Sony Xperia E3 recenzija – kompanijin najpristupačniji model s 4G povezivanjem

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Sony Xperia E3 recenzija – kompanijin najpristupačniji  model s 4G povezivanjem

Tijekom izložbe IFA 2014 u Berlinu je Sony Mobile Communications predstavio osim četvrte generacije Z linije i tehnički skromniji pametni telefon s podrškom za 4G mreže – Sony Xperia E3. Testirali smo ga ovih dana.

Oglas

Sony E serija pametnih telefona je namijenjena potrošačima koji tek kreću u savladavanje osnova korištenja pametnih telefona ili  korisnicima koji nisu zahtjevni, odnosno svima koji ne žele (ili ne mogu) odvojiti puno novaca za kupnju uređaja. Koliko kvalitetno iskustvo u radu može pružiti Xperia E3 pročitajte u nastavku recenzije.

Dizajn i kvaliteta izrade
Sony Xperia E3 je uređaj izrađen od stakla (prednji panel) i neke vrste polimera. Plastika je matirana i dobre kvalitete. Nije vrhunska ali se uklapa u prosjek. Dimenzije tijela iznose 137.1 x 69.4 x 8.5 mm. Budite bez brige imate li manje ruke ili kraće prste dosezati će te palcem do svih kutova. Cijela konstrukcija djeluje čvrsto. Hoće li nakon više mjeseci korištenja ostati na toj razini na to pitanje ne znam odgovor. Ne posjedujem neki dar proricanja ;) Mislim da ne bi trebalo bit ozbiljnih deformacija ili problema sa spojevima, jer ipak je to Sony.  Dok Xperia E3 držite u ruci ne morate se bojati da će vam lako skliznuti iz dlana. Stražnja strana je presvučena gumenim slojem protiv klizanja. Izvrsne je obrade. Ujedno premaz pomaže ograničiti otiske prstiju i prljavštinu. Rubovi su uredno obli dok uglovi su dodatno zaštićeni sintetičkim materijalom za  amortiziranje udaraca u slučaju pada uređaja na tlo.

Desni bok nosi obilježja Xperia dizajna s kružnom tipkom za uključivanje/isključivanja rada. Nekoliko milimetara ispod je pozicionirana tipka za podešavanje razine glasnoće. Tipke imaju dobre taktilne informacije. Priključak za punjač / USB kabel je na lijevom boku. Ima podršku funkcije  za povezivanje različitih uređaja i razmjenu podataka poput USB memorijskog štapića, miša ili tipkovnice. Na poleđini je glavna kamera, led bljeskalica, drugi mikrofon i zvučnik. Ispod tankog poklopca je utor za MicroSIM karticu, microSD čitač, Wi-Fi / GPS / Bluetooth antene i NFC područje detekcije. Tu je baterija ali nije korisnički zamjenjiva bez asistencije servisera.

Prednji panel

Prednji panel ne izgleda nimalo „fancy jer okvir oko zaslona pokriva prilično velik dio ukupne površinu. Iznad ekrana prema lijevom boku je mali LED za upozorenje o pozivima ili porukama, 0.3 MP kamerica, senzor blizine, svjetlosni senzor i zvučnik za razgovore.

Virtualne tipke (‘home’, ‘izbornik’ i ‘natrag’) dio su zaslonske vidljive površine. Ovakvo rješenje mi se nikada nije sviđalo posebice u ovom modelu jer ispod ekrana im prilično prostora za njihov smještaj. Sony Xperia E3 odlikuje IPS TFT ekran dijagonale 11.4 cm (4.5“), rezolucije 480 x 854 piksela i gustoće 217ppi na 16.7 M boja. Smanjena rezolucija je vidljiva u oštrini prikaza i tijekom čitanja teksta. To bi bila jedna od zamjerki. Staklo je kaljeno pa tako ima dobru otpornost na mehaničke udarce i toplinske šokove. Podržava samo dva simultana dodira prstima po zaslonu  ali na njihov odaziv i preciznost nemam primjedbi. Svjetlina mjeri 572 cd / m² . Na direktnom suncu ekran gubi na vidljivosti.

Reprodukcija boja je vrlo dobra. U postavkama zaslona moguće je postaviti raspon tonova boja na toplije ( žućkaste) ili hladnije (plave). Kutovi gledanja su sasvim uredu. Ukupno gledajući zadovoljna sam kvalitetom zaslona s obzirom  da je ipak jeftiniji  model koji ima određene kompromise u odnosu na skupe pametne telefone. Uključeno je pametno pozadinsko osvjetljenje koje omogućava da zaslon bude aktivan dok držite uređaj u ruci.

Sklopovlje
Konfiguracija u osnovi slijedi konkurenciju cjenovno pristupačnih modela. Unutar Sony Xperia E3 je Qualcomm Snapdragon 400 MSM8926-2 SoC s 4 Cortex A7 jezgre takta 1.2 GHz, Adreno 305 grafički procesor, 1 GB RAM-a (oko 200 MB slobodnog ) i 4 GB internog memorijskog spremnika. Korisnički je po prvom uključivanju u rad dostupno 1.7 GB memorijskog spremnika. Ostatak zauzima sustav i aplikacije. Internu memoriju možete proširiti memorijskom karticom do 32 GB. Imajte na umu da se neke aplikacije ne mogu prebaciti na SD karticu ili ako ih i prebacite ipak dio ostaje u unutarnjoj memoriji. Zato će te morati paziti koje aplikacije instalirate  i ne krcati uređaj s koje kakvim aplikacijama.

Pri konvencionalnom korištenju kao što je surfanje na internetu, povećavanje, smanjivanje, slušanje glazbe ili gledanje filmove, ne bi trebali  imati neke probleme kao korisnici . Nabrojene zadatke Xperia E3 obavlja s lakoćom. Veliki dio aplikacija  na Google Play Marketu je optimizirano za ovaj chipset. Trzanje ili gubitak fluidnosti primijeti se kod igranja igara poput  Need For Speed Most Wanted ali se mogu javiti i kod multitaskinga.

Telefonija
Mikrofon i zvučnici lijepo obavljaju svoj posao. Glasovi na oba kanala tijekom razgovora zvuče razgovijetno, dosta glasno i buke gotovo nema.Global Positioning System (GPS) radi odlično u kombinaciji s mobilnom ili Wi-Fi mrežom.

Baterija
Ugrađena baterija nudi kapacitet od 2330 mAh i surađuje sa STAMINA modom. To je način štednje baterije. Isključuje određene funkcije uređaja u stanju mirovanja ili kad razina baterije padne ispod vrijednosti koju ste sami postavili. Prisutna je i tzv. bijela lista aplikacija kojima dajete dozvolu da se uvijek mogu povezivati u pozadini poput Gmaila ili WhatsAppa u cilju dobivanja poruka u stvarnom vremenu. Imate li svjetlost  zaslona postavljenu na 50 ili 60% tada autonomija baterije može vam bit dostatna i za skoro dva dana. Postavite li na višu razinu uz nekoliko push obavijesti možete računati na uključivanje  ispravljača u uređaj prije spavanja.  Igranje igara korištenjem Wi-Fi modula i uz punu sinkronizaciju u pozadini – gubitak energije je od 15% – 18%  za sat vremena. Koristite li 4G mrežu tada je gubitak energije oko 17 –19 %.

Android KitKat 4.4.2
Sony Xperia E3 pokreće Android KitKat inačica. Sony nije puno promijenio korisničko sučelje u odnosu na standardnu 4.4.2. verziju Androida. Dizajn sučelja i teme u mnogim bojama koje Sony nudi možda će neki doživjeti kao dosadnim.  No  svatko ima drugačiji ukus ali uvijek možete staviti neki launcher i to promijeniti.

Aplikacijska ladica je vodoravna. Nije vertikalna iako ne bi bilo loše da s korisničke strane imamo i taj odabir. Ikone su poslagane u mrežu 4 x 5 po jednom zaslonu. Aplikacije za koje mislite da nisu za svačije oči jer sadrže neke osobne podatke ili sklonosti uvijek možete sakriti. Sony se pobrinuo da unaprijed instalira veliki broj aplikacija za koje misle da bi korisnicima bile potrebne. Dio vjerojatno nećete koristiti u svakodnevnoj uporabi ili nisu nam dostupni servisi za korištenje  ali što je, tu je. Nažalost dio tih aplikacija ne možete deinstalirati.

Od unaprijed instaliranih aplikacija dolaze: Office Suite (uredski paket), Facebook, Neo reader, File Commander, Keep Blocky roads (igra), Xperia lounge, Trak ID i TV, Walkman, Što je novo, Album, Film, Odabir, Vijesti itd. Smart Connect aplikacija je namijenjena pokretanju određenih akcija kada spojite slušalice da vam pokrene FM radio ili Walkman, zvono postavi na vibriranje i sl. Isto tako namijenjena je  povezivanju sa SmartTags, SmartWatch i Smart Wireless dodacima i pronalaženju  third-party aplikacija ako i kada su na raspolaganju za priključene dodatke.  ANT + je fitness čvorište. Na primjer idete trčati s ANT + kompatibilnim uređajem možete izmjeriti svoju brzinu i udaljenost, bilježiti otkucaje srca i nakon toga analizirati  trening.


U ritmu pjesme Gemme Ray, Shake Baby Shake, potresanjem uređaja moguće je pokrenuti programe koje često koristite poput   društvenih mreža. Potrebno je kroz postavke izabrati aplikaciju za koju želite da se otvara. Korištenje je vrlo jednostavno. Pritiskom i držanjem tipke za uključivanje i potresanjem pametnog telefona će se aplikacije aktivirati. Pristup malim aplikacijama je moguće  dobiti u bilo koje vrijeme pomoću trake favorita. Male aplikacije su zgodne jer možete imati istovremeno na ekranu  otvorenu web stranicu i na vrhu Kalkulator da bi izračunali koliko vas neki proizvod bi koštao u HRK u odnosu na Euro. Možete otvoriti nekoliko manjih aplikacija u isto vrijeme. Nisu li vam dovoljne male aplikacije koje dolaze s uređajem uvijek možete preuzeti više malih aplikacije iz Google Play trgovine. Kroz sustav također  jednostavno možete kontrolirati svoju bateriju i podatkovni promet.

Tipkovnica: Pisati se može dodirom po tipkovnici ili prijelazom prstom. Tipkovnica nudi automatski ispravak pogrešno napisanih riječi, korištenje jednom rukom, presvlake, uči stil pisanja na temelju analize našeg sadržaja pisanja ili pisanja poruka  Gmaila, Facebooka i Twittera. Ono što mi se ne sviđa da tipkovnica zauzima puno prostora na zaslonu tako da je dosta slabo vidljivo područje u koji se upisuje tekst u cilju praćenja i kontrole točnosti. Ali opet, to je prednost jer veličina tipaka omogućuje da manje griješite tijekom unosa znakova.

Internet  preglednik je Chrome. O njemu sve znate. Nije potrebno da ulazim u detalje. Renderiranje se obavlja sasvim u redu i u trenu.

 

Multimedija
Glavni fotoaparat odlikuje leća od 5 MP. Podržana  je  LED bljeskalicom i auto-fokusom ali bez optičkog približavanja. 5 MP leća daje fotografije u formatu 4:3 u maksimalnoj rezoluciji 2560 x 1920 točaka dok u omjeru 16:9 –  2560 x 1440 točaka. Sučelje kamere je vrlo čisto i jednostavno. Od opcija za snimanje nudi HDR, panoramske fotografije, kontinuirano snimanje fotografija (burst mod) itd. Za izražavanje kreativnosti je dodano 6 načina snimanja kao što je dodavanje zvuka slici, AR, prijenos video snimanja uživo na YouTube itd.

Kvaliteta snimljenih fotografija je prihvatljiva za vedrog dana ali navuku li se oblaci ili je sumrak tada kvaliteta znatno opada.  Gube se detalji i oštrina. Auto-fokus je s vremena na vrijeme hirovit.

Video može snimati 1080p@30fps. Xperia E3 kvaliteta videa bit će dostatna za postaviti na Facebook ili pogledati na PC monitoru bez puno kritike :D

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Kao glazbeni uređaj Xperia E3 je odličan uređaj. Uz kvalitetne slušalice, xLOUD i ClearAudio audio tehnologije postaje još bolji. Za uživanje u omiljenim zvucima glazbe je ugrađena poznata WALKMAN aplikacija i ručni equalizer. Music Unlimited by Sony Entertainment Network koji je u malo Spotify stilu, nudi preuzimanje glazbe na zahtjev iz prilično impresivne audio biblioteke. Plus, tu je Radio s RSS-om.

Zaključak
Sony Xperia E3 je dobar mid-range  pametan telefon. Ako ga promatramo kao uređaj namijenjen mlađoj populaciji – djeci, treba uzeti u obzir da instaliranje velikih igara može bit  malo problematično. Ali barem kvaliteta izrade je bolja od većine sličnih uređaja. Moram napisati da mi se tijekom testiranja Xperia E nekoliko puta resetirala bez razloga.  Je li to problem samo testnog modela ili cijele linije, iskreno, ne znam.  Cijena u trenutku pisanja ove recenzije se kreće od 1.424,05 kn  do 1.589,00 kn ovisno o trgovcu.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Hvalimo:
• Glazbene opcije
• podrška za 4G mreže
• dodatna zaštita vrhova tijela ta amortizaciju udraca
• novija inačiva Android KitKat 4.4.2

Nedostaci:
– Niska razlučivost zaslona
– Debeli okvir oko zaslona
– Mali interni spremnik

Sony Xperia E3 specifikacija:
Datum objave: rujan 2014
Dimenzije: 137.10 x 69.40 x 8.5 mm
Masa: 143.8 grama
Kapacitet baterije: 2330 mAh)
Veličina zaslona: 4.5″
Rezolucija 480 x 854 piksela
Procesor Qualcomm Snapdragon 1.2GHz quad-core
Grafički koprocesor: Adreno 305 GPU
RAM 1GB
Interni spremnik 4 GB proširiv microSD karticom do 32 GB
Stražnja kamera 5 MP
Prednja kamera 0,3 MP
Operativni sustav Android 4.4
Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b / g / n – GPS – Bluetooth 4.0 – NFC
FM Radio
EDGE, GPRS, HSPA +, HSPA +, LTE, UMTS

Puna specifikacija je dostupna na

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 5 za Dizajn
Ekran
Ocjena 5 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 4 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 5 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 5 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 6 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 5 za Naš dojam

5.64

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Sony je u Xperia E3 implementirao značajke koje očekujete u cjenovno višoj kategoriji pametnih telefona poput NFC modula i 4G povezivost. Ipak, ono mnogima od vas što je važno, Xperia E3 je osmišljena da bude jednostavan za korištenje sa samo jednom rukom.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.