SMS – Short Message Service proslavio 21 godinu postojanja

Fotografija članka: SMS –  Short Message Service proslavio 21 godinu postojanja

Prije dva dana, točnije 3. prosinca se je navršila točno 21 godina od kada je poslana prva SMS (engleski Short Message Service) poruka u Engleskoj putem Vodafone mreže i njezin tekst je glasio „Sretan Božić“. SMS poruka je nastala kao usluga u GSM mreži a podržane su čak netekstualne binarne poruke. Znakovi koji se mogu naći u poruci odgovaraju otprilike po svojoj raznolikosti ASCII znakovima.

Oglas

SMS poruke ili tekstualne poruke korištenjem mobilnih telefona nekada su bile najpopularniji način komunikacije među tinejdžerima i odraslim osobama ali danas se to mijenja u korist društvenih mreža poput Twittera i IM servisa. No ipak, iako danas popularnost klasičnih SMS poruka pada, ostaju i dalje aktualne među korisnicima širom svijeta, a posebno među marketinškim stručnjacima.

SMS -  Short Message Service proslavio 21 godinu postojanja 01

A kako radi SMS? Možda ste zaboravili, pa ćemo va podsjetiti. Kada napišete svoju SMS poruku, ona prolazi kroz baznu stanicu i dolazi do SMS centra (Store and Forward Service) kao mali paket podataka, i tamo nakon što se detektira primatelj šalje se u njegov uređaj. Ista stvar je i kod primanja SMS pruka. Standardno, Stvarni format podataka za poruke uključuje stvari poput duljine poruke , podatke o vremenu , broj telefona odredište , formatu , itd. Mi smo naučeni da naše poruke se sastoje od maksimalno 160 znakova, ali ne znamo jeste li znali da korisnici koji koriste kinesko ili arapsko pismo mogu poslati maksimalno 70 znakova. Zanimljivo. Poruke se mogu slati i primati istovremeno s glasovnim i podatkovnim pozivima jer se za njihov promet ne koriste dodijeljeni radio kanali već GSM standard.

A sada brzo napišite nekome SMS poruku i dajte do znanja da mislite na tu osobu ili pozovite na vruću čokoladu nekoga koga niste dugo vidjeli. Prosinac je, vrijeme je da pokažete malo božićnog duha :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.