Spajanje poslovnog i privatnog okruženja – idealna kombinacija za hakere!

Fotografija članka: Spajanje poslovnog i privatnog okruženja – idealna kombinacija za hakere!

Prema novoj studiji koju je proveo Samsung, može se zaključiti kako spajanje privatnog i poslovnog okruženja ima svoje prednosti – ali i nedostatke.

Oglas

Ono što izdvajaju u novoj europskoj studiji o zaposlenicima je kako do sada standardno radno vrijeme od 9 do 17 sati može biti rizično. Zašto? Upravo zato što ste vjerojatno spojili privatni i poslovni život, privatne i poslovne uređaje.

Možda se to mnogima od vas koji ovo čitate čini vrlo efikasno i elegantno, a što promoviraju i velike kompanije, no to ima i velike negativne efekte o kojima se praktički niti ne govori. Prvi je da je spajanje privatnog i poslovnog idealno okružje za mnoge poslovnjake, no još je idealnije za hakere koji mogu na taj način “jednim udarcem ubiti dvije muhe”.

Drugi zaključak koji se da izvesti iz ove analize, a koji nam se niti malo ne sviđa je činjenica kako više ne možete biti aktivni samo za vrijeme radnog vremena, nego praktički stalno. Drugim riječima, od vas će se sve više tražiti da radite fleksibilno – ali ne pomaknutih 8 sati nego je to više proširena fleksibilnost za cijeli radni dan, bez odmora, vremena za privatne i obiteljske potrebe. Od vas se traži da budete na oprezu i radite cijeli dan. Za istu plaću.

Koliko god taj novi tehnološki svijet donosi neke prednosti, ima tu i pregršt nedostataka koje jednostavno ne primjećujemo. Jer nam ih nitko ne sugerira. Vi samo mislite kako ste postali efikasniji zahvaljujući tehnologiji, a ne shvaćate kako ste postali njen rob…

Spajanje poslovnog i privatnog okruženja - idealna kombinacija za hakere!

Što je u istraživanju otkrio Samsung, pročitajte u PR izvješću niže…

Spajanje poslovnog i privatnog okruženja sve više narušava ravnotežu između privatnog i poslovnog života uredskih zaposlenika, objavljeno je u najnovijem istraživanju tvrtke Samsung Electronics u kojem je sudjelovalo preko 4.500 europskih zaposlenika. Istraživanje pod nazivom People-Inspired Security otkriva nove vještine koje omogućavaju ljudima da uspješno spoje privatne i poslovne živote te otkriva koje sve tehnologije koriste u tom procesu kako bi pomogli sebi i svojim poslodavcima. Koliko daleko u tom procesu su zaposlenici spremni ići otvara brojna sigurnosna pitanja za europske tvrtke, poput porasta broja unajmljenih hakera.

Tri četvrtine zaposlenika uključenih u Samsungovo istraživanje spaja poslovno i osobno okruženje tako što obavlja osobne stvari za vrijeme radnog vremena (75 posto) te poslovne zadatke u svoje slobodno vrijeme (77 posto). Gotovo 38 posto ispitanika izjavilo je kako im to omogućava da obave više posla u istom razdoblju, dok 32 posto vjeruje kako im to pomaže da kvalitetnije upravljaju svojim osobnim stvarima te su manje izloženi stresu.

Naglašavajući ključnu ulogu mobilnih uređaja u spajanju poslovnog i privatnog okruženja, europski zaposlenici u prosjeku posjeduju deset osobnih aplikacija kao što su Facebook, Whatsapp ili igre na svojim službenim pametnim telefonima te osam poslovnih aplikacija na svojim privatnim telefonima, poput klijenata za poslovnu elektroničku poštu. 41 posto ispitanika koristi svoj privatni pametni telefon za posao i osobne svrhe, dok 32 posto koristi službeni telefon u obje svrhe.

Danijel Bačelić, voditelj odjela poslovnih rješenja tvrtke Samsung Electronics Adriatic izjavio je povodom objave rezultata istraživanja – Naše istraživanje pokazalo je kako većina zaposlenika olakšava svakodnevni užurbani i stresni životni ritam koliko god je moguće, upotrebom mobilnih uređaja i vlastitih tehnoloških znanja kako bi obavili sve poslovne i privatne zadatke brzo i učinkovito, kada god i gdje god to požele. Negativna strana ovakvog poslovanja su potencijalni sigurnosni rizici koje stvaraju pretjerano savjesni zaposlenici. Prilikom spajanja privatnog i poslovnog života u kombinaciji s mobilnim uređajima, potrebno je jasno odrediti granice privatnih i poslovnih podataka i njihove zaštite. Upravo zato su alati poput Samsung KNOX sigurnosne platforme iznimno važni, jer omogućavaju zaposlenicima prebacivanje između privatnih aplikacija i lozinkom zaštićenih poslovnih datoteka i dokumenata na istom uređaju, ovisno o potrebama u određenoj situaciji.

Ovo istraživanje otkrilo je i unajmljene hakere, iznimno pametne i tehnološki educirane europske zaposlenike koji koriste tehnologije po svom vlastitom izboru kako bi obavili zadani posao, neovisno o restrikcijama tvrtke i poslodavca za kojega rade. Tako 26 posto ispitanika koristi vlastite tehnologije kako bi zaobišlo ograničenja koja im tvrtke i poslodavci nameću u obavljanju posla (npr. korištenjem vlastitih pametnih telefona kako bi pristupili web stranicama poput Dropboxa, koje su možda blokirane na službenim mobilnim uređajima). Više od 36 posto zaposlenika u dobi od 18-34 godine su unajmljeni hakeri – što je najveća dobna skupina u cijelom istraživanju, gdje talijanski zaposlenici predvode trendove unajmljenih hakera s čak 34 posto, dok je najmanja pojava istih kod radnika u Belgiji i Nizozemskoj (19 posto).

Tijekom istraživanja utvrđeno je i kako postoji velika razina neinformiranosti među europskim zaposlenicima vezano uz mobilne uređaje i IT sigurnost. 29 posto ispitanika koristi vlastite uređaje u poslovne svrhe, iako ne znaju, ili ne mare, smiju li ih uopće koristiti na taj način. Španjolski zaposlenici najčešće koriste privatne uređaje na ovaj način (39 posto), dok više od 55 posto svih ispitanika ne zna ima li njihova tvrtka pravila o mobilnoj sigurnosti, a ukoliko i znaju da ih tvrtka posjeduje nisu upoznati s njihovim sadržajem ili ih aktivno zanemaruju.

Valja napomenuti i da je Samsung, u suradnji s Googleom, najavio kako će dio KNOX sigurnosne tehnologije biti integriran u nove verzije Android operativnog sustava. Nova verzija Androida, predstavljena na Google I/O konferenciji, uključivat će brojne nove značajke za poslovne korisnike i IT administratore, poput odvojenih spremnika za upravljanje i osiguravanje poslovnih podataka. Nove će značajke omogućiti poslovnim korisnicima i IT administratorima da se lakše prilagode rastućim trendovima poslovne mobilnosti.

Cjelovito istraživanje i dodatni sadržaji dostupni su na stranici: www.samsungatwork.com

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.