Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E test – simpatičan i drugačiji

Fotografija članka: Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E test – simpatičan i drugačiji

Japanska kompanija je ponovo napravila prijenosno hibridno računalo po kojem će biti prepoznata, a to je Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E.

Oglas

Ako se sjećate, polovicom srpnja smo testirali vrlo sličan Sonyjev prijenosnik koji je na neki način popločio put kojim sada kroči ovaj model. Tada smo testirali model koji se u trenu može pretvoriti iz prijenosnog računala u tablet. No, imao je nekih manjkavosti koje su ispravljene u ovom Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E modelu koji je po hardverskoj konfiguraciji vrlo sličan, ali je po samom izgledu i dizajnu po nama napredovao. I ima više mogućnosti.

Prva pozitivna stvar koju smo vidjeli na Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E hibridnom prijenosniku je tipkovnica pune veličine, što VAIO Duo 13 nije imao. Druga je način zakretanja ekrana u tablet mod, ali i u prezentacijski način (što ćete vidjeti niže u video prilogu). Treća je da postoje tri modela – 13A, 14A i 15A, koji se razlikuju u prvom redu po veličini ekrana (13,3, 14 i 15,5 inča), ali i po konfiguraciji koja se kreće od Intel i3 do 17 Haswell procesora, dakle najnovije 4. generacije.

Sve u svemu, na test smo dobili vrlo zanimljiv prijenosnik kojeg ćemo isprobati na razne načine, no već sada vidimo kako se radi o modelu koji je moderan i po vizualnom izgledu, svojim mogućnostima i hardverskoj konfiguraciji.

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Na test smo dobili model s 13,3 inčnim ekranom. Komercijalno ime mu je Sony VAIO Fit 13A, a puni naziv Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E. Ovaj je hibridni prijenosnik srebrne boje i metalnog kućišta, što je opet napredak u odnosu na VAIO Duo 13, djeluje nekako robusnije i čvršće. I sam je dizajn napredovao – u Sonyju su uspjeli dodatno stanjiti samo kućište (ekran i tipkovnicu) tako da i kada ga preklopite u tablet mod djeluje tanje i elegantnije.

Na poklopcu, sa stražnje ekrana, osim Sony logotipa i naziva VAIO modela, po sredini ćete vidjeti jedan prorez koji ide od lijeve do desne strane po širini. Taj je dio u stvari onaj preklopni “multi-flip” dio koji omogućuje da se prijenosno računalo pretvori u tablet. Naime, Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E je u prvom redu prijenosno računalo, no u trenu ga možete pretvoriti u tablet. Kupovinom ovog hibridnog prijenosnika u stvari ste kupili dva uređaja.

Idemo nekim redom. S donje strane je površina plastična i tu nema ništa… ipak ima. U gornjem dijelu (kada ga prebacite u tablet mod) nalazi se kamera od 8 MP dodatno pojačana poznatom Sonyjevom “Exmor RS for PC” tehnologijom. Prednja kamera se nalazi iznad ekrana, HD je rezolucije (720p) i odlično će poslužiti za video konferencije. Naravno, tu su i gumirane nožice kako ovaj hibridni prijenosnik ne bi klizio dok radite. Ipak, mala zamjerka ide na plastiku u odnosu na metalno kućište, jer se zbog “tanke elegancije” pri jačem pritisku može uvijati. Bilo bi puno bolje da je i donji poklopac metalni.

Od ulaza i izlaza na Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E hibridu s lijeve strane ćete pronaći ulaz za punjač, zatim ventilacijski izlaz (jedini), izlaz za slušalice. S desne se strane nalaze dva USB 3.0 ulaza, čitač SD memorijskih kartica (SDHC, SDXC, UHS SDR50), HDMI video izlaz te tipka za paljenje i gašenje. Spomenimo i kako se zvučnici također nalaze s lijeve i desne strane. Pronašli smo još jednu sitnicu – tipku za pojačavanje i stišavanje zvuka koja je sa desne stražnje strane ekrana u kutu (rubu), a s donje strane je vidljiva oznaka za NFC podršku.

Sve u svemu, vidljivo je kako je japanska kompanija Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E hibridno prijenosno računalo najnovijim tehnologijama. Na sam dodir prijenosnik djeluje solidno čvrsto, ekran je nekako jači od dijela gdje je tipkovnica koja se na jači stisak hoće uvijati.

Ekran, tipkovnica i touchpad

Ekran koji je ugrađen u Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E hibridni prijenosnik je “tabletovski”. Radi se o LED ekranu veličine 13,3 inča (33,7 centimetara) i Full HD je rezolucije od 1920×1080 točaka, omjera je 16:9 i IPS matrice (široki kut gledanja). Spomenimo i kako se radi o ekranu TRILUMINOS za mobilne uređaje i otporan je na mehanička oštećenja. Ovo je definitivno jača karakteristika ovog hibrida. Iako nam se u početku samo osvjetljenje ekrana učinilo preslabo, pogriješili smo – ono se automatski podešava ovisno o osvjetljenju u prostoriji. Isprobali smo i na dnevnom svjetlu i ekran će se dovoljno “posvijetliti” tako da ćete vidjeti sve na ekranu bez naprezanja očiju.

Za razliku od modela VAIO Duo 13, Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E ima tipkovnicu pune veličine i s vrlo ugodnim pozadinskim osvjetljenjem. Bojom je prilagođena kućištu, dakle srebrne je boje, dok su slova i crne boje odnosno bijele kada se upali pozadinsko osvjetljenje. Prilično je ugodna za kucanje teksta, tipke imaju vrlo kratki hod i prilično su mekane. Među tipkama je širok razmak tako da će biti odlična onima koji kucaju veće količine teksta. Spomenuto pozadinsko osvjetljenje se samo pali i gasi, a dat će vam intenzitet svjetla ovisno o osvjetljenju u prostoriji u kojoj se nalazite (slično kao i kod ekrana). Isto vrijedi i za ekran koji će potamniti ili posvijetliti sliku automatski ovisno o osvjetljenju prostorije. Dakle, ništa ne morate misliti, Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E sve odrađuje za vas :)

Touchpad se standardno nalazi ispod tipkovnice. Također je srebrne boje, prilično je velik i sastoji se od jednog dijela. Dok smo radili na ovom hibridnom prijenosniku, prilično je dobro reagirao na naše zahtjeve, nekako nam se čini bolje od modela VAIO Duo 13 ili Pro 13. Čini se kako je Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E napredovao u nekim elementima, što je dobro.

Sve u svemu, vanjski izgled Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E hibridnog prijenosnika je vrlo dopadljiv i ima brojne elemente koji bi se korisnicima mogli svidjeti. I same tipke, te ulazi i izlazi su prilično logično postavljeni, vrlo ćete se lako snalaziti.

Rad u Windowsima, video igre

Na Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E prijenosniku je instaliran Winodws 8 operativni sustav, koji se podiže od 12-14 sekundi, gasi se za 5-10 sekundi, a iz “sleep moda” se vraća za 2-3 sekunde. Sve ove sjajne rezultate može zahvaliti SSD disku koji je ugrađen u ovaj prijenosnik.

Jasno, ekran od 13,3 inča je osjetljiv na dodir, te podržava multitouch i 10 točaka. Isto tako, u opisu sustava “prijavljena” je i digitalna olovka (Pen). Sam rad u operativnom sustavu radi glatko i bez ikakvih problema. Sama konfiguracija je prilično dobro izbalansirana i Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E je jedno od rijetkih računala koje smo probali a koje gotovo da i nema usko grlo.

Ipak, najslabija točka mu je grafika. Naime, iako se radi o Intel Core i3 procesoru iz “Haswell” obitelji, a koji su najviše napredovali upravo u grafici, one grafički zahtjevnije igre nećete moći igrati. No, one grafički zahtjevne neće raditi, ima problema i u nižoj rezoluciji. No ovo nije gamerski prijenosnik nego više multimedijski.

Isprobali smo nekoliko video igara. Prva je bila grafički vrlo zahtjevna – Gas Guzzlers Extreme koja je hrvatske proizvodnje i koja se pokazala kao prejaka za ovaj prijenosnik. Ljestvicu smo spustili igrom LEGO Lord of the Rings koja je radila besprijekorno. Dakle, zaključak je jednostavan – “casual” igranje je moguće, no ono “ekstremno” i grafički zahtjevno baš i neće proći.

No, ono što treba spomenuti je više načina rada – u laptop modu, tablet modu i prezentacijskom modu. Primjerice, u tablet modu automatski se uključuje funkcija “auto rorate”, tako da će se ekran rotirati onako kako ga gledate, kao na tabletu. Možda je to malo teže opisati riječima, no zato smo snimili video u kojem ćete vidjeti raskoš mogućnosti ovog prijenosnika.

Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E test

Instalirane aplikacije

Sony vas neće ostaviti bespomoćne, tako da ćete na Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E  hibridnom prijenosniku pronaći pregršt korisnog softvera. Slobodno se poigrajte s njim, jer softver odnosno aplikacije su upravo ono što daje dodatnu vrijednost računalima. Ukratko ćemo nabrojiti što sve imate na raspolaganju.

•    VAIO Message Center – centar za sve
•    PlayMemories Home, VAIO Movie Creator – rad s fotografijama i videom
•    Imagination Studio™ – VAIO Edition, Album by Sony, Music by Sony – za ljubitelje glazbe
•    VAIO Care – održavanje prijenosnika, popravak
•    VAIO Transfer Support, VAIO Update, VAIO Control Center – razni uslužni programi
•    NoteAnytime for VAIO, CamScanner,  Adobe® Reader® 11
•    McAfee Internet Security s pretplatom na 30 dana, McAfee Parental Controls
•    Internetski preglednik    Internet Explorer® 10

Ima ih još, ali ove smo izdvojili.

Windows Experience Index (WEI) test

Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E smo također testirali sa standardnim Windows Experience Index (WEI) testom, što možete i sami napraviti na svom računalu. WEI skala u Windows 8 operativnom sustavi ide od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji, jasno ovisno o hardverskoj konfiguraciji koja slijedi.

Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E – konfiguracija:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i3-4005U na 1,7 GHz
– GRAFIKA: Intel HD 4600, integrirana
– MEMORIJA: 4 GB DDR3L RAM-a (1600 MHz)
– EKRAN: 13,3 inčni LED (33,7 cm),i Full HD rezolucije 120×1080 točaka, osjetljiv na dodir
– DISK: 128 GB SSD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth 4.0, Gigabitni Ethernet, NFC

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E test

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 6,3
– brzina RAM radne memorije: 5,9
– radna grafika: 5,5
– 3D business i gamerska grafika: 6,5
– brzina diska: 7,9

Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E je, kao što smo i osjetili u radu, vrlo usklađeno . Ocjene su zlatna sredina i to je sasvim primjereno za jedno multimedijsko prijenosno računalo. Svoj brzi rad može zahvaliti SSD disku (kojeg potpisuje Samsung!). Testirali smo brzinu SSD diska i dobili smo brzinu čitanja od 485,78 MB/s, a za zapisivanje 121,01 Mb/s, što su prilično pohvalni rezultati.

Zaključak

Novi Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E je zanimljiv po puno karakteristika. Način pretvaranja u tablet uređaj je puno bolji od onog koji smo vidjeli na modelu VAIO Duo 13 jer jednostavno djeluje čvršće, elegantnije i pruža više mogućnosti.

Svidio nam se odličan i oštar ekran osjetljiv na dodir i Full HD rezolucije, no nedostaje mu ipak možda svjetline, ali malo. Metalno kućište ulijeva povjerenje i vizualno izgleda jako dobro. Svidjela nam se i tipkovnica i toucpad, rade odlično. Nismo spomenuli bateriju, no učinila nam se prilično izdržljiva, tako da ćete moći prilično ugodno raditi 6-7 sati, možda i više. Ono što nam nije leglo je prilično čest rad ventilatora koji baš i nije tih, što neke korisnike može iritirati.

Inače, Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E dolazi u dvije boje – srebrnoj i crnoj, a modeli s 14 i 15,5 inčnim ekranom dodatno imaju i ružičastu boju. Pošto još nije u prodaji u Hrvatskoj (dok smo pisali ovu recenziju) potražili smo ga u Europskoj uniji i saznali cijenu u Velikoj Britaniji, koja je 765,84 funti (oko 6.969 kuna) bez tamošnjeg poreza, odnosno 919 funti (oko 8.362,90 kuna s britanskim porezom. No, nekako imamo osjećaj da će mu cijena kod nas biti veća :)

Sve u svemu, Sony VAIO Fit 13A Multi Flip PC SVF13N1J2E je još jedan zanimljiv hibridni prijenosnik koji nam dolazi iz japanske radionice snova, ako mu cijena u Hrvatskoj bude povoljna, vjerujemo kako će se prilično dobro prodavati.

Službene stranice ovoj prijenosnika potražite .

+ Hvalimo
+ neobičan dizajn, pretvaranje laptopa u tablet
+ odličan ekran IPS i Full HD
+ SSD disk
+ odlična tipkovnica i touchpad
+ brz i stabilan rad

– Zamjeramo
– preslabo osvjetljenje ekrana
– nešto manje robustan donji dio (tipkovnica)
– prečest rad ventilatora

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,2 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.