SRCE: 10 godina računalnog klastera Isabella – čestitamo!

Fotografija članka: SRCE: 10 godina računalnog klastera Isabella – čestitamo!

Cilj je tog projekta bio priključivanje Hrvatske europskom projektu DataGrid, koji je pokrenut i vođen od strane CERN-a, u cilju izgradnje mreže podatkovnih i računalnih resursa za analizu i obradu velike količine podataka dobivenih od znanstvenih istraživanja u okviru LHC eksperimenata.

Isti je klaster, pod imenom računalni klaster Isabella, 8. svibnja 2002. godine stavljen na raspolaganje i akademskoj zajednici kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima, te ih potaknulo na širu uporabu klastering tehnologija i razvoj paralelnih algoritama i modela u računalnim "granama" mnogobrojnih temeljnih i primijenjenih znanosti.

Računalni klaster Isabella se danas sastoji od 48 računala, 240 CPU procesora, 796 CPU procesorskih jezgri, 4 GPU procesora, 1.8 TB radne memorije, 15 TB lokalnog diskovnog prostora, najsnažnije je računalo u Hrvatskoj, a kao zajednički resurs svih znanstvenika u Hrvatskoj omogućava zahtjevne obrade podataka u sklopu mnogih znanstveno-istraživačkih projekata koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Trenutno računalni klaster Isabella koristi 58 projekata.

Povodom proslave 10 godina računalnog klastera Isabella, u Srcu će se održati i prigodni event, o kojem više možete pročitati u našem .

SRCE: 10 godina računalnog klastera Isabella - čestitamo!

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.