Sony Ericsson Satio na korisničkom testu (2)

Fotografija članka: Sony Ericsson Satio na korisničkom testu (2)

U Satio Sony Ericsson ugrađen je ARM Cortex A8 600 MHz, PowerVR SGX graphics procesor.  Iako možda običnim korisnicima nije važno, pomoću programa JBenchmark testirana je brzina CPU. Uvijek je pokazivana brzina oko 790MHz. Doista, onako kako je SE naveo u tehničkom dijelu specifikacija. Procesor pokreće Symbian S60 5th Edition operativni sustav. Pokazalo se je da Symbian ima dobre osobine unutar rukovanja medijima – film, glazba, a posebno slikama. OS je logično  strukturiran, virtualne tipke su dovoljno velike na zaslonu i šarene.  Na Internetu možete pročitati različite informacije o problemima sa softverom u ovom telefonu. Pa, to je istina – djelomično. Naravno da je Satio pokazao svoju hirovitost, tako da ga je bilo potrebno u nekoliko navrata resetirati tijekom testiranja. Nije svaki puta bio puni crash, ne, samo neko čudno treperenje, ali dovoljno da vas zbuni ili iznervira. Nakon minute, opet je sve bilo OK, do slijedećeg puta.

Home ekran dolazi s početnim zaslonom s unaprijed definiranim stavkama izbornika.  prikazane omogućava pristup internetu, fotografijama, glazbi i favoritima u samo nekoliko instinktivnih dodira, i unaprijed postavljenim linkovima na YouTube, Facebook i slično. To je dosita izvrsno riješeno.

Što se tiče stanje čekanja, imate cijeli niz kombinacija koje možete prilagoditi svom ukusu ili navikama. Satio može prikazati do šest programa prečaca i informacije music player / radio i kalendar, ili prikazati prečace do četiri aplikacije i informacije.  Sony Ericsson Satio na vrhu ima mali bar sa ikonama jačine signala, mreže, napunjenosti baterije, mali sata itd.  Ime operatora nalazi se u sredini zaslona prema vrhu, dok su datum, vrijeme te eventualno naziv profila na dnu, a ispod možete vidjeti MP3 widget. Osim toga, kod SE Satio  standardno korisničko sučelje ili površina posebnog medija u čistom dizajnu se preklapaju. Na ovom mjestu, primjerice, FM radio s automatskim pretraživanjem postaja, music player ili video reprodukcije u formatu 16:9 pokreću se klikom na Start.  Na dnu ćete naći prečace do numeričke tipkovnice, media player, slanje poruka i tražilice. Za aktivaciju stanja čekanja zaslona, postoji poseban gumb za tu svrhu, i meni uzima svoju ulogu mobitela. Pokreće se zaslonska tipkovnica, prilično velika i udobna. I to radi samo u portret modu.

No, ovdje su najvažnije ikone na vrhu ekrana. Kliknite li na jednu od njih, ili premjestite vaš prst preko zaslona u pravom smjeru, prikazati će se jedan od četiri zaslona: kontakti, oznake, pogled na najnovije fotografije i popis kratica. Naravno, pritiskom na vrhu zaslona omogućava se pristup izborniku, i na sat (alarm, itd.).

Izbornici rade u skladu sa dva različita koncepta: Grid View , gdje je potrebno dva puta taknuti za otvaranje izbornika i gdje jednim klikom pokrećemo aplikaciju, otvaramo podmape ili fotografije. To može potrajati malo dulje prije nego što uđete dublje u područja u izborniku, ali i sprječava pogrešku nepravilno postavljenog dodira prstom u krivu dijelu ili brisanje datoteka.  Na to se nažalost morate priviknuti. Postoji još i  "Kinetic scrolling", ali nisam ga mogla naći.  Ulaze na zaslon osjetljiv na dodir možete, po potrebi podesiti na vibraciju povratne informacije da biste potvrdili ispravan odabir.

Pozivi, adresar, organizatorske aplikacije
Sony Ericsson Satio ima sve funkcije poziva koje ima i Nokia ili BlackBerry. To znači da tijekom razgovora na zaslonu se nalaze 4 tipke – one služe za isključenje, suspendiranje razgovora, uključenje zvučnike, ili kraj razgovora. Kada netko poziva nas, na zaslonu se prvobitno pokazuju tipke "Odgovori" i "Odbaci", a kada prihvatimo poziv sve četiri gore navedene su na našem zaslonu vidljive.  Tijekom razgovora, također može obustaviti poziv, započeti novi, poslati MMS, pregledavati meni i pokrenuti video poziv ili konferencijski poziv. Pritiskom na zelenu tipku (slušalicu) na glavnom zaslonu će se pokazati zadnji poziv. Satio te informacije čuva 30 dana, ali trajanje poziva i količina podataka koji se prenose zauvijek ostaje u memoriji. Naravno, trebati će te informacije izbrisati iz memorije.

Adresar je isti dugogodišnji program viđen u mnogobrojnim modelima raznih proizvođača. U svom sadašnjem obliku omogućuje pohranu praktički neograničenog broja kontakata, dodijeliti im razne podatke, adrese, e-mail adrese, datume rođenja, broj fiksnog telefona i alternativne snimke. Sve to možemo poslati preko MMS, Bluetooth, e-mail ili spremiti na memorijsku karticu kao posjetnicu u vCard formatu.

Aplikacija za poruka je također standardna, omogućuje primanje i slanje SMS, MMS i e-pošte. Imate mogućnost prediktivnog unosa, ako volite tu opciju. Mene osobno iritira. Možete podesiti da poruke spremate u memoriju samog telefona ili Micro SD karticu. Satio sprema automatski do 20 zadnjih poslanih poruka. Tijekom razgovora  kao što je već navedeno,omogućeno je pregledavati SMS i MMS poruke, baš kao i na Windows Mobile, iPhone ili android operativnim sustavima. Symbian S60 5th Edition operativni sustav za e-mail podržava POP3 i IMAP račune, dohvaća privitke, može prikazati poruke u HTML formatu, i podržava push e-poštu. Gmail morate konfigurirati ručno za razliku od BlackBerry uređaja. E-mail postavke pretraživača mogle bi bilo lakše. Za Exchange podršku, nelogično, ali naizmjenično morate između odabira dva puta kliknuti da biste potvrdili izbor. Opet, iritantno.

Aplikacije vezane uz organizator su standardne. Na raspolaganju su: kalendar, bilješke, kalkulator, pretvarač valuta, Adobe PDF, Quickoffice i upravitelj datoteka. Možete spremiti sastanke u kalendar, bilješke, zadatke i obljetnice, i sve je kompatibilno sa iCal ili vCalendar formatom. Osim toga, za aktivno stanje čekanja možete postaviti kalendarske zapise na glavni zaslon, a što je opet već viđeno. Aplikacija za bilješke također je poznata. Slično tome,  je jednostavan, osnovni kalkulator. Bolji je konverter jedinica, jer ima skoro sve mjerne jedinice u bazi. Quickoffice i Adobe PDF rade u read-only modu. Potrebno je izvesti neke preinake, dodatne instalacije aplikacija kako bi mogli i uređivati datoteke.

Telefon ove klase nije mogao propustiti GPS sa turn-by-turn navigacijom. Možete birati između dva programa – Google Maps i Wisepilot. Prvi program nije nov, prikazuje podatke iz karata i satelita, koristite AGPS, i omogućuje Google Latitude. O drugom programu, koji je namijenjen auto navigaciji ne mogu reći previše, jer kod pokušaja pokretanja, javljala se je poruka o pogrešci. Vjerojatno zato što nije legalan.

Treći dio: Sinkronizacija podataka, Internet, multimedija

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.