Spoofing Challenge – bolji softver za identifikaciju lica, glasa i otisaka prstiju

Fotografija članka: Spoofing Challenge – bolji softver za identifikaciju lica, glasa i otisaka prstiju

Posljednjih je godina “spoofing” softver iz filmova znanstvene fantastike prešao u uređaje iz svakodnevnog života, kao što su pametni telefoni ili tableti.

Oglas

Konzorcij TABULA RASA uz pomoć EU ulaganja za istraživanje i inovacije poboljšat će kvalitetu softvera za identifikaciju lica, glasa i otisaka prstiju radi sve učestalijeg problema “spoofinga” (zavaravanja), odnosno korištenja šminke, fotografija i glasovnih zapisa za rušenje ili direktan napad na biometrijske sustave.

Biometrijski sustavi su se potvrdili kao jedno od najučinkovitijih sigurnosnih rješenja dostupnih danas, ali također su javno poznati i njihovi nedostaci. Konzorcij TABULA RASA, sa 12 organizacija iz sedam zemalja u posljednje tri godine traži propuste i osmišljava protumjere te u konačnici razvija novu vrstu sigurnijih biometrijskih sustava.

Tijekom istraživanja, TABULA RASA je organizirala natjecanja „Spoofing Challenge“ u kojima su sudjelovali stručnjaci diljem svijeta radi razvoja planova napada i zavaravanja različitih biometrijskih sustava. Sudionici su pokazali mnoštvo načina napada na sustav, a najinovativniji napad na posljednjem natjecanju bio je onaj uz pomoć šminke kojom su sudionici prevarili 2D sustav za prepoznavanje lica te uspjeli da sustav to lice prepozna kao žrtvu. Ostali su sudionici uspješno prevarili sustav koristeći poznate načine napada fotografijama, maskama ili lažnim otiscima prstiju (“gumenim prstima”). EU je u projekt TABULA RASA uložila 4,4 milijuna eura koje je konzorcij, zajedno s vlastitim ulaganjem od 1,6 milijuna eura, iskoristio za opsežna istraživanja.

Dr. Sébastien Marcel, koordinator projekta TABULA RASA, je izjavio: „Bilo bi nemoguće provesti tako veliko istraživanje i surađivati s toliko EU partnera bez ulaganja Europske unije. Uz povećanu sigurnost uređaja i informacija, poboljšani softver će nuditi brže prijave na IT uređaje te bržu i točniju kontrolu na graničnim prijelazima i provjeru putovnica. Vjerujemo da će brojne različite organizacije biti zainteresirane za naše istraživanje, uključujući tehnološke tvrtke, poštanske urede, banke, proizvođače mobilnih uređaja ili pružatelje online usluga.“

Spoofing Challenge - bolji softver za identifikaciju lica, glasa i otisaka prstiju

Istraživački projekt TABULA RASA napravio je dugačak popis mogućih „spoofing“ napada, procijenio ranjivost biometrijskih sustava na takve napade i razvio protumjere koje primjerice otkrivaju znakove života kao što su treptanje ili znojenje te poboljšao sigurnost biometrijskih sustava. TABULA RASA je pet protumjera već prenio tvrtkama. Ovo temeljito znanje o „spoofing“ napadima omogućuje europskoj industriji da zadrži konkurentsku prednost poboljšanjem biometrijskih senzora i ujedno stvori ogroman potencijal za biometrijsku tehnologiju.

Predviđeno je da projekt otvori nova radna mjesta u europskom sektoru malih i srednjih tvrtki jer su rezultati integrirani u komercijalna rješenja. Tako na primjer, švicarska start-up tvrtka KeyLemon u svom proizvodu već ima integrirani softver za prepoznavanje lica kojeg je razvila TABULA RASA. Stručnost razvijena na projektu TABULA RASA pomogla je KeyLemonu osigurati niz investicija vrijednih 1,5 milijuna dolara te otvaranje novih radnih mjesta u tvrtki. Morpho (Safran), svjetski lider u biometrijskim rješenjima, također je značajno uključen u projekt te pridonosi konzorciju svojim neprocjenjivim znanjem i tržišnom vizijom.

Ryan Heath, glasnogovornik Europske komisije zadužen za strategiju Digital Agenda i digitalne tehnologije, je izjavio: „Mnogi od nas imamo osobne i povjerljive podatke na svojim pametnim telefonima i tabletima te stoga moramo vjerovati da se možemo u potpunosti osloniti na te biometrijske alate. Europska komisija je zadovoljna dosadašnjim uspjehom projekta TABULA RASA. Niti jedna druga istraživačka grupa do danas nije ostvarila tako napredne rezultate u biometriji.“

Spoofing Challenge - bolji softver za identifikaciju lica, glasa i otisaka prstiju

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.