanjem vremena odziva DNS upita, krajnjem korisniku osigurati brži odziv traženog internetskog servisa. Odabir Srca za domaćina ove važne infrastrukture dodatno naglašava ulogu CIX-a u razvoju Interneta u Hrvatskoj.

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu), a otvoreno za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže.

Više o Srcu saznajte na , o VeriSignu na , a o CIX-u na .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.