Softver u gadgetima na udaru hakera tijekom blagdanske šoping groznice [korisni savjeti]

Fotografija članka: Softver u  gadgetima na udaru hakera tijekom blagdanske šoping groznice [korisni savjeti]

Krenula je blagdanska šoping groznica ali krenuli su i napadati hakera, božićnih kriminalaca,  svojim otrovnim softverom na uređaje među kojima su smartphonei najnezaštićeniji.

Oglas

Wayne Kirby, stručnjak za internetsku sigurnost iz Kaspersky Laba je rekao da većina Windows desktop i laptop korisnike ima instalirane antivirusne programe ali alarmantan je nedostatak sigurnosnog softvera na mobilnim uređajima. Istraživanje od strane Kaspersky Laba sugerirao da jedna trećina smartphone korisnika (osim i) i tablet vlasnika (osim iPada) ne koriste antivirusni softver.

 

Zato W.Kirby, sugerira potrošačima na što da obrate pozornost u ovo predblagdansko vrijeme kada se prima više e-pošte nego uobičajeno, shoppingira online i općenito dijeli mnogo sadržaja putem e-maila ili društvenih medija.

Božićne e-čestitke: Mnogi ljudi se odlučuju za slanje elektroničkih čestitki tijekom prosinca ali trebamo biti oprezni kada primamo eCard od nekoga tko nam nije poznat. Prema Wayne Kirbyju, trebamo razmisliti prije nego kliknemo na link jer može sadržavati zlonamjerni kod.

Ako ste kupili nešto online, pripazite na poruke o dostavi jer one mogu biti lažne i zaraziti vaše računalo. Očekujete li isporuku, napišite svoj broj narudžbe i nemojte kliknuti na linkove s brojevima koji ne odgovaraju vašem broju.

 

Hakeri šalju e-mailove  na prvi pogled izgledom legitimne u kojima se vaše ime pojavljuje pod imenom kupca određenog proizvoda. Ako niste naručili neki artikl, sigurno će te željeti otkazati narudžbu. Hakeri upravo na to računaju. Pogledate li malo bolje e-poštu negdje pri kraju ugledati će te link pod imenom „uvjeti otkaza narudžbe i sl. Provjerite e-mail adresu pošiljatelja i web URL-ova stranice prije nego što kliknete. Ovi podaci rijetko se podudaraju s legitimnim podacima mrežne stranice tvrtke koja se bavi e-trgovinom. Ako niste sigurni, najbolje je da stupite u telefonski kontakt i provjerite informacije prije nego kliknete.

 

 

U ovo blagdansko vrijeme svi volimo malo personalizirati svoje gadgete prigodnim temama i screensaverima. Preuzimajte ih iz pouzdanih stranice. Jer često besplatni Screen Savers su jednostavan način za napadače da šire malware.

 

 

Kroz društvene mreže prenosi se hrpa malwarea i virusa kroz video linkove. Trik s društvenim medijima je da često dolaze od nekoga tko je zaražen i nama poznat, pa budite dodatno oprezni. Uvijek se zapitajte bi li mi moj prijatelj poslalo ovaj video? Uvijek razmislite dvaput prije nego kliknete na linkove ili otvorite privitke ažuriranja.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.