Slatke muke odabira smartphonea ili sve što trebate znati 2

Fotografija članka: Slatke muke odabira smartphonea ili sve što trebate znati 2

Osim toga, smartphone je još uvijek kompaktan uređaj. Često nije jednostavno pročitati proračunske tablice, igrati video igrice ili gledati filmove na malenom ekranu. Naravno, to zahtijeva određenu količinu iskrenosti svakoga tko kupuje smartphone. Neki ljudi samo zbog statusnog simbola žele kupiti najnoviji i najveći model uređaja jer ne mogu priznati okolini da ih može zadovoljiti i manja tehnologija. Razmotrimo značajke koje su ugrađene u pametne telefone.

Zaslon
Pametni telefoni imaju dvije osnovne veličine zaslona: malene od 8.13 cm i velike od 10.1 cm dijagonale.  Ako često šaljete SMS i donekle pristupate internetu, manji zaslon je dovoljno dobar. Međutim, ako puno pristupate internetu, smartphone sa velikim zaslonom je u prednosti. Nadalje, zaslon osjetljiv na dodir treba biti vrlo precizan, razumjeti svaki naš potez, i reagirati brzo. Kapacitivni zaslon osjetljiv na dodir je definitivni izbor. Nije potrebno da poznajete ovu tehnologiju, potražite riječ u specifikacijama. Alternativa je buntovan zaslon osjetljiv na dodir, ali to je loša opcija koja zahtjeva elektronsku olovku ili nokte za korištenje. Ustvari, probajte izbjeći uređaj koji ima buntovan zaslon. Gotovo svi današnji modeli imaju . Ovdje treba spomenuti i obavezan senzor za svjetlo koji će omogućiti automatsko podešavanje svjetline zaslona i senzor (Accelerometer ) za automatsku rotaciju zaslona.

QWERTY tipkovnica
Fizička ili virtualna QWERTY tipkovnica, pitanje je sada? Ukoliko će te sastavljati dokumente, ili pisati on-line blogove koristeći se svojim smartphoneom, imate malo podeblje prste, volite taktilni osjećaj, fizička QWERTY tipkovnica je bolja opcija, posebice ako kupujete uređaj manjih dimenzija. Mnogima fizička tipkovnica predstavlja praktičnije rješenje virtualne. Virtualna tipkovnica može biti vrlo nespretna za unos teksta na malim zaslonima za pojedine korisnike. Iphone, pojedini HTC, LG ili android uređaji imaju veliku virtualnu tipkovnicu, uz poseban softver koji radi dobar posao prepoznavanja što pišete. Neke virtualne tipkovnice imaju ugrađenu Swype aplikaciju koja nudi potpuno nov način unosa teksta na virtualnoj tipkovnici ili ugrađenu haptičku tehnologiju sučelja koju kao korisnici osjećamo kao dodir.  Uglavnom, ako vam se i ne sviđa postojeća virtualna tipkovnice, uvijek možete skinuti drugu aplikaciju, na primjer, Smart Keyboard Pro aplikaciju koja nudi ogroman nivo podesivosti tipkovnica do najsitnijeg detalja za android uređaje.

Korisničko sučelje je ono što koristite najviše na smartphoneu. Ako smartphone ima nezgrapno korisničko sučelje koje je sporo, ne reagira kako treba ili jednostavno vam je ružno, to će vas frustrirati u roku od nekoliko minuta. Kao apsolutni minimum za dobro iskustvo, potrebno je sučelje osjetljivo na dodir, koje se pomiče brzo i bez zapinjanja s jednog zaslona na drugi. Pri tome ne zaboravite, sučelje koje i vizualno izgleda odlično s cool animacijama i grafikom treba i više procesorske snage da bi brzo reagiralo na vaše naredbe. O procesorima nešto kasnije u nastavku članka. Odabir korisničkog sučelja (UI) ovisi o vama i vašim sklonostima. Preporučam da pogledate YouTube isječke kako bi vidjeli različita mobilna sučelja u akciji što će vam pomoći oko odabira.

Desktop iskustvo pregledavanja
Još jedna bitna značajka apsolutno su mogućnosti mobilnog web preglednik koji treba biti dobar kao desktop web preglednik. Ovo je mjesto gdje kapacitivni zaslon osjetljiv na dodir dolazi na svoje, posebice kod zumiranja sadržaja na mrežnim stranicama. Dobri web preglednici su oni koji se temelje na WebKitu i imaju flash podršku. Imajte na umu da svi telefoni ne podržavaju flash i ako želite gledati YouTube video zapise ugrađene u web stranice, trebat će vam flash podrška. Ukoliko preglednik ne nudi flash podršku, postoji alternativa u obliku YouTube aplikacija.

Procesori i memorija
Procesor ili mikroprocesor ili CPU povezuje snagu računala, interneta i mobilnog telefona. Minimalno prihvatljiv procesor trebao bi imati brzine 1GHz. Ne kupujete li u slijedećih mjesec dana smartphone, ovdje treba naglasiti da dolaze novi modeli smartphonea sa dual-core procesorom. Nova vrsta procesora omogućava brže otvaranje i rad aplikacija, bolji rad više aplikacija u isto vrijeme (multitasking) i mogućnost snimanja HD rezolucije 1.920 x 1.080 piksela.  Uz procesor za solidan rad smartphonea važna je količina memorije i grafički čip. Veća količina RAM-a znači manje premještanja sadržaja u virtualnu memoriju. Kapacitet ne bi smio biti manji od 512 MB. Što se tiče ROM-a poželjan je kapacitet 1GB. Proširivost memorije pomoću microSD kartice je također relevantna za instaliranje programa u uređaj. Kada namjeravate kupiti smartphone, pogledajte u njegovim specifikacijama maksimum kapaciteta memorije koju uređaj može podržati od strane SD kartice. Najmanje neka bude podržanost 16 GB SD kartice. Ugrađena memorija ne bi smjela biti manja od 8 GB. Grafička procesorska jedinica s potpunom hardverskom podrškom za grafiku može dati aplikacijama bolje korisničko iskustvo. Takvi primjeri su Adreno grafički procesor ili NVIDIA Tegra 2. Zapamtite, performanse grafičkog čipa integriranog u smartphone moraju biti zavidne i imati nisku potrošnju električne energije. 3D podrška je danas poželjna, ali nije nužna. Podatke o svim navedenim performansama možete pronaći u tehničkim specifikacijama pojedinih uređaja na službenim stranicama proizvođača. Ukoliko postoje neke nejasnoće, odvojite dodatno vrijeme, malo guglajte ili pročitajte neke recenzije.

Povezivanje
Smartfone su dizajnirani da budu spojeni na web 24 / 7. Da bi to postigli, trebate dvije stvari: brze internetske veze (HSDPA koja nudi download brzine prijenosa podataka do 3.6Mbps, ili čak 7.2Mbps) i jeftinu internet povezanost. Brzina prijenosa podataka ovisi o operaterima i pokrivenosti njihovih mreža. Bluetooth 2.0 s A2DP streamingom omogućuje streaming glazbe s vašeg telefona s Bluetooth slušalica, tako da ako želite slušati glazbu bežično, to je ono što trebate. Želite li prenositi datoteke s vašeg smartphonea na računalo ili obrnuto, modul oznake USB 2.0 je standard. USB 1.0. ne dolazi u obzir. Spor je. Tethering je termin koji se koristi kada mobilni telefon djeluje kao modem za laptop ili PC. Možete povezati računalo na telefon, ili putem USBa, Bluetootha, ili WiFi, a zatim spojiti telefon na internet putem mobilne mreže. Vaše računalo je tako spojeno na internet i omogućava vam da pregledavanje weba ili da učiniti bilo što drugo što želite učiniti tijekom aktivnosti na internetu, zajedno sa svim podacima koji se prenose preko uobičajene mobilne mreže. Što se tiče vaše mobilne mreže, ona samo vidi podatke koji se prenose između smartphone i neke mrežne stranice. Bitno je da vaš operater i podržava tethering uslugu. U Hrvatskoj znam da VIP i T-com podržavaju Internet tethering uslugu. Za ostale naše operatere provjerite direktno kod operatera. Međutim, zbog komercijalnih razloga operateri mogu naplatiti ovu uslugu. Provjerite. ;)

Integracija društvenih mreža
U najmanju ruku, potražite dobru integraciju s Facebookom, Twitterom i YouTubeom. U svako korisničko sučelje smartphonea možete ugraditi njihove aplikacije tako da možete vidjeti najnovija ažuriranja statusa i tweetove. Neke ponuđene aplikacije na marketima mogu integrirati podatke o vašim Facebook prijateljima (fotografije, kontakt podatke i sl.) sa vašim kontaktima u imeniku smartphonea. Neki smartphone modeli imaju integrirane društvene mreže u srce uređaja. To su HTC modeli sa Sense korisničkim sučeljem, Motorola Droid i Sony Ericsson Xperia X10 obitelj.

Fotoaparat/ Kamera
Sve do prošle godine kod smartphonea ugrađeni fotoaparati su imali skromne tehničke specifikacije. Ako je kamera važna za vas, smartphone trebao bi imati najmanje 5 MP ugrađenu kameru s bljeskalicom, autofokusom i zoom in / out opcijom. Prepoznavanje osmjeha i detektor lica, preporučene su opcije. To će vam pomoći snimiti slike odlične kvalitete. 8 ili 10 ili više MP kameru i HDTV su vruće značajke telefona, ali nisu nužne. Želite li snimiti kvalitetan video i postaviti ga na YouTube mogućnost snimanja videa 720p@30fps je minimum.

Smartphones treba imati GPS i ugrađen kompas koji dolazi na sve više smartphonea. Softver za mapiranje je također nešto što bi trebali uzeti u obzir.  Kod GPS tehnologije važno je da smartphone ima dodatni senzor za dobro geo-pozicioniranje koji daje najprecizniji mogući način čitanja mnogih karata.  Google Maps je odlična opcija, a prema osobnom mišljenju svakako puno bolja nego Nokia Ovi Maps. Ona je samo korisna ako imate mrežnu vezu. Nema signala, nema karte, korištenje navigacije kada ste u rumingu će vas dobro koštati jer kartografski podaci nisu mali. Nije loše da razmislite o kupnji mobilnih aplikacija kao što Garmin ili TomTom ili Garmin koji pohranjuje karte na telefon. I ne zaboravite, korištenje GPS-a često guta baterijske resurse.

Na kraju, samo bih dodala rečenicu o platformama: Android za otvorenost i raznolikost, iPhone za aplikacije, WP7 ako morate i  Microsoftov ste fan (prije nadogradnje koja nam je ovdje), Black Berry isključivo za poslovanje, HP webOS za budućnost, a Symbian zaboravite.

Sada slobodno možete krenuti u kupnju novog smartphonea.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.