Još nemate smartphone s 1080p? Zakasnili ste na vlak, već stižu 1440p!

Fotografija članka: Još nemate smartphone s 1080p? Zakasnili ste na vlak, već stižu 1440p!

Jedno brzo pitanje – koju rezoluciju ekrana ima vaš smartphone? Velika većina će odgovoriti brojkom koja je puno manja od trenutnih top modela s 1080p. Dobro, i?

Oglas

Naime, na europsko tržište Full HD rezolucija ekrana polako se počela udomaćivati, a proizvođači nas već tjeraju na nove “mogućnosti”. Rezolucija od 1080p kažu više nije “in” nego treba polako razmišljati o većoj rezoluciji od 1440p, odnosno 2560×1440 točaka.

Još je prošle godine bila priča oko rezolucija većih od Full HD-a, a uglavnom se vrtjela oko Applea i Retine, sjećate se. Sada kada se 1080p počela tek udomaćivati, postavlja se pitanje koliko će uopće trajati, odnosno kad će se početi pojavljivati mobilni uređaji s većim rezolucijama. Čini se kako je prva slijedeća na redu 1440p, odnosno 2560×1440 točaka.

Postoje li već takvi ekrani za smartphone uređaje? Postoje. Kompanija Japan Display već ima razvijena dva različita ekrana s tom rezolucijom, a radi se o veličinama dijagonale od 5,4 i 6,2 inča. Oba imaju rezoluciju 1440p, no razlikovat će se po gustoći točaka po inču, što je logično. Veći 6,2 inčni ekran imat će gustoću od 473 točaka po inču, dok će manji 5,4 inčni ekran imati čak 543 točaka po inču. U Japan Displayu tvrde kako je to najveća postignuta gustoća zapisa do sada. Usporedbe radi, Samsungov Galaxy S4 s Full HD rezolucijom ima gustoću od 441 točke po inču.

Što to znači za korisnike? U praksi bi trebali dobiti oštriju sliku, ali ne i veću. Ako imate slabiji vid, niti oštra slika vam neće pomoći. Drugim riječima, u praksi i nema neke velike razlike, ali kako živimo u vrijeme sve većih brojeva, ono veće se navdno i bolje prodaje.

I za kraj jedna bockalica za razmišljanje – znate li kolika je rezolucija ekrana na kojem smo napisali ovaj tekst? Full HD (1920×1080 točaka). Ali ekran ima 23 inča, a ne 5 ili 6 inča! Naravno, to su dvije kategorije koje se ne mogu uspoređivati, no s ovim smo vas samo htjeli pitati – treba li vam tolika rezolucija na smartphoneima/tabletima? Možemo si misliti koji vam se odgovori vrte u glavi :)

Još nemate smartphone s 1080p? Zakasnili ste na vlak, već stižu 1440p!

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.