Sony Cyber-Shot DSC-RX100M5 RX100 V s najbržim auto fokusom na svijetu

Fotografija članka: Sony Cyber-Shot DSC-RX100M5 RX100 V s najbržim auto fokusom na svijetu

Japanska je kompanija predsavila svoj digitalni fotoaparat, Sony Cyber-Shot RX100 V DSC-RX100M5, koji ima najbrži hibridni autofokus na svijetu, a koji sliku izoštrava za samo 0,05 sekundi.

Oglas

Isto tako, odlikuje ga i najveći broj autofokusnih točaka, čak 315, koje pokrivaju približno 65% kadra. Ovaj fotoaparat nudi i mogućnost uzastopnog snimanja brzine do 24 kadra u sekundi – što je najveća brzina za kompaktne fotoaparate – pri rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, uz AF/AE praćenje objekta za do 150 uzastopnih snimaka.

Model RX100 V posjeduje nedavno razvijen Exmor RS CMOS senzor tip 1.0, s DRAM čipom i ZEISS Vario-Sonnar T 24-70 mm F1.8 – 2.8 objektivom s velikim otvorom blende. Unaprijeđeni sistem za obradu slike s novim prednjim LSI čipom maksimalno povećava brzinu obrade, proširuje buffer i optimizira kvalitetu slike, posebno pri visokim ISO podešavanjima.

Jednako tako, ovaj uređaj odlikuje 4K video snimanje s punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela, super usporeno snimanje do 1.000 kadrova u sekundi  s produženim vremenom snimanja i druge opcije.

Ovaj fotoaparat je prvi iz RX100 serije kojeg karakterizira brzi hibridni autofokus koji spaja prednosti autofokusa fokalnog polja s detekcijom faze i autofokusa s detekcijom kontrasta te nudi izoštravanje slike za samo 0,05 sekundi. Izuzetno brz autofokus idealno dopunjuje 315 namjenskih AF točaka koje pokrivaju 65% senzora i osiguravaju vrlo brzo i precizno fotografiranje subjekta, čak i pri brzom kretanju u nepredvidljivim pravcima.

Osim toga, znatno je povećana brzina obrade dodavanjem prednjeg LSI čipa  koji savršeno podržava BIONZ X procesor. Ove dvije komponente u kombinaciji s moćnim autofokusnim sistemom omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 24 kadra u sekundi u punoj rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, za maksimalno 150 snimaka s opcijom AF/AE praćenja. Pomračenje tražila između snimaka je u ovom režimu snimanja svedeno na minimum, čime je dodatno unaprijeđena sposobnost fotografa da brzo reagira i uhvati ključni moment. Također, na raspolaganju je i opcija tihog snimanja.

Osim spomenutih unaprjeđenja performansi autofokusa, model RX100 V nudi i dodatak AF-A režima koji omogućava automatsko prebacivanje između uzastopnog i klasičnog fotografiranja. Korisnici mogu ručno odabrati ukoliko na ekranu tokom kadriranja žele prikaz uzastopnog autofokusa i autofokusa fokalnog polja s detekcijom faze.

Uređaj također odlikuje vrlo brz Anti-Distortion okidač (maksimalne brzine od 1/32000 sekundi) koji minimizira efekt „kotrljajućeg okidača” koji se obično javlja kod subjekata koji se brzo kreću. Brzina okidača osigurava i oštre, kristalno jasne slike zabilježene pri širokom otvoru blende i osvjetljenju do EV19. Ove karakteristike pružaju mogućnost kreiranja prelijepog sadržaja i pri vrlo izazovnom, jarkom osvjetljenju, s izoštrenim subjektima i defokusiranom pozadinom.

Novina kod modela RX100 V je da korisnici mogu izabrati inicijalan odnos uvećanja u režimu Focus Magnifier, a dostupan im je i izbor između „fokusne točke“ (focus point) i „centra ekrana“ (center of display) za rad ovog režima.

Ovaj fotoaparat nudi pregršt opcija za snimanje video zapisa koji će zadovoljiti i najzahtjevnije entuzijaste, a pritom može stati u džep. Uz brzi hibridni autofokus, senzor s autofokusom s detekcijom faze fokalnog polja precizno izoštrava i prati subjekt, čak i pri visokim zahtjevima snimanja u 4K rezoluciji. Brzina i osjetljivost praćenja autofokusa se mogu podesiti u meniju.

U režimu 4K snimanja, novi RX100 V očitava sve piksele bez spajanja piksela, omogućavajući snimanje svih suptilnih detalja, s minimalnim moire efektom, kao i efektom „nazubljenih ivica“. Visoka kvaliteta se postiže zahvaljujući XAVC S formatu, koji snima video zapise do 100Mbps u 4K rezoluciji, odnosno do 50Mbps pri snimanju u HD rezoluciji.

Među dodatnim opcijama profesionalne razine su i Picture Profile, S-Log2 /S-Gamut, kao i 100p HD Full HD režim. Jednako tako, korisnici imaju mogućnost izabrati kadar iz video zapisa i sačuvati ga kao fotografiju rezolucije do 8MP za snimke u 4K rezoluciji, kao i do 2MP za HD snimke.

Dostupno je i do 40 puta super-usporeno snimanje, koje može trajati i do dva puta duže nego što je bio slučaj s modelom RX100 IV. Dodatno vrijeme omogućava korisnicima da snime uzbudljivu akciju velike brzine u visokoj rezoluciji uz zadivljujuću razinu detalja.

Prije samog snimanja, korisnici imaju izbor između 1000fps, 500 fps i 250fps opcija kadriranja, kao i između formata 50p i 250p, u skladu s brzinom subjekta u kretanju.

Novi model odlikuje praktičan dizajn, karakterističan i za druge fotoaparate iz RX100 porodice, sa XGA OLED Tru-Finder tražilom visokog kontrasta i 2,35 milijuna točaka koje pruža vjeran prikaz slike ili snimke. Tražilo je zaštićeno ZEISS T premazom, a ovisno o preferencijama korisnika, može se uvući ili izvući iz tijela fotoaparata.

Fotoaparat je kompatibilan s Wi-Fi i NFC standardima te može pristupiti nizu aplikacija iz serije PlayMemories Camera.

Još jedna novina je i mogućnost podešavanja prva tri slova imena sačuvanih datoteka za jednostavnije sortiranje i organizaciju. Također, za model RX100 V i ostale fotoaparate iz RX100 serije bit će dostupno i novo podvodno kućište (model MPK-URX100A) koje omogućava korištenje uređaja na dubini od 40m.

Novi Sony Cyber-shot RX100 V kompaktni fotoaparat (model DSC-RX100M5) će biti u prodaji u Europi u studenom po cijeni od 1.200€, dok će podvodno kućište MPK-URX100A biti dostupno po cijeni od 360€.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.