Sony Xperia Z Ultra i Triluminos zaslonska tehnologija – sve što trebate znati

Fotografija članka: Sony Xperia Z Ultra i Triluminos zaslonska tehnologija – sve što trebate znati

Danas predstavljen model Sony Xperia Z Ultra ima X-Reality Triluminos,  najnoviju  tehnologiju  iz  BRAVIA TV-a, kojom Sony napušta stari TFT panel i nudi  sada  najvišu moguću vizualnu kvalitetu ali na  gustoći piksela od 342 ppi.

Oglas

Današnji zasloni uglavnom prikazuju mali raspon boja (gamut) u odnosu na ono što se može promatrati. Pogledajte dijagram.

Trilimius tehnologija, nova generacija pozadinskog osvjetljenja,  proširuje paletu boja (navodno za 50%) kao što su određene nijanse crvene, plave i zelene te  tako povećava osjećaj dubine na slikama i pokazuje boje kakve bi one trebale biti, odnosno življe i privlačnije za ljudsko oko.

Što se je postiglo ovom inteligentnom tehnologijom? Ključne značajke:

Trilimius tehnologija zaslona  analizira svaku sliku, svaki  piksel, konturu, boju, kontrast i buku,  i na temelju prikupljenih informacija reproducira oštre slike. Prikaz je više jasan i definiran, budući da se konture optimiziraju selektivno. Sam sustav pomaže smanjiti buku koja često karakterizira scene koje imaju brz pokret ili filmove snimljene u slabim svjetlosnim uvjetima. Kao rezultat toga, slika izgleda jasnije i dosljednije.


Kako ova tehnologija funkcionira?

Sony objašnjava da Triluminos zaslon koristi optičke komponente proizvedene od strane QD Vision, Inc pod nazivom “Color IQ”, koje koriste kvantne točke u stvaranju svjetla. OK, što su kvantne točke?

Kvantne točke su umjetni atomi koji pokazuju poluvodička svojstva.   Kvantnim točkama nazivamo sferične nakupine poluvodiča čiji dijametar iznosi do nekoliko desetaka nanometara. To su  sićušni komadi materije s jedinstvenim svojstvima, uključujući i mogućnost da emitiraju svjetlo na vrlo specifičnim valnim duljinama. Nešto poput mikroskopskih komadića koji svijetle u raznim bojama ovisno o njihovoj veličini. U slučaju Sony ekrana, kvantne točke su kristali oko 10 nanometara u promjeru.  Oni su toliko maleni da  njihov oblik i veličina utječu na kvantna svojstva njihovih elektrona, posebno  energetsku prazninu tj, energiju potrebnu za kick elektrona u viši energetski sastav  koji određuje boju svjetla koju materijal može emitirati.

Sada kada smo i to riješili, idemo dalje se pozabaviti načinom rada.

Krenimo od poznatog. Tradicionalni LED LCD koristi plave diode, prekrivena žutim fosforom za stvaranje “bijelog” svjetla. Triluminos koristi plave diode ali umjesto da ih premaže sa žutim fosforom, plavo svjetlo od LED-a prolazi kroz Color IQ, optički element koji sadrži crvene i zelene kvantne točkice. Tako plave diode imaju dvije funkcije: stvoriti plavo svjetlo i pretvoriti energiju crvene i zeleno emitirane kvantne točkice u crveno i zeleno svjetlo. (op. Sadašnja generacija kvantnih točaka i tehnologije zahtijeva kao primarni izvor svjetla plavi LED. To nije uvijek nužno. Moguće je uzbuditi kvantne točkice izravno, a tada bi to bilo puno QD pozadinsko osvjetljenje).  Da, i to uspješno rade.

Dakle, i to smo riješili.  Ali mene još samo zanima je li  kvantno poboljšani zasloni mogu proizvesti realniju boju ili je to opet marketinški čarolija,  hoće li  miješanje boja potreban za stvaranje divije prezasićene boje  uzrokovati druge probleme?  To su pitanja na koja ne mogu odgovoriti  dok mi u ruke ne dođe Sony Xperia Z Ultra ili novi Sony Bravia TV. Nakon toga moći ću dati odgovor na pitanja sebi ali i vama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.