Sony VAIO Duo 13 hibrid – moćno prijenosno računalo i tablet istovremeno [TEST]

Fotografija članka: Sony VAIO Duo 13 hibrid – moćno prijenosno računalo i tablet istovremeno [TEST]

Treći iz serije četiri nova Sonyjeva prijenosna računala našao se na našem radnom stolu. Sony VAIO Duo 13 je potpuno drugačiji hibridni prijenosnik i puca od novih tehnologija.

Oglas

Nekoliko je osnovnih karakteristika koje ćete prepoznati kod ovog hibridnog prijenosnika. Kao prvo, to je poseban “Surf Slider” dizajn, kako ga zovu u japanskoj kompaniji. Jasno, to se u prvom redu odnosi na njegov dvojaki duh – s jedne strane je Sony VAIO Duo 13 pravi punokrvni prijenosnik s punom funkcionalnošću, a s druge strane možete ga koristiti i kao tablet uređaj.

Osim “kliznog” dizajna, o čemu govori i njegov izgled, Sony VAIO Duo 13 nas je ugodno iznenadio i vrlo skladnim i brzim radom hardvera. Ono što ćemo vam otkriti i tijekom recenzije je kako je ovaj hibrid gotovo identičan ranije recenziranom modelu , čak imaju i isti Core i5 procesor, no ipak se razlikuju u integriranoj grafici, što zvuči pomalo nemoguće, ali je tako. Naime, na Internetu se pojavilo pregršt napisa kako Sony VAIO Duo 13 puno bolje “hendla” video igre i grafiku nego VAIO Pro 13, što je zaista točno, no uglavnom nitko ne objašnjava zašto, to ćemo vam mi otkriti u ovoj recenziji. Sve što trebate je čitati dalje…

Naravno, prvo ćemo odraditi onu našu klasiku – pregledat ćemo ga sa svih strana i vidjeti kako izgleda, koje ulaze i izlaze ima, a kako se priča bude razvijala :) otkrit ćemo vam i kojim novim tehnologijama raspolaže, te ćete saznati sve što biste trebali znati o Sony VAIO Duo 13 hibridu, prije nego ga kupite. A sigurni smo da će se nakon ove recenzije mnogi “drznuti” i nabaviti ovog ljepotana iz Sonyjeve radionice. Zanimljiv je, neobičan i radi odlično, to mu moramo priznati.

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Sony VAIO Duo 13 model koji smo dobili na test je bijele boje, na prvi pogled izgleda zaista odlično, neobično, drugačije. Nije teško primijetiti kako će vam prvo za oko zapasti način otvaranja u takozvanom “Surf Slider” stilu. Drugim riječima, ugrađeni mehanizam omogućuje otvaranje tako da ekran za gornji dio (iznad kamere) suprotno povlačite od sebe i tako će se ispod njega otkriti tipkovnica. A sam ekran će se postaviti onako kako treba, u posebno pripremljena postolja i spreman za rad gotovo odmah (sam se pali). Oko samog Surf Slidera je razvijen i cjelokupni dizajn ovog hibridnog prijenosnika. Možda se nekome i neće svidjeti ovakav koncept “otvaranja” računala, viđali smo ga i ranije, ali djeluje vrlo efikasno. Možda nije robustan i čvrst kao VAIO Pro 13, ali je vrlo solidan.

Kada već spominjemo ekran, radi se o vrhunskoj kvaliteti. Veličine je 13,3 inča (33,7 centimetara) i Full HD rezolucije (1920×1080 točaka) i omjera 16:9. Radi se o Triluminos zaslonu koji se ugrađuje s jedne strane u Sonyjeve mobilne uređaje, a s druge strane utjelovljuje poznatu kompanijinu Bravia tehnologiju, pogotovo kada govorimo o bojama. Ekran je definitivno jedan od najjačih strana Sony VAIO Duo 13 hibridnog prijenosnika i tu mu skidamo kapu. Probali smo i kako radi na otvorenom, i možemo reći da je moguć rad jer ima dovoljno osvjetljenje i oštrinu slike. Ipak, naša je preporuka koristiti ga ili u zatvorenom prostoru ili negdje u debeloj hladovini. Podržava i multitouch u pet točaka. Svakako treba spomenuti kako ima širok kut gledanja i otporan je na mehanička oštećenja, grebali smo ga i žuljali, ali nemojte to reći ekipi u Sonyju :)

Kod Sony VAIO Duo 13 hibridnog prijenosnika sve je nekako neobično i drugačije, a opet privlačno. Slično kao i na drugim kompanijinim modelima, i ovdje je jasno naglašen VAIO brand, no on će se otkriti tek kada “otvorite” prijenosnik u laptop mod, jer se nalazi na stražnjem dijelu mehanizma koji drži ekran. No, definitivno djeluje vidljivo i uvjerljivo.

Cijelo je kućište od metala, osim prednjeg dijela ekrana koji je od plastike otporne na grebanje, kako ekranske površine tako i okolnog dijela. Kada smo već na prednjem dijelu, recimo kako se ispod samog ekrana nalazi bijela tipka s Windows logom – jasno, ona služi za paljenje operativnog sustava dok ste u tablet modu, kada ga otvarate u laptop mod Windows 8 se sam aktivira. Iako već pretpostavljate, mi ćemo vas samo podsjetiti kako je ekran osjetljiv na dodir. I tu više ništa ne treba dodati.

Iznad ekrana se nalazi kamera od 2MP, a koja kao i kod modela VAIO Pro 13 podržava “Exmor R for PC”. Ukratko, radi se o tehnologiji koja prepoznaje lice, ali i neke pokrete koje možete definirati kao neke komande (primjerice za otvaranje ili zatvaranje programa, pokretanje Interneta i slično).

S lijeve bočne strane, prilično skriveno (jedva smo je našli!) nalazi se tipka za paljenje, a svi ulazi i izlazi su smješteni s gornje strane (u tablet modu) odnosno straga (u laptop modu), i to redom slijeva na desno – ulaz za punjač, zajednički ulaz/izlaz za mikrofon/slušalice, 2x USB 3.0 ulaza, HDMI video izlaz, čitač SD/HG Duo kartica, te ventilacijski izlaz u slučaju pregrijavanja. Odmah moramo spomenuti kako smo ga testirali i sa grafički najzahtjevnijim zadacima (video igrama) i Sony VAIO Duo 13 je sve stojički podnio. O tome nešto kasnije.

Ono što još moramo spomenuti kako se sa stražnje strane (kada okrenete uređaj u tablet modu) u gornjem lijevom uglu nalazi kamera od 8 megapiksela s auto-fokusom i “Exmor RS for PC” što smo naravno također isprobali. U donjem se dijelu nalaze tri tipke, vrlo diskretne u donjem dijelu – dvije su za pojačavanje odnosno stišavanje zvuka, a jedna je tipka “Assist”, odnosno poznati Sonyjev “pomoćnik” koji će vam doslovno pomoći u konfiguriranju, popravljanju ili personalizaciji ovog uređaja. I na kraju dva prilično jaka zvučnika podržana s ClearAudio+ tehnologijom nalaze se u donjem lijevom i desnom kutu, ugodno smo iznenađeni snagom i čistoćom zvuka. I o tome nešto kasnije.

Tipkovnica, touchpad, svjetlosna olovka

Tipkovnica će se otkriti nakon što postavite ekran u laptop način rada, ili ako hoćete – kada ga podignete. Tipke su nešto manjih dimenzija, odnosno blago su “sabijene” po visini što se možda neće svidjeti onima koji kucaju veliku količinu teksta i koji su navikli na standardan razmak u svim smjerovima. Naime, ako kucate “napamet” ne gledajući u tipke, moguće je kako ćete češće griješiti. Mi smo probali i gle čuda – nismo tako puno griješili kako smo očekivali, što je dobro. A možda je to sve optička varka. U svakom slučaju tipkovnica je skroz ok i naravno ima pozadinsko osvjetljenje koje je vrlo ugodno, možda malo neujednačeno na svim tipkama, ali je apsolutno korisno.

Sam touchpad je također smanjen praktički na pola po visini, odnosno dubini prema tipkovnici. Isto tako, zanimljivo je da možete “klikati” po njemu po cijeloj širini, ne samo po kutovima. Onima koji nisu na to navikli možda će to smetati, ali probali smo raditi s njim i skroz je ok, odlično reagira na komande, a i dizajnerski su ga lijepo “utopili” u okoliš, odnosno odmorište za ruke, koje je također ovdje minimalno, sve je srebrne boje, tamnije ili svjetlije. Nekako nam se čini kako je Sony VAIO Duo 13 prijenosnik koji neće primarno koristiti novinari odnosno oni koji kucaju puno teksta, više možda ljubitelji multimedije, prezenteri, predavači i slično. Da, definitivno.

Uz Sony VAIO Duo 13 dobit ćete još jedan dodatak, a to je Digitizer Stylus svjetlosna olovka tako da ne morate svojim debelim prstima “packati” po ekranu, nego će to za vas odraditi ova olovčica. Osim toga, osjetljiva je na pritisak, odlična je za crtanje i rukom pisanje zabilješke (aplikacija “Note Anytime for VAIO”, ). Dakle, za unos teksta i razne komande imate na raspolaganju tipkovnicu, touchpad, svjetlosnu olovku i ekran osjetljiv na dodir… hmmm, koja raskoš…

Spomenimo i kako se pozadinsko osvjetljenje tipkovnice samo pali, a reagira na vanjsko svjetlo, a senzor se nalazi u kameri iznad ekrana. Naravno, kada je dan tipkovnica se neće “upaliti”. Isto tako, recimo kako se u  kutiji nalazi i kratki ali slatki… bolje rečeno korisni kabel – pretvarač iz HDMI u VGA video izlaz, opet vrlo korisno ako želite spojiti npr. projektor.

Idemo još malo o hardveru, otkrijmo tajnu grafičke kartice…

Sony VAIO Duo 13 je drugačiji i poseban, to smo već rekli. Ima gotovo istu konfiguraciju kao i VAIO Pro 13. Podsjetit ćemo vas kako radi na novom 2-jezgrenom Intelovom Core procesoru iz 4. generacije (obitelj “Haswell”). Konkretno, radi se o Intel Core i5-4200U procesoru na 1,6 GHz (u Intel Turbo Boost modu na 2,3 GHz). Ugrađeno je 4 GB DDR3 RAM-a (iako mu 8 GB ne bi škodilo), te SSD disk od 128 GB, dovoljno za rad, nedovoljno za multimediju.

E, sad, ono što ćete vidjeti u svim prospektima i katalozima (pogotovo u Hrvatskoj!) je kako je u procesor integrirana Intel HD 4400 grafika, što nije točno! Testirali smo hardver i otkrili kako je ugrađena jača grafička jezgra poznata pod nazivom Intel HD 4600, razlika je poprilična. Kako sad to?!?

Oni koji ne poznaju novu Intelovu tehnologiju i razvoj novih procesora jednostavno nemaju pojma :) Naime, Intel je od 4. Core “Haswel” generacije procesora donio i neke razlike. Primjerice, sama grafička jezgra u procesoru više nije jedinstvena, nego može biti različite “snage”, te nose oznake 4200, 4400, 4600 i 5000 (one relevantne). Isto tako, ako ste čitali razne članke i forume u Hrvatskoj i svijetu kako se mnogi čude jer je brzina grafike u Sony VAIO Duo 13 osjetno brža od VAIO Pro 13 modela, a radi se o istom modelu, i to je točno, no rijetko ćete gdje pronaći odgovor zašto je to tako. Opet je stvar neznanja i površnog prepisivanja članaka, nepoznavanja tehnologije, što god, a što je pogotovo u Hrvatskoj čest slučaj.

Dakle, zašto je Intel HD 4600 bolji od Intel HD 4400? Ukratko, zbog brzine jezgre, odnosno većeg radnog takta jezgre.

Intel HD 4400 spada u Haswell arhitekturu (kodnog imena GT2 Haswell) i jezgra radi na frekvenciji od 1100MHz, kao i brzina “shadera” (u prijevodu “sjenčar” odnosno program koji zamjenjuje određene stadije u Fixed Function Pipelineu i omogućava definiranje svakog izvršenog pixela/vertexa/poligona, što je izuzetno bitno u video igrama). Ima 20 pipelinea, te podržava DirectX 11.1 i Shader 5.0. Napravljen je u 22-nanometarskoj tehnologiji.

Intel HD 4600 također spada u Haswell arhitekturu i kodnog je imena GT2 Haswell. No, jezgra radi na frekvenciji od 1350MHz (20% brže), kao i brzina “shadera”. Također ima 20 pipelinea, podržava DirectX 11.1 i Shader 5.0, te je napravljen je u 22-nanometarskoj tehnologiji.

Rezultat upravo te razlike u brzini jezgre daje i osjetno bolju grafiku. Primjerice, na 3DMark 11 testu u rezoluciji 1280×720 točaka Intel HD 4600 osvaja 1069 bodova, dok Intel HD 4400 osvaja tek 457 bodova.

Intel HD 4400 po brzini možemo smjestiti između slabije Radeon HD 7640G i jače Radeon HD 6620G grafičke kartice, dok Intel HD 4600 već spada u gamerske grafičke kartice, između slabije GeForce GT 555M i jače GeForce GT 635M.

I eto, to je tajna “velike moći” koju Intel HD 4600 grafička jezgra razvaljuje Intel HD 4400 grafiku, iako se radi o istom 2-jezgrenom Intel Core i5-4200U procesoru… :)

Rad u Windowsima, aplikacije, multimedija, nove tehnologije

Prema svemu navedenom, očekivali smo kako će Windows 8 operativni sustav raditi punom parom i bez ikakvih problema, što se i dogodilo. Sony VAIO Duo 13 se pali i gasi za desetak sekundi, iz “sleep” moda se vraća trenutno.

Od zanimljivih aplikacija ponovo spominjemo “Note Anytime for VAIO”, aplikaciju koju ćete koristiti u kombinaciji s Digitizer Stylus digitalnom olovkom, a koja omogućuje pisanje svih zabilješki, kao što biste to npr. radili u papirnati notes, a možete ih postaviti i u cloud. Isto tako, zanimljiva je i opcija prepoznavanja lica, tako da ne morate upisivati šifru za pokretanje računala – Sony VAIO Duo 13 se svaki puta obraduje i “zapali” kad vas vidi. Ne dajte nikome svoje lice… ili napravite neku grimasu… koju ćete moći kasnije ponoviti :)

Aplikacija “CamScanner” je namijenjena za uređivanje slika kako bi bile što čišće i sličnije originalu. Tu je i Optical Character Recognition, odnosno OCR aplikacija koja će prepoznati skenirane riječi i pretvoriti ih u slova.

Sjećate se, spomenuli smo kako se s donje, odnosno stražnje strane nalazi i tipka Assist. Radi se o Sonyjevom VAIO Care sustavu koji je u stvari “doktor” za vaše računalo i koji će vam detektirati sve eventualne probleme, te pokazati kako ih riješiti. Ovaj sustav prati pet glavnih dijelova ultrabooka – Programs & software, Network & wireless, System,  Storage & media, te Connected devices.

Sama multimedija, audio i video su kod Sony VAIO Duo 13 na visini. Sve funkcionira besprijekorno, a mi ćemo naglasiti odličan i jak zvuk zahvaljujući zvučnicima s AudioClear+ tehnologijom. Zaista ugodno iznenađenje – možete dugo uživati u radu, surfanju, gledanju filmova i slušanju glazbe, ali i igranju video igara, jer baterija traje do čak 15 sati, zbog čega su u Sonyju posebno ponosni.

Kada govorimo o novim tehnologijama, Sony VAIO Duo 13 se može pohvaliti podrškom za WiFi WLAN 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 + HS, te senzorima kao što su (NFC, GPS, Accelerometer, Gyro, Digital Compass). Zanimljiv je i punjač (na sebi ima i LAN ulaz) koji može poslužiti i kao Wi-Fi Router, odnosno “glumiti” Hotspot na koji preko WiFi veze možete spojiti do pet pametnih telefona ili tableta u isto vrijeme.

Sve u svemu, Sony VAIO Duo 13 je prepun novih tehnologija, sve će vam zatrebati prije ili kasnije.

Video igre na Intel HD 4600 “Haswellu”

Eh, da. Toliko smo nahvalili Intel HD 4600 jezgru, sada to sve treba i dokazati. Podsjetimo se kako se Intel na sva usta hvali kako novi “Haswell” odnosno Core procesori 4. generacije možda u procesorskoj snazi rade oko 10% brže, no isto tako tvrde kako je grafičko ubrzanje i do 60%. Prvo smo na testu imali VAIO Pro 13 koji se jedva nosio s modernim igrama, no Sony VAIO Duo 13 je drugi prijenosnik koji testiramo na grafički jačem Haswellu. I nećemo ga štedjeti, već smo naoštrili naša koplja…

Kao prvu igru ovoga smo puta odabrali novu igru Deadpool. Radi se o odličnoj novoj akcijskoj makljaži, pucačini u trećem licu koja je nastala po uzoru na vrhunske stripove. I zaista, Sony VAIO Duo 13 je odlično “žvakao” ovu igru, to nam se jako svidjelo. Kako to izgleda pogledajte u video prilogu niže, a više o igri pročitajte na , našem bratskom portalu koji nam je ustupio igre i dodatno pokazao neke zanimljive sitnice. Inače, ekipa upravo testira ovu igru, recenzija kažu izlazi uskoro.

Druga igra koju smo probali je ponovo MotoGP 13. Jednostavno smo željeli usporediti grafičke detalje na Sony VAIO Duo 13 u odnosu na VAIO Pro 13. I gle – opet je razlika očita! Potjerali smo igru na Full HD rezoluciji i bila je vrlo igriva (pogledaj video niže), za razliku od Pro 13 gdje smo spuštalli rezoluciju. Inače, recenziju igre možete pronaći na Gameboxu – .

Spomenimo i kako smo primijetili kako se Sony VAIO Duo 13 i za vrijeme igranja igara vrlo malo grijao, što je odlično. Očito su ovaj dio posla odlično odradili, u kombinaciji s dobrim ali neprimjetnim hlađenjem i novim Intelovim procesorima štedljivijima po potrošnji energije, a istovremeno jačim po performansama.

Kako ne bi bilo zabune, oni najzahtjevniji gameri će ipak posegnuti za laptopom s dediciranom grafičkom karticom. Zašto? Jednostavno zato što ona ima svoj vlastiti grafički procesor (GPU) koji ne opterećuje centralni procesor (CPU), a ima i vlastitu dediciranu (preporučujemo od 2 GB na više). No, ponovimo, za “casual” igrače ovo će biti i više nego dovoljno, iako je Sony VAIO Pro 13 u prvom redu poslovni i multimedijski ultrabook, manje gamerski.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva u Windows 8 operativnom sustavu

Sony VAIO Pro 13 dolazi s predinstaliranim Windows 8 operativnim sustavom (64-bitni), što znači da će se Windows Experience Intex (WEI) skala kretati od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji. Zanimalo nas je hoće li se ovaj test razlikovati od testa za VAIO Pro 13, koji praktički ima istu konfiguraciju. Podsjetit ćemo vas o kojem se hardveru radi.

Sony VAIO Duo 13 – konfiguracija testiranog računala (osnovni podaci):
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i5-4200U Haswell procesor na 1,6 GHz (u Intel Turbo Boost modu na 2,29 GHz)
– MEMORIJA: 4 GB DDR3 RAM-a (1600 MHz)
– EKRAN: 13,3 inčni (33,7 cm) i Full HD rezolucije od 1920×1080 točaka, osjetljiv na dodir
– GRAFIČKA KARTICA: integrirana Intel HD 4600
– DISK: SSD 128 GB
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8
– OSTALO: WiFi WLAN 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 + H, 2x USB 3.0, NFC

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 6,9
– brzina RAM radne memorije: 5,9
– radna grafika:5,8
– 3D business i gamerska grafika: 6,5
– brzina diska: 8,1

Očekivano, rezultati Sony VAIO Duo 13 hibrida su gotovo identični kao i kod VAIO Pro 13, barem na papiru. No, u praksi igre jednostavno bolje “lete”. I SSD disk je pokazao bolje rezultate (483 MB/s čitanje, 145 MB/s pisanje) dok je to kod VAIO Pro 13 iznosilo 445 MB/s čitanje, 128 MB/s pisanje.

I ponovo moramo zaključiti kako je japanska kompanija sa Sony VAIO Duo 13 prijenosnika napravila odličan posao. Jednostavno nam se sviđa.

Ukupni dojam

Pred nama je ponovo spoj vrhunske tehnologije i efikasnosti. O samom dizajnu namjerno nismo ništa govorili, jer je drugačiji i nekome će se svidjeti, a nekome ne. Po nama je bolje rješenje odvojivi ekran i samostalan tablet, no i ovo je prilično zanimljivo i kompaktno rješenje.

Sony VAIO Pro 13 je namijenjen onima koji vole biti u pokretu, vole i koriste multimediju, puno rade i žele imati prijenosnik bez neupitne snage. Ovo nije vrhunsko snažno računalo, ali je dovoljno snažno za sve što treba i naprednijem korisniku. Uz to, ima odličan zvuk, a i video igre rade prilično dobro. Definitivno možemo reći kako se radi o sve-u-jednom rješenju za one u pokretu.

Ono što nas kod ovog uređaja najviše muči je – cijena. Najavljena početna cijena je 12.660 kuna, a dok smo ovo pisali vidjeli smo kako se prodaje za 12.999 kuna (s PDV-om). Po nama je cijena pretjerana, unatoč vrlo stabilnom radu i pregršt ugrađene nove tehnologije. Nadamo se kako će se cijena Sony VAIO Duo 13 hibrida korigirati do jeseni, kada očekujemo veći val kupovine računala svih vrsta, boja i oblika.

Spomenimo i kako smo u lipnju bili na hrvatskoj premijeri novih VAIO prijenosnika, među kojima je predstavljen i novi Sony VAIO Duo 13. Kako je bilo na hrvatskoj VAIO premijeri možete vidjeti na .

Ono što također morate znati kako postoje i Sony VAIO Duo 13 hibridnog prijenosnika, s 4-jezgrenim i7 procesorima, duplo više memorije i Windows 8 Pro operativnim sustavom. Naravno, i cijena je osjetno veća. Za sada ih nema u Hrvatskoj, možda nas i oni “posjete” :)

+ Hvalimo
+ Full HD ekran osjetljiv na dodir
+ odličan i jak zvuk podržan ClearAudio+ tehnologijom
+ tih ventilator (i dok igrate video igre)
+ trajanje baterije (15 sati)
+ pregršt novih tehnologija
+ osvijetljena tipkovnica

– Zamjeramo
– cijena
– djeluje nezgrapno i težak je prilikom snimanja videa i fotografija (1,4 kilograma)
– integrirana baterija (kao i kod VAIO Pro 13)
– tipkovnica se ne može ugasiti
– premali SSD disk od 128 GB (za multimediju), premalo RAM-a (4 GB)
– nešto slabiji kontrast ekrana na otvorenom (vani, na suncu)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.