Sony Xperia Z1 compact recenzija – izvrsnost upakirana u minimalizam

Fotografija članka: Sony Xperia Z1 compact recenzija – izvrsnost  upakirana u minimalizam

Sony Xperia Z1 compact smartfon, nedugo predstavljen na sajmu potrošačke elektronike – CES 2014,  a na policama u Hrvatskoj krajem veljače,  glavni je maneken ove recenzije i upravo završenog testa.

Oglas


Zašto Xperia Z1 compact u imenu a ne mini? Prema Sonyju, ideja je bila proizvesti smartfone manjih dimenzija ali ne degradiranih specifikacija u odnosu na flagship model.  Prefiks mini bi  asocirao  potrošače na  skromniji model.  Za razliku od ostatka minija, Sony Xperia Z1 Compact u odnosu na ima samo smanjenu veličina zaslona, pad rezolucije sa 1080p na 720p i manji kapacitet baterije. Ostalo je navodno sve isto.  Je li baš tako ili nije,  istražili smo testirajući model u svim detaljima.

 

Inspekcija dizajna i kvalitete izrade

Dizajnom i kvalitetom je apsolutno u skladu s Xperia Z linijom. Obje strane tijela su od Corning Gorilla stakla s zaobljenim kutovima dok je oko bokova čvrst okvir od anodiziranog aluminija više otporan na grebanje.

Sony Xperia Z1 compact recenzija 01

Tijelo dimenzija 12.7 x 6.5 x 0.9 cm ( 1 mm deblji nego Xperia Z1) je zaštićeno od prašine i vode u vrijednostima za standard IP58. Dimenzijama odgovara prosječnoj ljudskoj ruci.  To znači da dohvaćanje bilo koje površine zaslona i fizičkih tipaka ne bi smjelo predstavljati problem za većinu ljudi.   Nije baš pero lake kategorije masom od 137 grama.

Sony Xperia Z1 compact recenzija 02

3.5 mm sučelje na vrhu nema s vanjske strane zaštićen otvor ali  zaštita se nalazi u unutrašnjosti.

Sony Xperia Z1 compact recenzija 03

Donja ploha ima stilski izveden zvučnik i rupicu za vezicu ili ukrasni privjesak. Zvuk je sasvim zadovoljavajući iako nije snažan kao što bismo voljeli.  Zbog pozicioniranja  nema prigušenja  zvuka kada je smartfon na stolu.

Sony Xperia Z1 compact recenzija 04

Kultna Sony metalna tipka za uključivanje/isključivanje smartfona i dalje uljepšava desni bok. Niže se smjestila tipka za regulaciju glasnoće. Tijekom snimanja može se koristiti za zumiranje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budući da dodirni zaslon nije osjetljiv pod vodom,  a želite li  fotkati ribice, trebate i fizičku tipku za okidanje. Naravno, Sony ju je implementirao također na ovoj strani. Proces okidanja je podijeljen u dvije faze: pola vremena je omogućena AF funkcija a kada pritisnete okidač dolazi do samog okidanja.

Sony Xperia Z1 compact recenzija 07

Lijevo je MicroUSB port, utor za mikro SIM i mikroSD karticu. Svi utori zaštićeni su poklopcima s brtvom. Kontakti za punjenje možda bi se bolje vizualno uklopili da imaju poput ostatka zaštitu.  Ali što je tu je :)

Stražnji panel:  Glatkoća površine izgleda lijepo ali može imati negativni učinak na lako iskliznuće iz ruke. Možda ne toliko ljeti već više zimi koristite li vunene rukavice. Sony G objektiv ostao je u gornjem desnom kutu. U njegovoj neposrednoj blizini je LED bljeskalica.

Prednji panel:
Xperia Z1 comfort slijediti Googleovu filozofiju   korištenja kapacitivnih navigacijskih tipaka. Dio su zaslona,  iako u stvari postoji dosta praznog prostor na vrhu i na dnu prednjeg panela. Ovaj priličan prostor donjeg i gornjeg dijela okvira kvari vizualni doživljaj. Barem nama. Ukusi su različiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrh prednjeg panela: senzori, zvučnik i prednja kamera za video pozive.

Zaslon IPS matrice, fizičkih dimenzija  5.3 x 9.4 cm  duljine dijagonale 10.92 cm  (4.3-inča)   odlikuje  rezolucija 1280 × 720 piksela gustoće 341ppi na 16M boja.   Bez obzira na to što je rezolucija smanjena u odnosu na Xperia Z1, nema  problema  jer je  i manja  ukupna vidljiva površina. Za odziv i preciznost nemamo primjedbi. Vrhunske su. Kapacitivna tehnologija podržava do 10 istovremenih dodira prstima. Vrijeme osvježenja zaslona mjeri 60 Hz. Također ima Triluminos širok spektar boja, i X-Reality za optimizaciju piksela, plus OptiContrast i antirefleksivni sloj.  Prema našem viđenju i mišljenju, prikaz je optimalan za ovu dijagonalu. Mali font i ikone imaju na visini oštrinu.   U osnovi nismo mogli pronaći nikakve nedostatke zaslonu. Kut gledanja je vrlo dobar, iako mi uglavnom gledamo na zaslon pod vrlo malim odstupanjima, ali znamo da mnogima su važni ekstremni kutevi gledanja. U slučaju zaslona Sony Xperia Z1 comfort modela bi trebali  bit korisnici zadovoljni. Svjetlina zaslona je dostatna da se prikazane informacije mogu vidjeti vrlo jasno u vanjskim uvjetima jakog osvjetljenja i za vrlo oblačnog dana. Boje su realne.  Čini li vam se da bi mogle biti i bolje, u postavkama zaslona je potpora za podešavanje balansa bijele boje i  za aktivaciju rada u rukavicama.

 

Android 4.3 Jelly Bean i Sony UI

 

Xperia Z1 compact dolazi s Android 4.3 Jelly Bean inačicom sustava. Vjerujemo da za 4.4 KitKat neće se dugo čekati. Možda će se nekima Sony UI koncept dizajna u početku učiniti malo previše kompliciran, ali za kratko vrijeme shvatit će te da sučelje je vrlo intuitivno. Na pozitivnoj je strani što ima i hrpu opcija za prilagodbu.

Postoje samo dvije kratice na zaključanom zaslonu: za kameru i za glazbeni player . Nema posebne prilagodbe zaključanog zaslona. Moguće je pristupiti obavijesnoj traci iz zaključanog zaslona samo ako niste postavili sigurnosni kod. Ali zato, svih 5 početnih zaslona su potpuno prilagodljivi korisnicima. Poput svih ostalih android temeljenih uređaja ima sve opcije i servise vezane uz Google. Aplikacija za kontakte se besprijekorno sinkronizira sa svim bazama društvenih mreža.

Tipkovnica: Virtualna tipkovnica nekima će bit po mjeri, drugima možda i ne toliko. Ali, kao i uvijek u Google Play marketu sigurno će te pronaći onu koja vam odgovara. Pohvalili bi kod tipkovnice, osim mogućnosti prikaza na cijelom zaslonu, opciju za prilagodbu pozicioniranja tipaka na desnu i lijevu stranu. Eto, to je nešto što nedostaje tipkovnicama kod phableta. Ovaj malac ima.

 

Internet:  Xperia Z1 comfort uključuje Googleov preglednik Chrome. Radi dobar posao za renderiranje mrežnih stranica na zaslonu. Ima dosta alternativnih preglednika dostupnih na Google Play Store ako vam se ponuđeni ne sviđaju.

Više ne bi ulazili u detalje opcija koje nudi android sustav.   Opisima  detalja  dosadni  smo već sami sebi a vjerujemo  i vama. Zato ćemo se pozabaviti aplikacijama koje nam nudi Sony:  PlayStation program se koristi za pristup PS3/PS4 i drugim sadržajima ili uslugama od strane tvrtke Sony. PlayMemories Online je Sonyjevo rješenje za pohranu fotografija u oblaku. Smart Connect opcija koristi DLNA za spajanje s drugim DLNA – certificiranim uređaja za reprodukciju multimedijskih sadržaja preko Wi – Fi mreže. Sony Xperia male aplikacije (kalkulator, bilješke…) nisu preskočene u Z1 comfort smartfonu. Pritiskom na tipku za multitasking , pojavljuju na dnu ekrana.  Sony SocialLife aplikacija je poput HTC- BlinkFeed opcije. Vuče RSS informacije i obavijesti s društvenih mreža. Sviđa nam se da ima prilagodbu vijesti za koje želimo da se pojavljuju. Dobro radi svoj posao.

Ostale Sony aplikacije uključuju Update Center i Sony Select  – svojevrstan oblik HUB-a nakrcan  informacijama za koje Sony misli da bi korisnicima mogle biti zanimljive.

Xperia Transfer Mobile:  Kroz program moguće je prenijeti telefonske kontakte, fotke, dokumente itd., putem računala ili bilo kojeg starog uređaja u Xperia smartfone. Osim  navedenog,  korištenjem USB OTG kabela, Xperia Z1 compact  se može povezati s medijima ili mišem / tipkovnicom, ali opet prenijeti i podatke iz starog telefona   bez računala. Čak i od iPhonea. Skica je aplikacija kojom možete postati jedan od slikara modernista :)

Multimedijske aplikacije:

Walkman (bogat značajkama i opcijama za prilagodbu zvuka) i video player aplikacije su rješenje iz Sonyja za uživanje u pravom smislu riječi u  multimedijskim  sadržajima. Xperia Z1 comfort uključuje i Sony Music Unlimited i Video Unlimited Sony. Xperia Lounge je neka vrsta časopisa i nudi članke i ažuriranja o svim stvarima vezanim uz kompanijine proizvode.

 

Foto/video opcije

 

Kamera u Xperia Z1 Compact je opremljena sa 20.7 MP lećom, 1/2.3 inčnim Exmor RS senzorom izgrađenim na BIONZ procesoru za obradu fotografija u mobilnim uređajima i 27 mm širokokutnim, f2.0 velikim otvorom blende objektiva Sony G dizajna. BIONZ procesor također ima značajku za prepoznavanje lica i nudi 3x optički zoom Super Resolution tehnologije, bez gubitaka kvalitete i kontinuirano snimanje (Time shift) do 61 fotografije u sekundi. Ove specifikacije su još uvijek na vrhu Android komponenti fotoaparata.

LED bljeskalica pomaže u tamnim scenama ali ima priličan intenzitet svjetla pa preporučujemo da ju koristite ništa više nego što je potrebno ili najbolje da ju ne koristite :)  Bljeskalica može raditi u automatskom načinu, uz smanjenje efekta crvenih očiju i kao svjetiljka.

Xperia Z1 comfort koristi modularni dizajn sučelja, što znači da je moguće preuzeti razne aplikacije fotoaparata i kroz izbornik prečaca na desnoj strani ih po potrebi otvarati i koristiti. Sučelje za kameru je bogato funkcijama skrivenim u izbornicima. Nema čega nema. Od raznih efekata, preko HDRa, do aplikacije virtualna stvarnosti koja dodaje zabavne trodimenzionalne vizualne efekte na fotografije. Ovo bi se posebno moglo svidjeti mlađim tinejdžerima.

U postavkama pronalazimo odabir rezolucije fotografija, način mjerenja, načina izoštravanja, scene, stabilizatora slike, podešavanje ISO vrijednosti, balansa bijele boje i ekspozicije (± 2). Postoji automatski balans bijele boje, sa žarnom niti, fluorescentno svjetlo, dnevno svjetlo, oblačan dan. Od načina snimanja tu su Univerzalno automatski  način koji koristi desetke unaprijed postavljenih algoritama za optimalne postavke. Ovaj način snimanja je najbolji za početnike. No, nedostataka može biti jer algoritam nikada nije čovjek. Panoramski mod snimanja nudi hvatanje objekata od dna do vrha, vrha do dna, s lijeva na desno, s desna na lijevo.

03-38-30-35

Info-eye informacije primjenjuju vrlo zanimljiv učinak proširene stvarnosti. Tijekom snimanja moguće je situaciju u kojoj se nalazite direktno prenijeti na Facebooa zid vaših prijatelja (live stream).

foto opcije

Postoje i određeni alati za uređivanje fotografija kojima možete izraziti opet svoju kreativnost.

Kvaliteta snimljenih fotografija: U zatvorenim prostorima  fotoaparat  daje odlične rezultate s preciznim detaljima. Na otvorenom, na primjer u zimskim tmurnim uvjetima osvjetljenja, fotografije su lijepe.  Možda u cijeloj priči oko kamere zamjerka ide malo na sporost fokusa ali u tom slučaju,  ako vam je vrlo važan prizor koji fotografirate,  najbolje bi bilo koristiti kontinuirano snimanje.Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija je 5248 x 3936 točaka. Slijedi: 4992 x 3744 / 3840 x 2160 / 3264 x 2448 /20148 x 1536 / 1920 x 1080 točaka. Najbolje je da samo odvagnete kvalitetu snimljenih fotografija pa bacite oko na mini galeriju:

– Ručne postavke –

–  Univerzalno automatske postavke –

****** možete pogledati dio fotografija u punoj rezoluciji.

S video opcijama i kvalitetom snimljenog materijala smo jako zadovoljni.  Znate da ne volimo vam pametovati oko kvalitete kao neki drugi recenzenti jer nismo profesionalni fotografi,  zato pogledajte što je zabilježila kamera u našim rukama.

 

Specifikacija

Specifikacije su ostale iste kao na Z1 modelu. Ispod poklopca kuca 4-jezgreni Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974) procesor takta 2.2 GHz s Adreno 800 grafičkim čipom i 2 GB RAM-a. Unutarnja memorija ima kapacitet od16 GB. Ako vam je malo,  Sony Cperia Z1 compact podržava microSD kartice . Smartfon radi brzo u svim mogućim situacijama i nema problema s igranjem igara. I onih najzahtjevnijih.  Sony XperiaZ1 comfort podržava sve standardne Bluetooth profile.  Kada uređaj Xperia Z1 compact (ili bilo koji drugi Xperia model novijeg tipa) i Windows 8/8.1 sustav uparite putem Bluetooth moda, s računala se možete povezati s mobilnom mrežom bez dodatnog postavljanja postavki na Xperia smartfonu. Nemamo primjedbe na rad.

Uočili smo da Xperia Z1 comfort nije baš u najboljoj interakciji s LTE ili HSPA +  mrežama (barem naš testni primjerak). Vrlo često smo gubili signal na mjestima na kojima inače 4G ili HSPA + mreža T-Mobile funkcionira odlično na drugim uređajima. Ne sjećamo se kada smo zadnji put vidjeli EDGE na uređajima koji su koristili T – Mobile SIM karticu, posebno u području koje provjereno nudi i HSPA + i LTE, ali na testnom modelu jesmo u nekoliko navrata. S WiFi-jem nismo imali problema.

GPS je funkcionirao besprijekorno. Za manje od 10 sekundi nas je pozicionira s točnošću od cca 20 metara na Google Maps . Osvrnemo li se na kvalitetu glasovnih poziva, radili su savršeno. Postoji u postavkama opcija za uklanjanje pozadinske buke, poboljšanje glasa govornika i spori govor (upravljanje govora drugog sugovornika). Nema problema s glasnoćom i jasnoćom razgovora čak ako se nalazite na bučnom koncertu.  Puna specifikacija  je dostupna

 

Baterija
Kapacitet baterije je 2300 mAh umjesto 3000 mAh u Xperia Z1. Autonomija baterije osim jednog dana  mogla bi biti dostatna dan i pol do dva kod nekih korisnika, odnosno onih koji su umjereni  u  korištenju.  Znači, skoro da i nema razlike u autonomiji baterije u odnosu na , barem koliko nas sjećanje služi. Štedni način rada za produljenje autonomije baterije je dio i Xperia Z1 Compact modela. Sony kaže da STAMINA način može povećati učinkovitost baterije i do četiri puta , iako se ova informacija može prilično razlikovati ovisno o postavkama koje ste unijeli .

———————————————————————————————————————————————————————————–

Ukupni dojam:

Sony Xperia Z1 compact je gotovo u svim područjima odlična kao i prošlogodišnji model Xperia Z1, pa čak njene mogućnosti i kvaliteta kamere. Cjelokupni rad uređaja je na visini (osim problema s LTE signalom), zaslon je visoke kvalitete, zvuk bi mogao biti nešto jači. Brzina sustava i fluidnost su za pet. Gotovo kao na  koji smo testirali, a   pristigao je  u našu redakciju  putem Googla.  Uostalom, Snapdragon procesor 800 je jedan od najbolji  za sada. Sve pohvale Sonyju jer je omogućio svima onima koji ne žele koristiti uređaje velikih zaslona i dimenzija da nabave vrlo kvalitetan smartfon, visokih performansi , koji  dosita nimalo ne zaostaje za top modelom proizvodne Z linije.  U međuvremenu smo pronašli da je model već moguće kupiti po cijeni od  4. 099, 00 kn 

 

Muški pogled  na  Sony Xperia Z1 compact u video recenziji…

– Dizajn –   

– Hardver –

– Softver –  

– Multimedija – 

– Ukupni dojam –  

Konačna ocjena:  9,4 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.