Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Sony Xperia XZ recenzija – vodootporni moćnik jakih kamera i top mogućnosti

Sony Xperia XZ recenzija – vodootporni moćnik jakih kamera i top mogućnosti

Isprobali smo top smartfon popularne japanske kompanije i zavoljeli ga. Kako i ne bi kada će novi Sony Xperia XZ ispuniti sva vaša očekivanja. Ili točnije rečeno, gotovo sva…

Oglas

Sony Xperia XZ smartfon – osnovne značajke:
– EKRAN: 5,2 inčni IPS LCD, FHD rezolucija
– PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 820 na 2,15 GHz, 4 jezgre
– GRAFIKA: Adreno 530
– RAM: 3 GB
– POHRANA PODATAKA: 32 GB
– KAMERE: prednja 13 MP, stražnja 23 MP
– OS: Android 6.0.1 Marshmallow
– BATERIJA: 2900 mAh
– DIMENZIJE: 146 x 72 x 8,1 milimetara
– TEŽINA: 161 grama
– DODATNO: single SIM (nano), 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS (A-GPS), OTA, OTG, NFC, USB Type-C, LED notifikacijsko svjetlo, IP65/IP68,…

Uvod

Ubrzo nakon malene i kompaktne Xperije X Compact u redakciju nam je sletio top model japanske kompanije, Sony Xperia XZ. Već nakon nekoliko minuta korištenja jasno je kako su zadržali sličan dizajnerski izričaj, no on je ovdje puno bolje riješen. Ova dva uređaja dijele većinu karakteristika, no postoje neke značajne razlike koje smještaju Xperiju X Compact u srednju klasu, a Xperiju XZ u visoku klasu. Na kraju krajeva, velika je i razlika u cijeni koja ovoj priči podvlači debelu crtu.

Samo ćemo ponoviti kako se Xperia XZ, kao i njegov manji kompaktni brat, premijerno pojavila na . Nije teško zaključiti kako je ovaj smartfon vrhunski mobilni uređaj u koji je Sony ugradio sve svoje najnovije tehnologije od kojih mnoge možete pronaći u nekim drugim uređajima kao što su TV uređaji, digitalni foto aparati, video kamere ili slično.

Kao i za prošli model reći ćemo kako je izlistan i u našoj novoj . Naša je misija upoznati vas s ovim zanimljivim smartfonom koji vas može privući po mnogim karakteristikama… a možda i odbiti po nekim drugim.

Što je u kutiji?

U kutiji se nalazi sve ono što smo pronašli i kod prethodnika. Kutija je također bijela kartonske s bočnim ukrasima – na vrhu se naravno nalazi sam pametni telefon, dok ćete u donjem dijelu pronaći sve ono ostalo – obavezna papirologija, USB Type-C kabel i punjač crne boje, kao i obavezna papirologija.

Vanjski izgled

I ovdje je primijenjen Sonyjev takozvani “loop surface” dizajn u kojem su bočne strane zaobljene tako da imate osjećaj kako se smartfon može okretati oko svoje osi. Gornja i donja stranica su nešto naglašenijih rubova. Naš testni model je crne boje, a u prodaji postoje još modeli plave i srebrne boje.

Za razliku od njegovog prethodnika, vanjski izgled Sony Xperia XZ smartfona je elegantan, tanak, izdužen. S obzirom na veličinu ekrana mogli bismo reći kako ima “moderne” dimenzije koje su vrlo popularne unazad dvije godine, a to je 5,2 inča. Iznad ekrana se u lijevom uglu nalazi LED notifikacijsko svjetlo, pokraj koje se nalazi NFC za bežično plaćanje, zatim prednja kamera od 13 MP, slušalica/zvučnik, te senzor za osvjetljenje. Sve to se nalazi iznad ekrana. Ispod ćete pronaći drugi zvučnik tako da u ruci u stvari imate stereo uređaj. O zvuku ćemo više kasnije. Kapacitivnih Android tipki nema, samo one virtualne u ekranu.

Sa stražnje se strane nalazi kamera u gornjem lijevom uglu, a ispod nje se nalazi LED bljeskalica, hibridni auto fokus i infracrveni senzor (ne trebaju vam nikakvi filteri). Još ispod je Xperia logo. Stražnji je poklopac metalni, točnije od aluminijske legure, no ne i njegov donji dio, on je plastični, vjerojatno je to dio gdje se nalaze komunikacijski moduli.

Kao i kod kompaktnog modela, na gornjem se rubu nalazi 3,5 milimetarski ulaz za slušalice i dodatni mikrofon, a na donjem je rubu USB Type-C ulaz. Na desnom se rubu nalazi posebno odvojena tipka za paljenje uređaja koja skriva i vrlo precizni čitač otiska prsta, malo ispod je tipka za zvuk, a još ispod posebna tipka koja aktivira kameru (čak i ako je ugašen i zaključan uređaj). Na lijevom se rubu nalazi utor za SIM karticu (nano), kao i odvojeni microSD utor.

I ovdje ćemo spomenuti kako je čitač otiska prsta po nama na najpraktičnijem mogućem mjestu – na samoj tipki za paljenje, tako da će se vaš otisak prsta automatski prepoznati prilikom paljenja uređaja. Drugim riječima, uopće nećete imati osjećaj da je aktiviran jer neprimjetno odrađuje svoj posao što je vrlo efektno. Kao i na kompaktnom modelu i ovo je jedan od najosjetljivijih i najpreciznijih čitača otiska prsta koji smo “dodirivali” :)

Što se tiče dimenzija one su elegantne – 146 x 72 x 8,1 milimetara, a težak je 161 gram. Po vanjskom nam se izgledu sviđa daleko više nego Xperia X Compact, no i ovdje primjećujemo kako stražnji poklopac voli privlačiti otiske prstiju, tako da ćete ga povremeno morati čistiti.

I ono po čemu se Sony Xperia XZ razlikuje od svog prethodnika je činjenica kako je ovaj smartfon vodootporan i otporan na prašinu u skladu s IP65/IP68 certifikatom, što znači da ga možete uroniti u vodu na dubini od 1,5 metara na 30 minuta i ništa se neće dogoditi.

Ekran

Ekran je odličan, tu nemamo što puno filozofirati. Radi se o 5,2 inčnom IPS LCD Triluminos ekranu s mnoštvom tehnologija koje je Sony prenio iz svijeta TV-a u svijet pametnih telefona. Ekran je FHD rezolucije od 1920 x 1080 točaka (424 ppi), zauzima 71,14% prednje površine, ima kontrast od 1000:1, te je osjetljiv na dodir u 10 točaka (multitouch).

Naravno, otporan je i na ogrebotine zahvaljujući Corning Gorilla Glass 4 zaštitom , te također ima oleofobski premaz koji smanjuje ostavljanje otisaka prstiju, te se vrlo lako čisti običnom maramicom. Ugrađeno je i pregršt novih tehnologija koje Sony ističe, kao što su X-Reality for mobile picture engine, Dynamic Contrast Enhancement, Live Colour LED i Live Colour Creation.

Ukratko, sve su to tehnologije koje daju vrlo svijetlu i kristalno oštru sliku uz vrlo žive boje što možete osjetiti kada uređaj stavite pokraj nekog drugog. Uživat ćete koristeći ovaj uređaj uz žive boje, jasan prikaz slova, ikona i drugih sadržaja na ekranu.

Jačinu osvjetljenja ekrana smo izmjerili našim mjernim instrumentom i dobili smo rezultat od fantastičnih 720 Luxa, što znači da ćete ga bez problema moći koristiti i na dnevnom svjetlu i po vrlo sunčanom danu.

Hardverska konfiguracija

Hardverskim rječnikom govoreći, ovaj je smartfon pravi moćnik, što je vrlo lako prepoznati iz hardverske konfiguracije. S obzirom da se pojavio još u rujnu prošle godine, bilo je to vrijeme kada nisu vladali Snapdragon 821 ili najnoviji Snapdragon 835 koji tek dolazi. Ono što je važno ovdje spomenuti je kako je ugrađeni Snapdragon 820 MSM8996 procesor provjeren i odobren od svih velikih kompanija kao pouzdan i brz, tako da nudi pouzdanost, brzinu i stabilnost.

Ovaj Qualcommov 64-bitni procesor ima četiri jezgre – 2x Kryo jezgre na 2,15 GHz i 2x Kryo jezgre na 1,6 GHz, a integrirana je Adreno 530 na 624 MHz tako da bi video igre doslovno trebale letjeti na ovom ekranu, uz maksimalnu rezoluciju grafike na ekranu.

Dodajmo tome i 3 GB brzog LPDDR4 RAM-a (dvokanalni na 1866 MHz), te ima 32 GB za pohranu podataka. Ovo je i više nego dovoljno i za naprednije korisnike, a oni zahtjevniji mogu posegnuti za microSD memorijsko proširenje, dopuštena veličina je 256 GB.

Naravno, neki će pomisliti kako neki novi smartfoni čak i srednje klase imaju više radne memorije, no nije sve u velikim brojkama nego i u kvaliteti i brzini, a gdje ova Xperia jednostavno briljira. Iz ovog svega možemo zaključiti kako je rad smartfona brz i fluidan, što je zaista i tako. To ćemo dodatno provjeriti u nastavku u benchmark brojkama i radu u OS-u.

Kamere

Xperia smartfoni se između ostalog kupuju i zbog kamera. Upravo je to i jedna od jačih karakteristika kod ovog smartfona jer su i prednja i stražnja kamera odlične, za jednu ocjenu boje od kompaktnog modela s kojim stalno uspoređujemo ovaj smartfon. Kada već spominjemo usporedbu, nju možete uvijek možete detaljno pogledati na našoj . Kako se ne bi puno mučili, evo svih usporednih detalja.


Vratimo se mi na detalje oko kamera. Sony Xperia XZ koristi vlastitu odličnu aplikaciju za upravljanje s obje kamere koja ima brojne mogućnosti. Sviđa nam se njena jednostavnost a opet bogatstvo mogućnosti. Ne smijemo zaboraviti i ponovo spomenuti posebnu tipku na kućištu koja automatski pali kameru i dok je uređaj ugašen/zaključan, a kako vam niti jedan trenutak ne bi promakao. Isto tako, moramo istaknuti i kako su mogućnosti editiranja odnosno uređivanja fotrki zaista bogate, tako da praktički sve možete odraditi u samom smartfonu.

Dakle, na raspolaganju su vam tri klasična moda za snimanje – fotografiranje automatski, fotografiranje s ručnim podešavanjem parametara, te videozapisi. Ono što vam je dodatno na raspolaganju su dodatni i kreativni efekti što je svojstveno i ranijim Xperia smartfonima, zatim tu su opcije kao što su Kreator naljepnica, Timeshift video, portret i još neki drugi. Vrlo ih je jednostavno implementirati, a s nekima od njih ćete se i dobro zabaviti. Ono što je ovdje različito u odnosu na Compact model je što ova kamera može snimati 4K video u 30 sličica u sekundi.

Prednja je kamera neusporedivo bolja od one koja se nalazi u X Compact modelu. Radi se o 13 MP kameri sa Sonyjevim senzorom i otvorom blende od f/2.0 tako da će snimiti odlične selfoe fotke i u slabije osvijetljenom prostoru. Zgodno je i što je širokokutna (90 stupnjeva) tako da će na fotku stati više vaših nasmijanih “glava” :). Inače podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, prepoznavanje gesti, ima efekte, te može snimiti video FHD od 1920 x 1080 točaka u 30 sličica u sekundi (1080p@30fps) u MP4 formatu. Šteta što prednja kamera nema svoju LED bljeskalicu, baš bi se lijepo uklopila :)

Stražnja kamera je pravi biser. Kao i inače, puno ćete bolje fotke dobiti ručnim podešavanjem postavki, naravno ako vam je ta tehnologija poznata. Ako nije postavite “univerzalno automatski” način fotkanja. Inače snima i odlične fotografije i u slabije osvijetljenom prostoru što može zahvaliti otvoru blende od f/2.0. Inače kamera ima 23 MP (IMX300 Exmor RS for mobile senzor, Bioniz for mobile), leća je iz 6 dijelova (širokokutna G leća), a na raspolaganju vam je i LED bljeskalica, hibridni auto fokus (fazni, laserski) koji reagira izuzetno brzo (0,6 sekundi) i zaista odlično radi, te infracrveni senzor (RGBC-IR sensor) koji omogućuje snimanje još boljih i oštrijih fotki sa življim bojama.

Svidio nam se i 5x Clear Image Zoom tako da na ekranu možete povećavati prikaz nekog detalja koji želite snimiti praktički bez gubitka kvalitete, što je zgodan dodatak. Još jedan zgodan tehnološki iskorak zove se SteadyShot with Intelligent Active Mode a koji vam u stvari pruža stabilizaciju slike u 5 osi što u praksi donosi oštrije i preciznije fotografije, a primijetili smo kako se to odnosi i na video.

Ono što je novost u ovom smartfonu (i u Xperia XZ modelu) je takozvani “trostruki slikovni senzor” (triple image sensing technology) a koja će dodatno izoštriti snimljenu fotografiju čak i ako su objekti u pokretu, a i dodatno će pojačati boje. Inače, kamera podržava prepoznavanje i uljepšavanje lica, te prepoznavanje gesti, tu u i spomenuti brojni efekti, a podržava i HDR te panoramu. Kamera se odlično ponaša u svim uvjetima snimanja i prikazuje vrlo realne boje kako po danu, tako i u zatvorenom prostoru te po noći.

Snimili smo nekoliko fotki u zimskim hladnim uvjetima i na -3 stupnja Celzija, sami procijenite kakve su.

Što se tiče videa, na raspolaganju vam je 4K video od 3840 x 2160 točaka u 30 sličica u sekundi (4K@30fps) i to u MP4 formatu. Evo naš video pa pogledajte kako izgleda.

Točno imamo osjećaj kako je priča s prednjom i stražnjom kamerom u ovom slučaju puno bolja. Nije savršena, ali je bolja.

Audio/video

Očekivano, zvuk je očekivano vrlo kvalitetan. Sjećate se, rekli smo kako se dva zvučnika nalaze s prednje strane i pružit će vam prilično ugodan audio užitak. Spomenimo i kako su i ovdje na ugrađene nove audio tehnologije kao što je Clear Audio+, Hi-Res Audio, DSEE HX, LDAC, digitalno uklanjanje buke i još neke druge. Već smo ranije rekli kako je zvuk stereo surround i osjećamo i visoke i duboke tonove. Isto tako, po nama je ovo i najbolja lokacija za zvučnike s prednje strane tako da daju najbolji ugođaj kako za gledanje filmova, slušanje glazbe i igranje video igara.

Naravno, isprobali smo nekoliko naših testnih glazbenih brojeva u vrhunskoj FLAC kvaliteti i s našim smo mjernim instrumentom izmjerili snagu zvučnika (na udaljenosti od oko 50 centimetara) od 74,3 dB. Slično kao i kod X COmpact modela kvalitete ima, dok mu nedostaje snage. S druge strane zvuk na slušalicama je vrlo bogat.

Operativni sustav

Sony Xperia XZ koji imamo na testu radi na Android 6.0.1 Marshmallow operativnom sustavu, a poznato nam je kako će dobiti i nadogradnju na Android 7.0 Nougat (64-bitni). Podržava hrvatski i druge jezike zemalja u okruženju (multilanguage) te radi savršeno brzo.

Sve ostalo je praktički isto. Od prije znamo je činjenica kako Sony uvijek bogato softverski opremi svoje uređaje, tako da ćete i ovdje pronaći neke dodatne koje će vam npr. pomoći u korištenju uređaja. Naravno, tu je i poveznica prema PlayStationu (PS4 Remote Play) za sve one ljubitelje gaminga, a vidimo i kako ima i aplikaciju za Amazon shopping.

Za one koji žele pratiti svoje svakodnevne aktivnosti tu je Sony Lifelog koja prati vaše korake, spavanje, otkucaje srca, postavit si ciljeve i pratiti na GPS-u, a sve to možete povezati i s pametnom narukvicom. Uglavnom, mogućnosti su razne.

Tu je i nezaobilazni FM radio, Xperia Lounge, Faceook, Spotify, Movie Creator i AVG antivirus. U jednom dijelu ćete pronaći i preporučene aplikacije koje možete skinuti, a sve što vas zanima možete naravno skinuti s Google Play dućana. Ono što nam je nedostajalo je jedna prava aplikacija za  upravljanje datotekama (File Manager) što smo odmah skinuli.

Ono što treba spomenuti je kako za vrijeme testiranja nismo primijetili nikakve probleme i zastajkivanja. Procesorske snage je i više nego dovoljno, OS radi besprijekorno, ništa manje nismo niti očekivali.

Povezivost

Ista priča kao i kod Compact modela. Komunikacija odnosno povezivost jača su strana ovog smartfona . Sony je tu uvijek davao posebnu pažnju tako da što se tiče povezivanja s vanjskim svijetom imate praktički sve na raspolaganju. Ono što mu nedostaje je podrška za dvije SIM kartice, možete ubaciti samo jednu, no moramo dodati kako postoji Dual SIM model. Naš testni prima jednu nano SIM karticu. Što se tiče kvalitete razgovora ona je odlična i s tim ćete biti zadovoljni. Napominjemo kako će se prilikom otvaranja SIM/microSD utora uređaj resetirati, odnosno ponovo pokrenuti.

Što se tiče podrške mobilnih mreža, podržava praktički sve mreže telekom operatora u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Evo i popisa:
•    2G GSM: 850/900/1800/1900MHz
•    3G UMTS: 800/850/900/1700/1900/2100MHz
•    4G LTE:    700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2300/2500/2600MHz

Dodajmo ovome kako podržava dual-band Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.2, GPS (A-GPS), OTA, OTG, NFC, a tu su i brzi USB Type-C, te ulaz za slušalice.

Prilikom testiranja GPS-a pronašli smo čak 28 satelita (13 aktivnih) uz preciznost od 3 stope odnosno 0,91 metar. I ovaj je GPS modul jedan od boljih koji smo isprobali, precizan je i brz.

Baterija

Baterija je jedna od najslabijih karakteristika ovog smartfona. Iako je po kapacitetu za nijansu jača od baterije koja je u Xperia X Compact modelu, to nije dovoljno. Čudi nas kako i dalje top proizvođači ugrađuju u svoje modele slabe baterije i u toj energetskoj utrci redovito gube bitku s višestruko jeftinijim smartfonima.

Od baterije nismo puno očekivali niti smo puno i dobili. Radi se o litij-polimerskoj bateriji kapaciteta 2900 mAh koju ne možete izvaditi (non-removable), a koja podržava brzo punjenje (Qualcomm Quick Charge 3.0), što smo i isprobali.

Evo rezultata brzog punjenja (punjeno punjačem 5V/2A):
– 41% za 30 minuta
– 66% za 60 minuta
– 100% za 149 minuta (2:29 sati)

I u ovom slučaju nije teško primijetiti kako za 60 minuta napuni 2/3 baterije, ostatak ide sporije, što nam samo govori kako postoji i tehnologija adaptivnog punjenja (Qnovo Adaptive Charging). Inače baterija će izdržati do 24 sata razgovora, 550 sati na čekanju, a na našem testu izdržljivosti surfanja s neprekidno upaljenim ekranom baterija je izdržala 7 sati i 17 minuta. Ako je prosječni rezultat oko 8 sati, ovo nije baš dobar rezultat. Srećom, u postavkama možete podesiti potrošnju baterije, a tu je i famozni “Stamina Mode”.

Video igre

Što da vam kažemo? Snapdragon 820 i video igre se itekako vole, a sve je zaokruženo s Adreno 530 grafikom. Jednostavno je sve na praktički najvišem nivou, tako da nećete osjetiti razliku i na novim procesora. Tu svakako treba spomenuti i odličan zvuk s prednja dva zvučnika, tak da je igranje igrica pravi užitak.

Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Očekivano, igra radi potpuno glatko. Zagrijavanja uređaja ima, ali je u granicama normale.

War Robots – naša nova testna igra, grafički također zahtjevna. Sastavite svoj tim robota, naoružajte ih do zuba i krenite sa svojim timom u boj, jači neka pobijedi… Igra radi potpuno glatko i bez zastajkivanja, zagrijavanje uređaja je i dalje u granicama normale.

Nemamo što puno ovdje dodati, za gaming je ovaj smartfon – pun pogodak.

Benchmark testovi

Odradili smo i pregršt sintetičkih benchmark testova koji vam mogu poslužiti kao orijentir o snazi, brzini i mogućnostima ovog uređaja.

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 146766 bodova
GeekBench – 1569 bodova (single core) – 3707 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 43908
Vellamo – 3327 (Multicore), 3455 (Metal), 5472 (Browser)
PCMark – 5028
3DMark – 2371
Basemark OS II – 1948
MobileBench – 274
Test izdržljivosti baterije – 7 sati i 17 minute

Benchmark brojke su očekivano visoke i to nam govori kako se radi o vrlo moćnom smartfonu s kojim ne bi trebali imati nikakvih problema u radu. Prilikom testiranja uređaj se nešto više zagrijao, ali i dalje u granicama normale jer je i metalno kućište odradilo svoj “izolacijski” dio.

Zaključak

Sony Xperia XZ je moćan smartfon i tu nema dileme. Ističe se po mnogim elementima tako da ga s pravom možemo smjestiti u vrh svjetske ponude. Radi se o praktički beskompromisnom uređaju koji će svojim novim vlasnivima ponuditi ono najbolje od najboljeg. Naravno, na nas je ostavio puno bolji dojam od Xperia X Compact modela.

Pamtit ćemo ga po puno dobrih stvari. Smartfon se može pohvaliti odličnim elegantnim vanjskim izgledom i ekranom koji ćete s užitkom koristiti i na dnevnom svjetlu. Ugodno nas je iznenadila i prednja kamera koja će snimiti odlične selfie fotografije, stražnja je ionako očekivano odlična, a snima i 4K video. Imaju nekih sitnih manjkavosti no to je već priča za vrhunske foto stručnjake.

Sama snaga i brzina rada smartfona su neupitni, tu nećete imati nikakvih problema čak i ako ga opteretite i s više desetaka pokrenutih aplikacija. Oduševio nas je i sjajan čitač otiska prsta koji je i ovdje na idealnom mjestu – u tipki za paljenje i gašenje uređaja. Mnogi će cijeniti i što je Sony ponovo vratio vodootpornost na ovaj model. Smartfon ima i dva odlična prednja zvučnika koja će se najbolje pokazati prilikom gledanja filmova, slušanja glazbe ili igranja video igara.

Ono što još uvijek očekujemo je nadogradnja na Nougat, a i nekima će možda smetati i nedostatak kapacitivnih Android tipki jer za njih ima mjesta. Isto tako, stražnji poklopac privlači otiske prstiju tako da ćete ga morati povremeno čistiti ili nekako drugačije zaštititi. Naš model ne podržava dvije SIM kartice, no postoji i takva inačica, ako vas zanima. I baterija bi definitivno trebala biti jača, tu je ovaj smartfon najtanji.

Kako se radi o vrhunskom smartfonu, i cijena je isto tako visoka. Dok smo pisali ovu recenziju pogledali smo po webshopovima i dućanima i otkrili kako se cijena kreće od 4.799 do 5.499 kuna. Ako želite sam vrh ponude, a cijena vam ne igra ulogu, znate što vam je činiti… :)

Više informacija možete pronaći na našoj , kao i webshopove gdje je kupiti.

Sony Xperia XZ smartfon – ključne značajke

– EKRAN: 5,2 inčni IPS LCD Triluminos, FHD rezolucije od 1920 x 1080 točaka (424 ppi), 71,14% prednje površine, osjetljiv na dodir u 10 točaka (multitouch), otporan na ogrebotine, Corning Gorilla Glass 4, oleofobski premaz, X-Reality for mobile picture engine, Dynamic Contrast Enhancement, kontrast 1000:1
– PROCESOR: 64-bitni i 4-jezgreni Qualcomm Snapdragon 820 (MSM8996) – 2x Kryo jezgre na 2,15 GHz, 2x Kryo jezgre na 1,6 GHz
– GRAFIKA: Adreno 530 na 624 MHz
– RAM: 3 GB LPDDR4 (dvokanalna, 1866 MHz)
– POHRANA PODATAKA: 32 GB (proširivo preko microSD ulaza do 256 GB)
– KAMERE:
•    prednja 13 MP – Sony senzor, otvor blende f/2.0, širokokutna (90 stupnjeva), prepoznavanje i uljepšavanje lica, prepoznavanje gesti, efekti, video FHD od 1920 x 1080 točaka u 30 sličica u sekundi (1080p@30fps), MP4 format
•    stražnja 23 MP – Sony IMX300 senzor, leća iz 6 dijelova (širokokutna G leća), LED bljeskalica, hibridni auto fokus (koji predviđa), otvor blende f/2.0, trostruki slikovni senzor, 5x Clear Image Zoom, RGBC-IR sensor, SteadyShot with Intelligent Active Mode (stabilizacija slike u 5 osi), prepoznavanje i uljepšavanje lica, prepoznavanje gesti, efekti, HDR, panorama, video 4K od 3840 x 2160 točaka u 30 sličica u sekundi (4K@30fps), MP4 format
– OS: Android 6.0.1 Marshmallow (64-bitni), podržava hrvatski (multilanguage), očekuje se nadogradnja na Nougat
– BATERIJA: 2900 mAh, litij-polimerska, ne može se izvaditi (non-removable), punjač 5V/2A – podržava brzo punjenje (Qualcomm Quick Charge 3.0), 7:17 sati surfanja, 24 sata razgovora, 550 sati na čekanju; punjenje (5V/2A) – 41% za 30 minuta, 66% za 60 minuta, 100% za 149 minuta (2:29 sati)
– DIMENZIJE: 146 x 72 x 8,1 milimetara, kućište – aluminijska legura
– TEŽINA: 161 grama
– MREŽE:
•    2G GSM: 850/900/1800/1900MHz
•    3G UMTS: 800/850/900/1900/2100MHz
•    4G LTE:    700/800/850/900/1500/1700/1800/1900/2100/2300/2500/2600MHz
– DODATNO: single SIM (nano), Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.2, GPS (A-GPS), OTA, OTG, NFC, USB Type-C, FM radio, LED notifikacijsko svjetlo, žiroskop, čitač otiska prsta, vodootporan i otporan na prašinu (IP65/IP68)…

+ Hvalimo
+ lijep vanjski izgled
+ vodootpornost
+ vrlo brz i moćan uređaj
+ obje odlične kamere, 4K video
+ precizan čitač otiska prsta
+ dva prednja zvučnika
+ odličan za gaming

– Zamjeramo
– slaba baterija
– radi na Android 6.0 Marshmallowu
– stražnji poklopac privlači otiske prstiju
– ne podržava Dual SIM
– nema kapacitivne Android tipke
– cijena

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 9 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 9 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 9 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 9 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 10 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 8 za Naš dojam

8.55

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Vrlo moćan i odlično balansirani smartfon. U stvari, bio bi odličan da mu je baterija jača što mu je po nama "usko grlo". S odličnim ekranom i kamerama bit ćete itekako zadovoljni, a svidjet će vam se i dva prednja zvučnika, kao i vrlo precizni čitač otiska prsta. Ono što bi vas moglo malo uzdrmati je vrlo visoka cijena, no to je Sony... :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.