Sony Xperia Z2 – recenzija: IPS zaslon najvidljivija promijena u odnosu na Z1

Fotografija članka: Sony Xperia Z2 – recenzija: IPS zaslon najvidljivija promijena u odnosu na Z1

Smartfon Sony Xperia Z2 smo imali u rukama prvi puta netom po . Model je treća generacija Z linije kojom kompanija potvrđuje 6 mjesečni ciklus plasiranja na tržište svojih perjanica. Je li uspio ispraviti nedostatke prethodnih generacija,  i sve o novitetima slijedi u nastavku recenzije. 

Oglas

 

Z2 je od stakla  ali nije stakleni slon ili slon na staklenim nogama

Sony Xperia Z2 ima dimenzije  146.8 x 73.3 x 8.2 mm i masu  163 grama. U odnosu na ,  je tanji 0.35 mm, manje širine 0.6 mm i povećane dužine  1.1 mm. Tijelo  izrađeno od dvije staklene ploče (kaljeno staklo) je učvršćeno aluminijskim okvirom izlivenim u kalupu. U ruci se osjeća ugodno  zaobljenim kutovima. Tvornička plastična folija zalijepljena na prednjoj i stražnjoj površini stakla je nestala. je zaštićeno  DragonTrail  tehnologijom.

Sony Xperia Z2 vs. Xperia Z – vizualna različitost

Dojmovi kvalitete izrade su više nego pozitivni,  ali ne u mjeri  kao što je bio slučaj s s i njegovom filingranskom izradom Na dojam su utjecali i  vidljivi  otici prstiju. Oleophobic premaz  djeluje  no nije učinkovit prema očekivanjima.  Ipak se radi u ocjenovno  skupom modelu.

Tipke za kontrolu glasnoće i kameru postale su veće u odnosu na .  Lako se kontroliraju.  Na desnom boku pozicionirana je i tipka  za uključivanje/isključivanje Z2 u omni balance stilu.

Sony Xperia Z2 – recenzija 04

Brtvljeni poklopac skriva i štiti microSD karticu. Osvrnemo li se na konkurenta, Samsung Galaxy S5,  Xperia Z2 je u prednosti s obzirom na specifikacije  dizajna.   Ima hardversku  tipku kamere pa snimanje pod vodom radi. Osim toga, SGS5 ima niži i nema za prašinu.

Sony Xperia Z2 – recenzija33

Na vrhu  je 3.5 mm audio sučelje i mikrofon s poništavanjem šuma. Na lijevom boku nalazimo utor za SIM-kartice i USB sučelje,  opet ispod poklopca. Stražnji panel tradicionalno je dom za stražnju kameru,  i NFC modul.

Sony Xperia Z2 – recenzija 25

Prednji panel

Još jedna strukturna promjena u odnosu na su stereo zvučnici,  nešto manje glasnoće u odnosu na  HTC One M8 (detalji slijede kasnije),  i  mikrofon na donjem rubu.  Logo na lijevo je svjetlosni senzor. Mrežica gornjeg zvučnika skriva svjetlosna upozorenja za određene događeje u različitim bojama. Tu je  kamera od 2.2 MP s mogućnosti snimanja videa u 1080p za i .  Na dnu nema tipaka.   Integrirane su u zaslonu.

Zaslon

Novi zaslon je najočitiji nadograđeni element Sony Xperia Z2. Zahvaljujući  okviru s desne i lijeve strane između ekrana i ruba kućišta od oko 4 mm,  dijagonala zaslona  je povećana s 5 inča na 5.2 inča.  Zaslon zauzima 69 % od ukupne površine. Može se nositi do 10 istovremenih dodira prstima i ima vrijeme osvježavanja od 60 Hz. Rezolucije je  1920 x 1080 piksela gustoće  424 ppi.  Ovaj zaslon koristi X-Reality Super Resolution, poboljšanje slike, IPS matricu ( je bio najveća slabost Xperia Z linije) ,  i druge tehnologije za poboljšanje prikaza. Jedna je Human Engineering, za prilagodbu tonova kože na zaslonu (anuliranje crvenog tena). Druga tehnologija je Live Color LED,  koja koristi fosfor za nastajanje crvenih i zelenih potpiksela. Time se dobivaju bogatije boje. Profesionalni testovi su pokazali da Z2 ima gotovo 98 % zasićenje boja, što je daleko više od 72 % standardnog širokog spektra boja. Uključivanjem obrade X Reality omogućena je realna reprodukcija boja.

Sony Xperia Z2 – recenzija 25 44

Pohvale idu odličnim anti-glare svojstvima. Kontrast je na izvrsnoj razini uz mali gubitak na vanjskom svijetlu.  Prst gore. Zamjerka ide maksimalnoj svjetlini koja nije vrhunska.  Na jakom suncu treba biti  na maksimumu.  Konkurent HTC One M8, bolje stoji u tom pogledu. Također ima podršku za korištenje rukavicama zimi, inteligentno pozadinsko osvjetljenje koje se ne isključuje dok je pogled usmjeren na zaslon ( samo dok držite Z2 u ruci).  Dvostruki dodir (tap-tap) budi zaslon.

KitKat  i  Sony korisničko sučelje –  što  nude za komunikaciju

Xperia Z2 pokreće Android 4.4.2. u kombinaciji sa  svim Googleovim servisima i aplikacijama,  Sony korisničkim sučeljem, vlasničkim  aplikacijama i online uslugama:  TrackID, Sony Select (što je novo), Timescape, QR-kod skener,  NeoReader, Evernote, upravitelj datoteka, OfficeSuite, Xperia Lounge itd.

U detalje  Android sustava, prilagodbe sučelja…. nema smisla da ulazimo. Prožvakali smo ih već hrpu puta. Noviteti uključuju tipku “Zatvori sve” u multitasking sučelju, jednostavni način rada za olakšano korištenje jednom rukom.

Na zaslonu se prikazuju najčešće korištene ikone. Ispod su tri kontakata za brzo biranje. Font postaje velik.

Novost je telefonska sekretarica,  ekvivalent za standardnu govornu poštu. Želite li slušati poruke, postavite pozdrav a nakon nekoliko zvona će se automatski aktivirati virtualna sekretarica ali nije otvorena za roaming. Na traci obavijesti se pojavljuje ikonica ako vam je netko ostavio poruku.

Tipkovnica nema red s brojevima a da bi ih koristili morate se prebaciti pritiskom na brojčanu tipku. Za pohvalu je prebacivanje  tipkovnice na lijevu ili desnu stranu da bi se olakšao unos znakova bez podizanja prsta s tipkovnice, budući da se radi o dimenzijama velikom uređaju.

Recite ptičica –  foto i video snimanje

Za prednju kameru  s rezolucijom od 1920×1080 piksela i video snimanjem u Full HD razlučvosti 1080p imamo jednu zamjerku. Ona se odnosi na sporost brzine zatvarača i fokusa.

U Xperia Z1 je debitirao senzor od 20.7 MP, širokokutni G objektiv 27 mm žarišne duljine, , 1/2.3 inčni Exmor RS laminirani senzor za mobilne uređaje i BIONZ procesor za obradu slike s pridruženim Cyber-shot opcijama. Daje  fotografije maksimalne rezolucije je 5248 x 3936 točaka u omjeru 4:3. Fotografije rezolucije 20.7 MP  je moguće snimati jedino korištenjem ručnog moda koje se automatski  spremaju s rezolucijom od 8 MP. Podržana je digitalni opcija protiv protresanja ruku za fotografije i video.  Dakle, Z2 ima skoro sve iste specifikacije kao.

Što se tiče softvera, Xperia Z2 dolazi s 18 specijalnih efekata i modova za snimanje. Kod scenskih načina snimanja uveden je odabir omjera 4:3 ili 16:9 za slike.  Dio efekata i modova smo već opisali detaljno u recenzijama ,   i modelima pa sada samo da ih nabrojimo: Superior Auto, Sweep Panorama, AR učinak (dodavanje virtualnih likova), Facebook live (dijeljenje onog što vidimo na društvenoj mreži), kontinuirano snimanje, Creative učinak (dodavanje različitih efekata fotografije i u video), Info-eye ( dodatak koji će pokazati informacije koje se odnose na objekte koje smo fokusirali s kamerom), Vine ( za prenošenje i kreiranje smiješnih videa na istoimenu društvenu mrežu), zamućivanje pozadine.Potonja opcija pozadine izvan fokusa snima dva okvira koje sintetizira u jednu fotografiju. Možete podesiti smjer zamagljenja sa stupnjem. Testirajući mod moramo reći da SGS5 ili LG G2 su profesionalci u funkciji post-fokusa. Uočili smo da pritiskom tipke okidača kamere se uvijek  pokreće iAUTO, bez obzira na vaše prijašnje postavke za razliku od pritiska na ikonu kada se one aktiviraju.

Nas je najviše zanimalo najavljeno poboljšanje post obrade novim algoritmima. Napravili smo skoro stotinjak fotografija i analizirali ih. Najbolje fotografije dobili smo korištenjem ručnih postavki iako su automatske postavke postale točnije. To nas veseli jer većina korisnika ionako ne koristi ručna podeđšavanja. Reprodukcija boja i balans bijele su sasvim u redu. HDR učinak je još uvijek dobar.  Možemo zaključiti da  poboljšanja u odnosi na ima ali problem buke je ostao. Pogledajte naš izbor fotografija u mini albumu i sami se uvjerite u kvalitetu.

Interijer – Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati

Korištenje bljeskalice – Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati

20.7 MP – Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati

Zoomiranje – Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati

iAuto – lijep i sunčan dan – Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati

Video podržava snimanje  3840 x 2160 piksela, tako da možete uživati gledajući ga na vašem 4K  TV-u ili monitoru bez gubitka kvalitete. 4K video kontinuirano snima do maksimalno oko 4 minute jer potom dolazi do zatvaranja aplikacije uslijed zagrijavanja NFC područja.  Tri minute videa zauzimaju blizu 1 GB memorijskog kapaciteta. Anti-shake radi samo dobro jer krećete li se brže vidljivo je podrhtavanje. Inače video može snimati i na standardnoj 1080p rezoluciji sa 60 fps, i usporeno snimanje (time shift) na 120 fps ali na 720p rezoluciji. Time shift snimanje ima vremenski klizač za naknadni odabir određenog perioda za usporene (slow-motion) učinke. Moguće je odabrati više segmenata.  Zbog toga će te imati dvije datoteke: izvornu brzine 120 fps i onu po vašem izboru.

Snažan hardver u skladu s  konkurencijom 

Promjena u dizajnu gotovo i nema u odnosu na ili ali ima hardverskih. Z2 pogoni Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB SoC s 4 jezgre takta 2.3 GHz, uz podršku i -a. Uvijek je dostupno 1.3 GB – 1.9 GB.

Performanse su u rangu konkurencije ali prednost je u količini RAM-a. Iako sama po sebi memorija ne utječe na rad ipak možete imati otvoreno više stranica surfajući ili  dobiti mrvicu bolje iskustvo igranja video igara.   Običnim korisnicima 1 GB dodatnog RAM-a neće biti zamjetan. mjeri  16 GB od kojih je 11,5 GB dostupno. Proširiva je putem . Budući da su sintetički testovi netočni, i koriste se samo preliminarne zaključke,  orijentirali smo se  na svakodnevno iskustvo u radu. Stabilnost i fluidnost sustava su izvrsni. Uobičajni zadaci kao što su surfanje  ili čitanje, ne predstavljaju nikakve teškoće za Sony Xperia Z2.

Što se tiče zagrijavanja o kome su izvještavali neki korisnici mi smo ga detektirali samo za vrijeme snimanja 4K video zapisa. To može predstavljati problem samo onima od vas koji će stalno snimati u ovoj rezoluciji jer imate kod kuće 4K TV ili monitor i potrebna vam je navedena opcija.

bile su nam u skladu s dosadašnjim rezultatima koje smo dobivali na svim drugim uređajima s podrškom za LTE. Od ostalih modula za povezivanje ima: ,  Wi-Fi a / b / n / AC (2,4 / 5 GHz),  Bluetooth 4.0 s podrškom za ANT +, micro USB 2.0, FM radio,(spojili smo miša i tipkovnicu bez problema), DLNA ili Miracast, NFC. Kontrole gestama su vrlo jednostavne: podizanjem smartfona kad zazvoni automatski se uspostavlja odgovor, protresanjem se odbija poziv.

Baterija – autonomija nije loša, dapače 

Kapacitet baterije je 3200 mAh, više nego što ima Samsung Galaxy S5, i i Novi HTC One.
Uključen je način za uštedu energije koji isključuju pozadinske procesa tijekom razdoblja neaktivnosti Stamina mod ima dodane neke opcije. Testovi su nam pokazali da gledanje filma u HD rezoluciji troši oko 14 % energije po satu a igranje zahtjevnih video igara oko 21 % .  Ako ste prosječni korisnik i krećete se u području dobre pokrivenosti signalom operatera, kombinirate li WiFi mreže, aktivirate pojedine segmente uštede energije, dva dana možete biti mirni. Potrebno je oko tri sata da se kapacitet u bateriji obnovi.

Glazba u velikom stilu i slušalice kojima  kojima će te se osjećati kao na Marsu gdje nema buke

Zvučnici imaju zvuk povezan s , Clear Phase, xLOUD sa S-Force Front Surround učincima. S-Force Front Surround pokazao je čujno promijene zvuka u smislu širine.  Ukratko sve navedeno daje čist, širok i jasan zvuk bez obzira žanr glazbe koju  slušate. Ali volumen je manji s 91 dB u odnosu na HTC One M8 i njegovih 98 dB.

, tehnologija za smanjenje buke filtrira ambijentalne zvukove. Prema Sonyju može maksimalno 98% smanjiti buku. Obuhvaća mikrofone i MDR-NC31EM slušalice. Za razliku od uređaja nisu vodootporne. Znači ne možete ih koristiti u kadi i gledati filmove. Slušalice također nemaju prekidač za izravno javljanje dok ih koristimo, niti podešavanje glasnoće glazbe. U tom dijelu nam se ne čine previše korisnički prihvatljive.

Testirali smo slušalice u različitim okruženjima da bi saznali pod kojim uvjetima učinak smanjenja buke je najučinkovitiji. Testove smo proveli tako da smo pola minute slušali okolnu buku a zatim umetnuli slušalice. U sredstvima javnog gradskog prijevoza, tržnici, kafićima ili na ulici učinak smanjenja buke je potpuno. U okruženju željezničkog kolodvora – slušanje buke kočnica vlaka i autolimarska radionica nisu uspjele proizvesti potpunu tišinu. Eh, taj naš sluh poput šišmiša.

Proveli smo još jedno testiranje. Budući da tehnologija za smanjenje okolne buke temelji se na zavojnici unutar sustava koja generira obrnuti pomak zvučnog vala, i tako prigušuje zvučne valove, potrebno je da koristiti električnu energiju. Testirali smo upravo potrošnju: Uključili smo avio mod, isključili zaslon, a kroz Walkman postavke isključili blokadu buke, nakon jedan sat slušanja glazbe potrošen je 1%. S uključenom blokadom buke 2 %. Nije puno.

Video igre

Sony Xperia Z2 je idealan za video igre. Na svom vrlo kvalitetnom ekranu od 5,2 inča je zaista užitak igrati igre, tako nam je rekla ekipa iz kojoj smo ustupili uređaj na testiranje. Iako samo na 48 sati ali to je bilo i više nego dovoljno vremena da nam potvrde ono što smo ionako već znali.

U našoj su nam redakciji pokazali kako rade igre, a isprobali smo tri okorjela gamerska naslova i uvjerili se kako sve radi besprijekorno. Evo i naših zapažanja.

Real Racing 3 – i dan danas jedna od najboljih trkaćih igara na Androidu. Igru potpisuje Electronic Arts, a sam način igranja i realnost su neviđeni do sada. Igra je na testu radila besprijekorno, uz osjetno zagrijavanje smartfona.

N.O.V.A. 3 – vrlo žestoka futuristička pucačina u prvom licu (FPS – First Person Shooter). pripadnik ste specijalnih jedinica u “čiščenju” terena od protivnika, klasika. Igra i dalje radi besprijekorno, zagrijavanje je također poprilično.

GTA San Andreas – igra iz popularnog serijala Grand Theft Auto prerađena za Android. Grafički vrlo zahtjevna. Podigli smo grafičke detalje na maksimum, igra radi korektno, no zagrijavanje smartfona je poprilično, sa stražnje strane je vruć.

Zaključak je jasan – Sony Xperia Z2 odlično podnosi video igre, tu nema nikakve dileme. No, osjetno se pregrijava, tako da ne preporučujemo dugotrajno igranje.

Kako izgledaju video igre, pogledajte u nastavku, imamo video priloge sve tri video igre.

Ukupni dojam

Sony Xperia Z2 nije veliki skok u odnosu na Z1. Njegove linije su ostale čiste i gotovo spartanske. Najveća promjena na bolje je u matrici LCD-a. Nema više poznate bolesti loših kutova gledanja. Od ostatka konkurencija izdvaja se trajanjem baterije, kvalitetnom fotografija u automatskom načinu rada, mogućnošću snimanja kamere pod vodom i zvukom u slušalicama. Kvaliteta izrade i razina završene obrade je na vrhu. Korištenjem uređaja nismo dobili osjećaj ranjivosti stakla ali uklanjanjem zaštitne folije ostaje pitanje otpornost na ogrebotine nakon nekoliko tjedana ili mjeseci korištenja. Stereo zvučnici su jednu stepenicu ispod HTC One M8 BoomSound rješenja. Stabilizacija videa malo blefira. Od dodatne opreme treba spomenuti cover i punjač za induktivno (bežično) punjenje. Nadamo se da smo vam kroz ovu recenziju uspjeli malo više približiti  mane i pozitivne strane nove perjanice koja dolazi iz radionice Sonyja. Mislite li da ipak ima previše nedostataka. Ne brinite. Sony Xperia Z3 nam već miriše u zraki . :D

– Dizajn –  

– Hardver – 

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena: 9,4/ 10

Muški pogled u video recenziji na Sony Xperia Z2

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.