Smartphone baterije uskoro bi mogli puniti rjeđe – inovacije blizu komercijalizacije

Fotografija članka: Smartphone baterije uskoro bi mogli puniti rjeđe – inovacije blizu komercijalizacije

Koliko dugo traje kapacitet baterije vašeg smartphonea? Jedan radni ili sunčani dan? U oba slučaja ma koliko god vi bili nezadovoljni time, to je uredu s obzirom na sve inovacije u mobilnoj tehnologiji. Međutim bi se stvari mogle promijeniti uskoro na bolje.

Oglas

Realno gledajući vlasnici iPhonea, BlackBerya ili Windows Phonea, mogu biti relativno zadovoljni brzinom izlučivanja kapaciteta njihovih baterije dok Android smartphonea imaju više razloga za ljutnju. Android high end uređaji su posebno poznati po brzom izlučivanju kapaciteta baterija. To je razumljivo s obzirom što svaki proizvođač android smartphonea gura velike zaslone i snažne procesore pri tome malo zanemarujući cjelokupnu optimizaciju. Dodatno novi android uređaji postaju sve tanji ali ostaje stara ista litij-ionska baterija.

U ovoj priči trebamo spomenuti da programeri nehotice stvaraju “nespavajuće bugove”, glitch softver čiji je cilj ostvariti da smartphone ostane dovoljno dugo budan za obavljanje potrebnih operacija ( npr. automatsko ažuriranje elektroničke pošte provjerom s udaljenog servera) što se odnosi skoro na sve platforme. To u potpunosti može izlučivati bateriju dok uređaj nije u uporabi, tvrde američki znanstvenici.

Problemi su jasni. No, nekoliko novih trendova za stvaranje učinkovitije baterije mogli bi u dogledno vrijeme promijeniti igru. Ovdje se ne radi o proizvodima koji bi bili privremeno rješenje već o stvarnim poboljšanjima u upravljanju energijom bez kompromisa na značajke uređaja.

Tako je istraživački tim ,  predstavio na tehnološkoj konferenciji u Velikoj Britaniji,  softverski alat koji može ispitati aplikacije da bi se utvrdilo gdje su nespavajući bugovi.

Drugi tim istraživača na Sveučilištu Washington State,  vjerojatno bi mogli donijeti na tržište u manje od godine dana novu vrstu litij ionskih baterija. Proces njihove izrade uključuje akumulatorske limene anode (strukture koja ima debljinu ili promjer ograničena na nekoliko desetaka nanometara ) umjesto grafita , sadašnjeg osnovnog elementa za baterije i utrostručuje njihov kapacitet. Još jedan plus: baterije će izgledati isto kao i sadašnji modeli tako da uređaji neće morati mijenjati dizajn da bi se one smjestile.

U međuvremenu, Qualcomm je od 2004 godine razvijao novu tehnologiju s interferometrijskim modulatorom zaslona (IMOD), što stvara različite boje kroz uplitanja reflektiranog svjetla i koristi samo desetinu energije LCDa. Po svemu sudeći, ove godine će uslijediti komercijalizacija u obliku 5.7-inčnog eReadera, prema najavama iz kompanije. Tvrtka je nedugo uložila gotovo 1 milijardu dolara za izgradnju nove tvornice u Tajvanu namijenjenu upravo proizvodnji Android smartphonea i tableta s Mirasol tehnologijom prikaza.

Naravno da niti japanci ne miruju. Razvili su novu vrstu energetski štedne memorije koja može produžiti 5 do 10 puta izlučivanje kapaciteta baterije. Memorije bi trebale biti spremne za komercijalnu primjenu početkom slijedeće godine. O čemu se radi: Tipična memorija radi tako da sprema podatke kao binarne vrijednosti “1” ili “0” koristeći električnu energiju. Problem s ovim sustavom je da da struja prolazi kroz sve memorijske blokove svaki put kad se podaci obrađuju. Međutim istraživačka skupina Tokyskog Universitya je pronašao način da se samo pošalje električne energije u blok koje obrađuje stanje ostavljajući sve druge neaktivne.

Dakle, ako planirate zamijeniti svoj mobilni uređaj možete malo čekati :))

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.