Slobodni softver i Open source – postoji li razlika?

Fotografija članka: Slobodni softver i  Open source – postoji li razlika?
Slobodni softver je softver koji je slobodan u svakom smislu riječi. Mnogi jezici imaju dvije riječi za besplatno. Jednu koja znači da nema troškova – plaćanja , i drugu, što znači da sa tom vrstom softvera možete raditi što vam je drago. Za slobodan softver to je upravo sve istina. Kada preuzmete neki slobodan softver to ne košta ništa, a ukoliko želite/ znate, možete ga mijenjati u cilju poboljšanja.
Open source (GNU) zapravo je samo razvojni model. Možete imati open source programe, koristiti ih, ali ne slobodno mijenjati bez odobrenja, ili ponekad samo ograničeno koristiti. Na primjer: Neka kompanija započinje svoj open source projekt  te kroz neko vrijeme uputi javni poziv ljudima da se pridruže projektu oko pomoći pisanja koda, budući da njihov tim nema dovoljno ljudi, ili je projekt vremenski ograničen za finalizaciju. Nakon toga  kompanija ima puno pravo ne dozvoliti da njihov projektni proizvod ili softverski paket bude svima dostupan za korištenje bez plaćanja naknade. Tipično za open source je postavljanje pravila kao i za slobodni softver, ali s vremena na vrijeme to ne mora biti. Isto tako nema službenih smjernica za ono što je u netipičnim situacijama važno za open source, a to je slučajno distribuiranje dijelova open source softvera koji ne bi trebao biti podijeljen, korišten bez dogovorene novčane naknade.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.