Sony VAIO Fit 15 – četvrti je mušketir pokazao svoju snagu [TEST]

Fotografija članka: Sony VAIO Fit 15 – četvrti je mušketir  pokazao svoju snagu [TEST]

I konačno, u našoj se redakciji pojavio četvrti prijenosnik iz Sonyjeve kolekcije za ovo ljeto/jesen. Detaljno smo isprobali novi Sony VAIO Fit 15.

Oglas

Ovaj posljednji prijenosnik smo jednostavno nazvali “četvrtim mušketirom” jer on to zaista i je. Podsjetit ćemo vas kako smo tijekom ljeta testirali Sony VAIO Fit 15E, VAIO Pro 13 i VAIO Duo 13. Svi ovi prijenosnici koji nam dolaze iz Sonyja su posebni po nečemu, pa tako je i ovaj Sony VAIO Fit 15. Jači je od modela VAIO 15E, ima Full HD ekran i vrlo solidnu dodatnu grafičku karticu koja će vam omogućiti i igranje video igara.

Kako smo već testirali sve nove Sonyjeve prijenosnike, praktički smo znali što nas očekuje i u ovom modelu. Lijep je, moćan, no ima i svoju cijenu. Po nama nije niti jeftini ali niti skup, što ćemo u nastavku i obrazložiti. Spomenut ćemo i kako je već u prodaji u Hrvatskoj, i o tome ćemo nešto kasnije. Isto tako, bili smo i na premijeri svih Sonyjevih novih modela krajem lipnja i dobro se zabavili, što možete vidjeti na .

Kada netko spomene VAIO, to je praktički sinonim za Sony i u svijetu je prilično prepoznatljiv brand koji visoko kotira “u glavama” ljudi. Isto tako, sinonim je za kvalitetu koja ima i svoju cijenu, što smo se i sami uvjerili. Kao i inače, za početak ćemo ga pregledati izvana i vidjeti s kojim ulazima i izlazima raspolaže, a nakon toga krećemo na “seciranje” – rad s aplikacijama, multimedijom i naravno video igrama.

Još jedna važna informacija – u ovom testu ćemo Sony VAIO Fit 15 uspoređivati s modelom Sony VAIO Fit 15E, kako biste dobili dodatnu “dimenziju” i lakše se odlučili za kupovinu. U ovom ćete testu dobiti i pregršt drugih korisnih podataka koji vam mogu olakšati kupovinu. Naravno, za sve dodatne informacije slobodno nas .

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Sony VAIO Fit 15 prijenosno računalo ima srebrno metalno (aluminijsko) kućište i to sa svih strana, pa čak i odozdo. Na pozadini ekrana u sredini se nalazi veliki VAIO logo, a u gornjem dijelu logo kompanije. Crne je boje jedino okvir ekrana. Vidljivo je kako je ovaj prijenosnik kvalitetan i spada u višu klasu, što ćemo kasnije dokazati i na hardverskim karakteristikama.

S desne strane nema ulaza i izlaza, samo DVD SuperMulti Drive optički uređaj koji praktički čita sve CD i DVD formate. S prednje strane je nekoliko indikatora koji pokazuju rad tvrdog diska, stanje baterije i stanje sustava. S lijeve su strane svi potrebni ulazi i izlazi, i to redom slijeva na desno – ulaz za punjač, LAN ulaz (preklopni), HDMI video izlaz 2x USB 3.0 ulaza, 1x USB 2.0 ulaz, izlaz za slušalice te višestruki čitač memorijskih kartica.

S donje strane nema ničega, samo četiri nožice, nema niti ventilacijskog izlaza. Njega su u Sonyju odlučili smjestiti u prorezu između ekrana i tipkovnice. I zvučnici su smješteni u tom prorezu iznad tipkovnice a ispod ekrana. Zvuk je prilično jak i prodoran zahvaljujući ClearAudio tehnologiji, no previše je plitak, nedostaje basa. To možete riješiti ako npr. Sony VAIO Fit 15 spojite na kućnu liniju.

Kada smo ga već otklopili, u prvi plan upada 15,5 inčni ekran Full HD rezolucije (1920×1080 točaka) koji je osjetljiv i na dodir (VAIO Fit 15E ima HD ekran i nije osjetljiv na dodir), što je prilično dobro u kombinaciji i u radu s Windows 8 operativnim sustavom. Nekako nam se u posljednje vrijeme čini kako bi to trebao postati standard – ekran osjetljiv na dodir i Windows 8 OS sa svojim “pločicama”. Iznad ekrana se nalazi HD web kamera s “Exmor R for PC” tehnologijom koja funkcionira prilično dobro.

Vanjski izgled Sony VAIO Fit 15 prijenosnog računala djeluje prilično pristojno i odiše kvalitetom. Težak je 2,6 kilograma, možda nešto teži od prosjeka, te je dimenzija 255 x 379 x 22,5 milimetara. priznat ćemo kako nam se Sony VAIO Fit 15 po vanjskom izgledu sviđa.

Tipkovnica i touchpad

Tipkovnica je prilično kvalitetna i ugodna za rad. Tipke su mekane, imaju kratak hod i pozadinsko osvjetljenje koje je kod Sonyja jedno od ponajboljih, vrlo ugodno za rad prilikom slabog ili nikakvog osvjetljenja u prostoriji (VAIO Fit 15E ima tvrđe tipke i nema pozadinsko osvjetljenje). S obzirom na veličinu Sony VAIO Fit 15 prijenosnika, tipkovnica ima i numerički dio koji uvijek dobro dođe.

Kao i Fit 15E i ovaj se prijenosnik može “otvoriti” gotovo do kraja, tako da ćete moći ugodno raditi i ako ga držite na koljenima dok npr. sjedite u klupi na parku.

I naravno, touchpad se nalazi odmah ispod tipkovnice. Prilično je velik i dizajnerski “utopljen” u srebrnu okolinu, te se sastoji od jednog dijela (lijeva i desna tipka su skrivene). Podržava multitouch što je itekako korisno u radu. Nešto je bolji i bolje reagira u odnosu na Fit 15E, ali i dalje imamo osjećaj kako bi to moglo biti još bolje. Nije svaki puta reagirao na naš dodir i pritisak.

Ukupno gledajući, Sony VAIO Fit 15 je prijenosno računalo koje bi moglo biti vrlo ugodno za rad, pa čak i tipkanje veće količine teksta na duži vremenski period.

Rad u Windowsima, multimedija, video igre

Spomenuli smo kako je predinstaliran Windows 8 operativni sustav, podiže se za 25 sekundi u prosjeku, dok se gasi za 10-ak sekundi u prosjeku. Iz sleep moda se vraća praktički trenutno (ukupno je brži od Fit 15E). Deklarirano trajanje baterije je oko 5 sati, no nama je radila kraće, nešto više od četiri sata.

Isprobali smo glazbu, video filmove, pregledavali fotografije i u tom dijelu Sony VAIO Fit 15 je odrađivao sve bez ikakvih problema i zastajkivanja. Surfanje po Internetu radi brzo, iako ono u prvom redu ovisi o brzini vaše internetske veze, sam hardver zna praviti problema kod slabijih računala. Ovdje naravno nije bilo problema, nismo ih niti očekivali.

Inače, u Sony VAIO Fit 15 prijenosnik ugrađen je Intel Core i5-3337U štedljivi procesor (ULV – Ultra Low Voltage) koji je korektno odrađivao svoj posao. No, ono što nas više zanima je kako funkcionira s video igrama, s obzirom da uz integriranu grafiku (Intel HD 4000) ima i onu dodatnu, a to je NVIDIA GeForce GT 735M grafičku karticu s 1 GB video memorije.

Ovaj puta smo se odlučili isprobati prilično zahtjevnu reli trkaću igru – WRC 3 FIA World Rally Championship, službenu igru svjetskog reli prvenstva. Za divno čudo, igra je radila prilično dobro na srednjoj kvaliteti grafike, dok se malo mučila s visokim detaljima na Full HD rezoluciji. Nekako nam se čini kako je VAIO Fit 15E nekako bolje “žvakao” igre, ili smo više očekivali od ovog modela. Inače, detaljnu recenziju igre možete pronaći na .

I opet ćete nas pitati može li se igrati na ovom prijenosniku? Može, iako smo mišljenja kako bi trebalo ugraditi jaču grafičku karticu s barem 2 GB VRAM video memorije. Dobili smo osjećaj kako je upravo gaming grafika usko grlo ovog prijenosnika, što se kasnije i pokazalo na WEI testu (Windows Experience Index).

Instalirane aplikacije

Sony vas neće ostaviti bespomoćne, tako da ćete na Sony VAIO Fit 15 prijenosniku pronaći pregršt korisnog softvera. Slobodno se poigrajte s njim, jer softver odnosno aplikacije su upravo ono što daje dodatnu vrijednost računalima. Ukratko ćemo nabrojiti što sve imate na raspolaganju.

•    VAIO Message Center – centar za sve
•    PlayMemories Home, VAIO Movie Creator – rad s fotografijama i videom
•        Imagination Studio™ – VAIO Edition, Album by Sony, Music by Sony – za ljubitelje glazbe
•        VAIO Care – održavanje prijenosnika, popravak
•    VAIO Transfer Support, VAIO Update, VAIO Control Center – razni uslužni programi
•    Microsoft Office Starter,  Adobe® Reader® 11
•        McAfee Internet Security s pretplatom na 30 dana, McAfee Parental Controls
•    Internetski preglednik    Internet Explorer® 10
Ima ih još, ali ove smo izdvojili.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva je solidan za rad

Sva nova računala, pa tako i Sony VAIO Fit 15, dolaze s Windows 8 operativnim sustavom (u ovom slučaju 64-bitni), što znači da ćemo odraditi Windows Experience Intex (WEI) test na skali od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji. Baš nas zanima jesmo li “od oka” pogodili usko grlo, što će nam vrlo brzo pokazati i testne brojke.

Konfiguracija testiranog računala (osnovni podaci):
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i5-3337U procesor na 1,8 GHz (3. generacija Ivy Bridge)
– MEMORIJA: 6 GB DDR3 RAM-a (1300 MHz)
– EKRAN: 15,5 inčni LED (39,5 cm) i Full HD rezolucije od 1920×1080 točaka osjetljiv na dodir (multitouch u 10 točaka)
– GRAFIČKA KARTICA: NVIDIA GeForce GT 735M s Optimus tehnologijom, 1 GB RAM-a
– TVRDI DISK: 750 GB (5.400 okr/min)
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)
– OSTALO: LAN, WiFi, Bluetooth 4.0, NFC

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 6,9
– brzina RAM radne memorije: 7,4
– radna grafika: 4,7
– 3D business i gamerska grafika: 6,4
– brzina diska: 5,4

Kao što smo i očekivali, na Sony VAIO Fit 15 prijenosniku usko je grlo grafika, više ona radna a manje ona gamerska koja još drži vodu. Sve u svemu, vrlo solidne brojke, ali nećemo kriti – očekivali smo i veće.

Ukupni dojam

Što reći o novom Sony VAIO Fit 15 prijenosnom računalu? Vrlo smo podijeljenog mišljenja. Ima puno dobrih strana, ali i puno mjesta koje bismo vrlo rado pojačali. Ipak, kada sve zbrojimo, možemo reći kako je Sony VAIO Fit 15 vrlo pristojan prijenosnik s pregršt modernih tehnologija i po pristojnoj cijeni od 7.899 kuna.

Ono što također moramo primijetiti kako je testirano računalo slabije konfiguracije od onog koje se prodaje u Hrvatskoj, ne znamo zašto. Ali svakako preporučujemo da kliknete na neki od linkova niže i provjerite kompletnu konfiguraciju. Primjerice, naš testni je Sony VAIO Fit 15 model imao 6GB RAM-a a onaj u prodaji ima 8GB; prodajni ima dodatni ubrzivački SSD disk od 8 GB a testni ga nema (što nam je ovdje jako nedostajalo); testni ima grafičku karticu s 1 GB VRAM-a a prodajni ima 2 GB RAM-a. To vjerojatno nećete pročitati na drugim testovima no mi pokušavamo objektivni. Isto tako, i sam rad bi bio dodatno ugodniji s navedenim “nadogradnjama”. No, za gore navedenu cijenu biste trebali dobiti sve te dijelove, tako da mislimo kako je ukupna slika o Sony VAIO Fit 15 prijenosniku ustvari bolja. No, mi smo se korektno referirali na testirano prijenosno računalo.

Vanjski izgled Sony VAIO Fit 15 prijenosnika je dopadljiv, da je malo lakši bilo bi bolje. Multimedijski je orijentiran, tako da ćete ga moći koristiti za sve – rad, Internet, glazbu, video obradu i igranje video igara (do neke mjere) – zahtjevniji igrači i će morati posegnuti za jačim računalom.

Na vama je da odlučite odgovara li Sony VAIO Fit 15 vašim potrebama, sigurno će zadovoljiti veliku većinu korisnika. Kako bi vam pomogli u odluci, preporučujemo da pogledate ponudu u , a dodatno se možete informirati na , na obje ćete stranice vidjeti kako ćete u stvari dobiti jaču konfiguraciju za spomenuti novac, što je dobro.

Za kraj donosimo i cijene svih novih Sony VAIO prijenosnika:
– Sony VAIO Fit 15E s Pentium 987 procesorom – 4.199 kuna
– Sony VAIO Fit 15E s i3 procesorom – 4.999 kuna
– Sony VAIO Fit 15E s i5 procesorom – 5.939 kuna
– Sony VAIO Fit 15 – 7.899 kuna
– Sony VAIO Pro 13 – 9.499 kuna
– Sony VAIO Duo 13 – 12.659 kuna

Svakako preporučujemo da pročitate i naše druge SONY VAIO testove:


+ Hvalimo
+ robusno metalno kućište
+ vrlo solidna tipkovnica
+ dodatna grafička kartica
+ puno dodatnog VAIO softvera
+ jak zvuk
+ lijep vanjski izgled

– Zamjeramo
– prilično je težak
– zvuk je jak, ali nedostaje basa
– dosta se grije (ventilator često radi)
– touchpad slabije reagira
– dobro bi došla jača grafička kartica
– spor tvrdi disk (testni primjerak nema SSD)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.