Smartphonei i njihovi zasloni: je li 3.5″, 4″, 5″ i više inča prava veličina?

Fotografija članka: Smartphonei i njihovi zasloni:  je li  3.5″,  4″, 5″  i više inča prava veličina?

Ove godine definitivno postaje nepisani standard za duljine dijagonala zaslone 5 inča ili više. Treba li vam baš takav uređaj ili možda vam je dovoljan i onaj koji ima 3.5 ili 4 inča? Pokušati ćemo odgovoriti na to  teško pitanje :D

Oglas

Ako ste prosječni ne zahtjevni korisnik, 3.5-inčni zasloni  nisu loši za vas. Imate li deblje prste, koristite li smartphone uglavnom za pisanje tekstualnih poruka, IM i komunikaciju na društvenim mrežama poput Twittera, onda trebate veći zaslon. Sve ispod 4 inča za vas je premalo. Na sreću, danas je dostupan veliki broj android modela koji imaju panele od 4 ili više inča i pokrivaju sve cjenovne kategorije.  Želite li neki kultni smartphone, imate na raspolaganju. Ako ste zainteresirani za Windows Phone, opet tu su ili modeli ili neki od uređaja serije.  Koristite li samrtphone za gledanje videa ili igranje igrica,  imate li veliku šaku, razmislite o 4. 6 ”  –   5 inčnim zaslonima.

Imate li naviku nositi smartphone u džepu hlača ili košulja, nabavite li uređaj sa zaslonom od 5 inča ili više, takozvani “phablets”,  morati će te se odreći te navike. Ne radi se samo o tome da uređaj svojim dimenzijama neće stati u džep jer veći zaslon nužno ne znači i veći uređaja, već je kao takav puno više izložen i može privući pogrešne oči i biti vam u trenu otuđen.

Cure nemaju problema te vrste jer ih uglavnom imaju naviku nositi mobilni telefon u svojim malim torbicam :D  Sada kada smo riješili odabir veličine, ostaje jedan drugi problemčić. Tehnologija koja stoji iza zaslona. Ona može znatno utjecati na vaše iskustvo s uređajem. Tu se pojavljuje mnogo pojmova poput LCD, WXVGA, VGA, QVGA, OLED, TFT,   IPS, PenTile, itd. Uzmite si vremena, malo istražite i informirajte se što dobivate ili gubite kroz određene zaslonske tehnologije. Što više znate o tome, to je bolje. Većina smartphone danas nudi gotovo iste specifikacije ali tehnologija iza zaslona može biti faktor koji će prevagnuti u odabiru modela. Ovdje bi još spomenuli Appleov “Retina zaslon” koji je miljenik tech medija. Pitate li se zašto je uvijek puno buke oko uređaja s mrežnicom zaslona, odgovoriti ćemo  na to pitanje. Radi se o broju piksela. Što ih je više po inču to je  nekako i  bolje. Više na tu temu možete pročitati u jednom od prethodnih članaka:  .

Ove godine još nešto postaje IN. Prema curenjima informacija, na dva svjetska najveća sajma koji se održavaju početkom godine,  CES 2013 i MWC Barcelona 2013,  skoro svi proizvođači mobilnih telefona će predstaviti 1080p HD zaslone. HTC već ima model “Butterfly J koji ima rezoluciju od 1080 x 1920 točaka (440 ppi), Samsungov flagship svakako će imati HD zaslon, u rukavu, a Sony je pripremio svoje novitete, poput modela  I na kraju da malo sumiram. Uređaji koji imaju veliki zaslon s visokom gustoćom piksela cjenovno su skuplji. Koristite li tablet, smartphone s velikim zaslonom nije vam nužan. Ionako veliki dio produktivnih zadataka radite na njemu.

Dodatno prije odluke o konačnoj kupnji nekog modela, probajte ga primiti u ruku i dodirnuti svaki ugao ekrana. Tako će te isprobati rukovanje jednom rukom i uvjeriti se jeli to za vas optimalno ili nije korisničko iskustvo .Ako ste već koristili neki uređaj poput   ili , tada nikada nećete željeti uređaj koji je manji od 5 inča, samo veći :) . Već ste se navukli na velike zaslone i sve što je manje neće vam biti prihvatljivo. Ova godina za vas sigurno će donijeti barem jedan savršen i cool model koji bi se mogao naći u vašem džepu. Sve u svemu, nema univerzalno idealne veličine ekrana. Idealna je samo ona koja će vama dati osobno ugodno iskustvo dok koristite uređaj. Danas su proizvođači smartphonea otvoreni za sve veličina više nego ikada. Podjednako ne oklijevaju gurnuti granice za ono što se smatra”prevelikim” ali proizvode i odgovarajuće uređaje za one s manjim rukama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.