Slatke muke odabira smartphonea ili sve što trebate znati

Fotografija članka: Slatke muke odabira smartphonea ili  sve što trebate znati

Što je smartphone?
Smartphone pokriva sve vrste korisničkih potreba, razina, vještina i sklonosti.  Dolaze u različitim veličinama,  težinama i oblicima. Svakih nekoliko dana osvane novi model i zato je teško definirati što danas bi bio pravi smartphone. Problem je u tome da neki pametni telefoni imaju mutne linije između mobitela, kompaktnih  računala i prijenosnih playera.  Smartphone je više poput ručnog računala koje može napraviti telefonski poziv, nego telefon koji radi druge stvari.  Općenito, smartphone može pokrenuti third-party softverske aplikacije koje ne dolaze s telefonom. Te aplikacije (programi) mogu biti sve, od poslovnog do zabavnog softvera .

Smartphone platforme i tržište aplikacija
Prva stvar koju trebate uzeti u obzir je platforma koju želite. Smartphone platforma je temeljni operativni sustav, koji određuje granice o tome što uređaj može raditi, a također je usko vezana na tržište aplikacija. Odabir platforme stoga je jednako važan kao i odabir samog uređaja. iOS, Android, Windows Phone 7, webOS, BlackBerry 6, pet su najpopularnijih mobilnih operativnih sustava,  svi mogu činiti isto ali oni su vrlo različiti. Niti jedan OS nije savršen. Svi imaju svoje mane i mušice.

Appleova IPhone platforma (IOS) ima izuzetno veliki broj aplikacija na App Store. Sa servis je za manje od tri godine preuzeto 10 milijardi aplikacija. Ali, Apple je jako restriktivan prema njima. Apple učinkovito cenzurira sve aplikacije, odlučuje koje aplikacije žive i umiru.  Ako vam ne smeta da vam korporacija govori  što možete  ili ne možete koristiti,  iPhone je za vas.

Googleova  android platforma ima  oko 100 000 aplikacija. Android Market raste tri puta brže od Appleovog App Storea. Najbolja stvar je da niste ograničeni samo na jednog proizvođača  pametnih mobilnih uređaja. Svi poznati proizvođači mobilnih uređaja u svojoj ponudi imaju modele android telefona.  Upravo zbog velikog broja različitih proizvođača na androidu  kao i rastućem broju aplikacija, ova platforma donosi korisnicima mnogo više inovacija  u odnosu s drugim platformama. Ukoliko želite imati telefon koji možete u potpunosti prilagoditi vašim potrebama, android je definitivno vrh u tom djelu.

Windows Mobile neko vrijeme je imao skoro cijelo mobilno tržište pametnih telefona. Windows Mobile 6.5 bio je golem napredak u tehničkom pogledu s obzirom na prijašnje inačice, ali još uvijek OS nije nudio istu razinu značajki kao android ili iPhone (IOS). Windows 7 Phone donio je neke novine ali ne toliko za poslovne korisnike kao za široko potrošačko tržište.  Izlaskom na tržište WP7 OS-a ukazale su se njegove manjkavosti. Međutim, dolazi prva nadogradnja koja ispravlja nedostatke i donosi brojne novitete. Više možete pročitati u našem članku . Tržište aplikacija za njega polako, ali sigurno raste. Pridodamo li tome udruživanje Microsofta i Nokije,  broj aplikacija zasigurno će doživjeti ekspanziju.  Trebate li uređivati neke  Windows Office dokumente dok se krećete iz jednog mjesta na drugo, WP7 ili Windows Mobile 6.5 kao operacijski sustav  se preporučuje.

Nokijin Symbian je mobilni operativni sustav koji puca po šavovima. Jednostavno, zastario je. Na tržištu još uvijek postoji mnogo aplikacija ali budućnost OSa je neizvjesna. Nokia Ovi Store, primjerice, radi samo s određenim Nokia uređajima.

BlackBerry OS je oduvijek bio namijenjen pravim poslovnim korisnicima. Ako trebate smartphone za nešto drugo osim za posao,  postoje bolji pametni telefoni na tržištu.  RIMov BlackBerry operativni sustava dugo je izbor za one koji traže najbolje od poslovne strane softvera,  ali i za njega dolazi široki spektar promjena u smislu okretanja širokopotrošačkom tržištu.  Međutim, konkurencija također ne miruje. 

 

Za HP/Palm novi WebOS nema velikog broja aplikacija kao za IOS ili android, ali  WebOS ima prednost što se temelji na standardnim web tehnologijama. To znači da programeri samo trebaju znati JavaScript, HTML i CSS. To čini razvoj aplikacija za WebOS vrlo jednostavnim. Može li programer napraviti web stranicu, može i stvoriti aplikaciju. Potencijalno, WebOS store  će uskoro biti popunjena s tisućama aplikacija.

Ne bi bilo na odmet da prošećete do nekog centra naših operatera i isprobate različite vrste OS-a prije donošenja odluke. Zasigurno će te pronaći jedan OS koji vam je više intuitivan nego drugi za svakodnevnu uporabu.

Operateri, tarife i zajedničke zamke

Pametni telefoni su zanimljiv i intrigantni,  ali oni dolaze s cijenom.  U mnogim slučajevima operateri će ponuditi nam smartphone po diskontnim cijenama,  jer žele da se prijavimo za njihove glasovne i podatkovne usluge. Da, početna cijena izgleda primamljiva, ali koliko je ona doista u konačnici povoljna? Ugovor o pružanju usluga i uvjeti su vrlo kritičan problem, jer modeli telefona se obično nude uz ugovore od  2 godine i određen paket usluga,  tako da nemate mogućnost dobiti samo telefon bez paketa ostalih usluga.  Stoga, prije nego ugrabite najnoviji smartphone  izračunajte svoje financijske obaveze i prema njima odaberite najoptimalniju tarifu i model koji je u sklopu tarife. I ne zaboravite nešto još vrlo važno. Ustvrdite da li neograničena usluga je zapravo neograničena, cijenu pojedinih usluga izvan paketa u slučaju da potrošite limit, i obračunsko razdoblje korištenja mjesečne paketne usluge.  Naime, obračunsko razdoblje nije uvijek od prvog do zadnjeg dana u mjesecu. Neki operateri zadnja dva-tri dana promet usluga iz paketa prebacuju na slijedeći mjesec. Na primjer, to znači, da 5MB podatkovnog prometa koji ste učinili zadnja dva dana u mjesecu vam se oduzimaju od limita za slijedeći mjesec.  

Eto, ovaj dio ispostavilo se da je duži nego što sam očekivala, a ostalo nam je još toliko toga :D
Sutra slijedi nastavak:  Bitne značajke koje su potrebne za vrhunsku kvalitetu smartphonea.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.