Sony Xperia M – poštuje standarde za smartphone u svom rasponu [TEST]

Fotografija članka: Sony Xperia M – poštuje standarde za smartphone u svom rasponu  [TEST]

Niz modela smartphonea Sonyjeve Xperia linije koje smo do sada testirali, obogaćujemo još jednim android modelom – Sony Xperia M. Kroz ovu recenziju ćemo vam predočiti što  uređaj ima ponuditi u odnosu na veliku konkurenciju u segmentu srednje klase smartphonea kojoj pripada.

Oglas

Krenimo s detaljima smartphonea Sony Xperia M – Sony C 1905

Dizajn, funkcionalni elementi i kvaliteta izrade 

Xperia M nema ništa dizajnerski posebno kreativno jer u odnosu na druge ovogodišnje Sony modele okosnicu dizajna čine Omni Balance elementi, prvobitno korišteni za smartphone. Proizvod je prilično kompaktan dimenzijama 124 x 62 mm (malo duži model nego ), i masom 124 grama. Ne možemo reći da ne prati trendove tankih modela svojom debljinom tijela od 9.3 mm. Tijelo je u potpunosti izrađeno u kombinaciji sjajne i mat plastike, i začudo, nije sklono prikupljanju prljavštine. Najviše se ističe aluminijska tipka za uključivanje uređaja i buđenje zaslona na desnom boku uz tipku glasnoće i okidač kamere.

Prema našem ukusu, prednji dio smartphonea ima previše plastike ili puno ‘prostora’ oko zaslona (gore 19 mm/ dolje 16 mm/ desno i lijevo 5 mm). To osobito upada u oči na bijelom modelu.

Navedeni estetski “nedostatak” (op. samo subjektivno mišljenje) se ne ističe na crnoj varijanti. Dodatno ovaj okvir vizualno stvara privid da ekran je manjih dimenzija nego što su njegove mjere. Vjerojatno ste uočili na fotografijama da bočne strane tijela smartphonea imaju mat trakice, diskretno uvučene u bijelu boju okvira, a  koje daju jednu notu elegancije  vanjskom  dizajnu modela.

Iznad zaslona: prednja 1.3 MP VGA kamera dostatna za video pozive (osim u tamnom okruženju), svjetlo i senzor blizine, Sony logo, mrežica zvučnika.

Na lijevom boku je microUSB 2.0 konektor za punjenje baterije energijom, povezivanje Sony Xperia M s računalom ili laptopom.

Mikro USB podržava USB-OTG (on the go), za spajanje odgovarajućim kabelom vašeg flash diska da bi mogli čitati i pisati datoteke  iz njega. Donji dio ispod zaslona sadrži ledicu prilagodljive iluminacije za razne obavijesti. Svjetlosni efekti vidljivi su tokom reprodukcije glazbe ili gledanja fotografija u albumu.  Na vrhu pronalazimo centralno smješten 3.5 mm audio utor (CTIA).

Stražnja strana nije potpuno konveksna. Izbočine su samo iznad i ispod središnjeg dijela gdje je istaknut SONY logo.

Ovdje još uočavamo kameru, LED bljeskalicu, mikrofon za smanjenje ambijentalne buke, NFC oznaku kontaktnog mjesta, zvučnik prema dnu (dolazi do gušenja zvuka ako je uređaj položen stražnjom stranom na neku površinu) i Xperia logo, gladak na dodir.

Za uklanjanje baterije od 1750 mAh ili pristup utorima za mikro SD i SIM karticu, je potrebno odvojiti uređaj od vanjske konstrukcije (slično kao nekada kod HTC Sensation smartphonea). To se izvodi umetanjem nokta na vrhu uređaja iznad zaslona i cure pri tome neće slomiti nokat, jer odvajanje se odvija bez problema.

Kapacitivni ekran je 10.16 cm [ 4-inča ( 51 x 90 mm) ] TFT tehnologije, razlučivosti 480 x 854 piksela 245 ppi i 16.7 M boja. Nije prevelik i podržava 4 istovremena dodira prstima. Ne bi trebali imati problema koristiti ga jednom rukom manipulirajući palcem. Međutim, zbog kapacitivnih tipki, negdje je oko 9.652 cm ( 3,8 ” ) iskoristivo za prikaz sadržaja. Zaslon podržava automatsku mogućnost prilagodbe svjetline radi štednje kapaciteta baterije i otporan je na ogrebotine.  U tu svrhu  ne koristi Corning Gorilla Glass, već drugu tehnologiju. Tako bi Sony Xperia M, trebala preživjeti nošenje u džepovima sa svim ključevima i kovanicama.

Kvaliteta prikaza je pristojna, kutovi gledanja nisu veliki, na jakom suncu trebat ćete potražiti sjenu ili zakloniti rukom zaslon da bi vidjeli prikazan sadržaj. Ako ste ljubitelj gledanja filmova, zaslon bi vas mogao razočarati jer nema kvalitetu HD prikaza.

Dulje čitanje teksta možda će neke umoriti jer obrisi slova nemaju neku oštrinu. Za razliku od tijela, zaslon je magnet za otiske prstiju kao i većina entry-level modela. Boje su kao i kod ostatka ovogodišnjih Sony modela vrlo daleko od stvarnosti prema testovima, ali kao korisnici to nećete zamijetiti.

Sony Xperia M – specifikacija i funkcionalnost 

Sony Xperia M, je opremljena Qualcomm Snapdragon MSM 8930 sustavom na čipu koji se sastoji od dual-core procesora takta 1. 0 GHz i Adreno 305 grafičkog čipa, sve podržano od 1 GB DDR2 SDRAM-a. To je procesor u istoj klasi kao što ga ima Sony Xperia L (MSM8230), iako na papiru djeluje moćnije.

Gledajući na konkurenciju, u većini slučajeva modeli su opremljeni MediaTek procesorima koji nisu baš na razini Qualcomm-a, prema procjeni ICT stručnjaka. Prema našem mišljenju, navedene komponente su dostatne za osnovno korištenje, pokretanje jednostavnijih aplikacija i svakodnevnu elektroničku komunikaciju. Nismo uočili neka posebna ograničenja. U praksi pomicanje kroz izbornike odvija se glatko ali učitavanja većih mrežnih stranica je malo sporije, i dolazi do malih kašnjenja izvode li se neke složene operacije (nekih igara). Ali Sony Xperia ovdje nije iznimka, i treba se računati na neke ustupke s obzirom na kategoriju. Čak i Samsung Galaxy S 4 mini (skuplji model) ima iste probleme, barem prema onome što smo mi uočili igrajući se malo njime. Kao i većina drugih uređaja u ovom rasponu, Xperia M ima 4GB interne memorije (oko 2 GB korisnički dostupno), ali proširive  do 32 GB putem microSD (Micro SDXC, microSDHC) kartice.  Imajte na umu da interna pohrana  je kombinacija onoga što je ranije poznato kao “memorija uređaja” ili “memorija telefona” (za aplikacije i njihove podatke), te “unutarnje memorije” (za korisnički sadržaj ranije poznat kao “/ sdcard “).  Aplikacije se ne mogu premjestiti na memorijsku karticu (mogu se dokumenti i multimedijske datoteke) s ugrađenim alatima koji dolaze u kompletu. Za to će te trebati koristiti AppMgrIII ili neku sličnu aplikaciju. Možete ih  preuzeti s Google Play trgovine.

Gledajući na benchmark rezultate testova ima dobre rezultate u svom cjenovnom rangu.

Kao i uvijek, isprobali smo odigrati nekoliko igara. Najbolji uvid u mogućnosti smartphonea dala nam je igra .  Imali smo malo problema odigrati ju,  bilo je nekoliko lagova i baterija se je prilično zagrijala. Sve u svemu, možemo slobodno reći da 90 % korisnika ovog modela bit će zadovoljno mogućnostima za igranje, ali zahtjevni igrači neće, jer procesor u Sony Xperia M nije ipak među najmoćnijima na tržištu. Sony Xperia M dolazi sa setom za povezivanje koji se može mjeriti s high-end smartphoneima. To uključuje: 2.4 GHz WiFi- (Direct – Hotspot) [IEEE 802.11b (11 MBit)/ 802.11g (54 MBit)/ 802.11n (600 MBit)]; Bluetooth 4.0 profila A2DP, AVRCP, BIP, BPP, SPP; Također ima NFC modul. Imate li neki Sony Bravia serije TV, moći će te spojiti smartphone na veliki ekran korištenjem ove tehnologije. Nemate li, imate mogućnost prijenosa podataka na neki drugi smartphone podržan od NFC tehnologije ili spajanje na vanjski zvučnik ili slušalice. Navedene mogućnosti smo isprobali i rade odlično. Živite li u Osijeku, VIP-ov ste korisnik, NFC opciju možete iskoristiti u sustavu javnog prijevoza. Od ostalih specifikacija treba spomenuti prisutnost aGPS-a, ANT + ( opciju za povezivanje sprava za teretanu), DLNA certifikat i FM radio koji radi sa slušalicama i podržan je od strane TrackID aplikacije. Ne nedostaju i potrebne senzori poput senzora blizine, brzinomjer i kompas.

Podržane su UMTS HSPA + mreže ali LTE nije. U područjima našeg kretanja nismo nikada imali problema s prijemom signala i prijenosom mobilnih podataka bez obzira koju god da smo karticu operatera umetnuli. Da bi se olakšao prijenos podataka preko kabela, Xperia  M podržava Microsoftov standard, Media Transfer Protocol (MTP), što omogućuje jednostavno prenijeti sadržaj  između  smartphonea  i Windows PC-a.

Baterija: Li-Ion 1750 mAh baterija, 3715 mV,   daje snagu uređaju. Nije baš nešto velikog kapaciteta, ali niti zaslon nije velik da guta energiju. Dodatno imamo STAMINA način rada (program) koji prilično štedi kapacitet. Napravili smo nekoliko mjerenja. .Otprilike gubi se 6% autonomije nakon 30 minuta gledanja video sadržaja korištenjem WiFi mreže i isto toliko za sat vremena slušanja glazbe. Empirijski rezultati su  ipak bili uvjerljiviji. Moramo  priznati da smo uspjeli za 6 sati dovesti kapacitet baterije na kritičnu točku od 5 %,  ali neprekinutog korištenja svih dostupnih opcija u određenim vremenskim razmacima, naravno. Sada, ako provodite toliko vremena dnevno u druženju sa smartphoneom, ovo nije model za vas ili imajte rezervnu bateriju pri ruci nemate li u međuvremenu mogućnosti njenog punjenja. Koristite li standardno smartphone na dnevnoj bazi, autonomija baterije bit će dostatna za dan i pol.

Kompletnu specifikaciju (white paper) možete pogledati na .

Multimedija

Foto/video opcije

Sviđa nam se što Sony Xperia M ima posebnu tipku za okidanje prilikom snimanja fotografija što sve manje možemo danas vidjeti na android temeljenim smartphoneima. Kameru odlikuje senzor od 5MP s Exmor RS tehnologijom, LED bljeskalica i autofokus koji pati od manjih problema i fokus osjetljiv na dodir. Moguće je koristiti 4x digitalni zoom pomoću tipke za glasnoću. Kao što smo jednom prilikom pisali na našem portalu, poželjno je da izbjegavate digitalni zoom jer fotografije i video postaju jako pikselizirani. Softverski je kamera nakrcana raznim opcijama za prilagodbu. Ima mogućnost stabilizacije slike (nije previše funkcionalna), zemljopisnog označavanje i prepoznavanja lica, smanjenja efekta crvenih očiju, HDR (ne pokazuje neke bitne promijene) i panoramski mod, podešavanje balansa bijele boje, ISO osjetljivosti, zvuka okidača, automatski prijenos, sposobnost za brzo pokretanje fotoaparata prilikom otvaranja aplikacije, itd. Maksimalna veličina snimljenih fotografija ima 2592 x 1944 točaka rezolucije. Možete birati između nekoliko veličina slike i omjera prije snimanja fotografija:  5MP/ 2 MP u omjeru 04:03 (prikladno za fotografije koje želite gledati na standardnim zaslonima ili ispisivati u visokoj razlučivosti) / 3MP / 2MP u omjeru 16:09 ( prikladno za gledanje na širokim zaslonima ).

Kvaliteta snimljenih fotografija

Kada govorimo o kvaliteti snimljenih fotografija koju možete postići korištenjem kamere, odmah ćemo vam reći ako vadite Sony Xperia M iz džepa i fotografirate, dobit će te mješovite rezultate na automatskim postavkama.
Ukupna kvaliteta je prilično dobra s obzirom na rang smartphonea. Opća jasnoća i svjetlina fotografija je u većini slučajeva u redu, osim pod umjetnim svjetlima u zatvorenom prostoru. Snimke iz blizine ne izgledaju uopće loše.
Ipak, nekako  se čini da Xperia L daje bolje rezultate fotografija. Nismo profesionalni fotografi pa uzmite ovo s rezervom.

Video: Sony Xperia M može snimati video razlučivosti 1280 x 720 piksela, pri 30 sličica u sekundi, što je među većim fps rejtingom za smartphone. Kvaliteta videozapisa je negdje na sredini.

Glazba

Stražnji zvučnik je prilično glasan i pozicioniran tako da ga baš ne blokirate dlanom, kao što ste mogli uočiti u dijelu recenzije dok smo pisali o dizajnu. Kvaliteta zvuka je srednje kvalitete bez obzira radi li se o reprodukciji zvuka putem vanjskog zvučnika ili slušalica koje dolaze u paketu. Audiofili neće biti previše zadovoljni, ali nemaju svi korisnici sluh ko šišmiši :)  Za samu reprodukciju glazbenih datoteka na raspolaganju su dvije aplikacije: Walkman i Play Music. Obje pružaju standardni set kontrola i  neke simpa  dodatke za poboljšanje zvuka na samom smartphoneu i ambijentu u kome se glazba reproducira. To su AudioCliar, XLoud, ClearPhase( automatska prilagodba kvalitete zvuka internih zvučnika), dinamički stabilizator (minimizira razliku u glasnoći između pjesama ili videozapisa), Prostorni zvuk (VTP) za korištenje slušalica, i niz svjetlosnih efekata koji prate glazbeni ritam na zaslonu smartphonea. Imate li uključene ove opcije, nismo uočili da one nešto značajno smanjuju autonomiju baterije u odnosu da ih isključite. Usput, imate prečac na zaključanom zaslonu za kontrolu glazbenog playera, ali samo na bazi osnovne kontrole.

I na kraju ovog dijela o glazbi, na raspolaganju je i Track ID za prepoznavanje glazbe koju slušamo i dobivanje dodatnih informacija korištenjem interneta. Umjesto navedene aplikacije možete koristit neke druge. Naši prijedlozi TOP 5 aplikacija za prepoznavanje glazbe nalaze se .

SenseMe, omogućuje sortiranje pjesama prema raspoloženju što je jedna od zgodnijih funkcionalnosti. Sony Xperia M dolazi s unaprijed instaliranim widgetom za Sony Music Unlimited uslugu namijenjenu streamingu glazbe. Ima online i offline načine rada.

Reprodukcija video filmova je u redu. Iako postoji aplikacija Sony Video Unlimited, ona nije dostupna opet za našu zemlju.

Multimedijski album nije se promijenio u odnosu na druge modele. Fotografije je moguće pregledati prema izvoru ili datumu, i imate mogućnost za uređivanje fotografija i videa.Također, Sony je učinio prilično dobar posao s opcijom za razmjenu fotografija. Ima pregršt opcija na raspolaganju, osim standardnog dijeljenja putem elektroničke pošte i društvenih mreža.

Sony FM radio radi izvrsno. Ima nekoliko opcija. Pogledajte ih na snimkama zaslona:

Android 4.1.2 Jelly Bean i aplikacije
Operativni sustav koji dolazi s Xperia M smartphoneom je pomalo zastarjela inačica Androida – 4.1. 2. Jelly Bean. Malo nas je razočaralo da Sony nije za ovaj model već pustio 4.2.2 inačicu u opticaj. Hoće li ili neće doći nadogradnja, nije nam poznato u vrijeme pisanja ovog testa, ali vjerujemo da bude, samo ne tako brzo.


Standardno postoji niz opcija za prilagodbu početnih zaslona postavljanjem pozadina, widgeta i prečaca.
Ulaskom u aplikacijsku ladicu pronašli smo uz neke aplikacije sustava i sve standardne Google aplikacije (Gmail/Google Maps/ Google+/ YouTube / Play Store). E-mail možete koristiti na dva načina – Gmail (izvrsno integriran u sustav) i e-mail (podržava većinu IMAP/POP3/Exchange računa). Također ima mogućnost automatskog preuzimanja slika iz elektroničke pošte.

Sonyj je dodao i neke svoje aplikacije. Aplikacije mogu biti razvrstane abecednim redom, kao najčešće korištene ili se mogu postaviti redoslijedom koji vi želite kao korisnik. Ukratko ćemo se osvrnuti na neke interesantnije:
Android Beam aplikacija dopušta emitirati stranice preglednika, videozapise s YouTuba, kontakte itd. na drugi uređaj na kojem je omogućen NFC.  Sony Select : Korištenjem ovog widgeta možete pronaći popularne aplikacije s Google Play-a, ali koje su pažljivo odabrane i preporučene od strane Sony Mobile Communications dijela kompanije. Xperia Link omogućava spajanje tableta, laptopa  () ili računala na internet dijeljenjem veze (tethering) Xperia smartphonea. Koristite li ovu opciju, Xperia Link mora bit instaliran i na smartphoneu, i računalu/tabletu prije uporabe.   aplikacija je  namijenjena  za isporuku PlayStation sadržaja na smartphone.  aplikacija omogućuje postavljanje određenih akcija kada je Xperia M povezana s dodtnim priborom ili drugim uređajem. Osim toga, korištenjem Smart Connect, možete slati poruke na svoj Facebook Timeline, uključite Wi-Fi Hotspot funkcionalnost itd.

Koristite li SmartTag, možete programirati da kada priključite slušalice na smartphone dolazi do automatskog pokretanja glazbe ili YouTube sadržaja.

je univerzalni skener barkoda i nakon skeniranja dozvoljava pristup mobilnom web-sadržaju vezanom uz pročitane podatke postupkom skeniranja.

OfficeSuite 7, je set za uređivanje i čitanje uredskih dokumenata. Aplikacija je podijeljena na četiri kategorije: tekstualni dokumenti, proračunske tablice, PowerPoint prezentacije i .pdf datoteke. Aplikacija podržava DOC, docx, docm, RTF, TXT, , XLS, xlsx, xlsm, CSV, ppt, pptx, PPS, PPSX, pptm, ppsm, PDF, EML, i ZIP formate, ali i komentare. U rangu je s drugim mobilnim uredskim alatima za Android.

E Book Reader by Sony,  je aplikacija namijenjena  čitanju knjiga, ali usluga nije dostupna u Hrvatskoj.

Ako ste mislili da su izostavljene aplikacije za društvene mreže Facebook i Twitter, bez straha. I one dolaze unaprijed instalirane na uređaju.

TipkovnicaSony Xperia M ima na raspolaganju tri tipkovnice. Fonepad, punu QWERTY tipkovnicu, i punu tipkovnicu sa simbolima prečaca iznad slovo tipke. Ipak, vezano uz model, najinteresantnija je  Sony tipkovnica koja je vrlo prilagodljiva. Na prvi pogled se osjeća da se razlikuje od zadane android tipkovnice, ali možete koristiti geste i Swype način unosa koji je vrlo intuitivan i brzo uči. Dostupna je i opcija za uključivanje Google Voice, tako da možete diktirati tekst. Možete odabrati želite li ili ne želite da pri upisu imati ispravke, i odabrati jezik, pa čak i sekundarni jezik, tako da ćete dobiti prijedloge iz dva jezika u isto vrijeme. Isto tako ima mogućnost za dodatne tipke. Možete odabrati hoćete li dodati točku, zarez i smješka na tipkovnicu.

Internet – Google Chrome je zadani preglednik na Sony Xperia M. Stranice izgledaju dobro ali brzina učitavanja ovisi o mreži i dijelom hardverskim mogućnostima. Nije podržan flash tako da nećete moći vidjeti mnoge mrežne stranice koje još uvijek ga koriste. Zumiranje radi dobro. Ne volite li Chrome, ili niste njime zadovoljni, uvijek Chrome možete zamijeniti nekim drugim (Opera, Firefox, Delfin….).

—————————————————————————————————————————————-

Sažetak dojma:  Ukupna kvaliteta je prilično dobra, poštuje standarde za smartphone  u svom rasponu i doseže razinu od onoga što možemo očekivati od smartphonea u srednjoj kategoriji. U rangu je sa sličnim konkurentskim modelima. Ne može se mjeriti s modelom i sličnima iz high-end skupine, ali je zanimljiva alternativa. Fotoaparat nije zamjena za neki kompaktni model, prosječne je kvalitete, ali kvaliteta fotografija je neloša za objavljivanje na društvenim mrežama, pa i za ispis, iako ima bolje fotke . To je zato što kvaliteta slike ne ovisi samo o rezoluciji, tu ima mnogo čimbenika u igri, a potrudite li se sami podesiti postavke prema uvjetima okoline dok fotografirate, možete biti zadovoljni učinkom.   Nedostatke i prednosti smo vam iznijeli kroz recenziju, ali ukupno gledajući, cijena je malo visoka (barem u zemljama gdje je model dostupan). Za istu cijenu možete dobiti , koji je boljih performansi.  Ipak, odluka oko kupnje ja samo na vama. Vi ste gazda  :)

Foto&video www.racunalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.