Sjeverna Koreja prvi puta ima svoj pametni telefon

Fotografija članka: Sjeverna Koreja prvi puta ima svoj pametni telefon

Sjevernokorejska firma Mangyongdae Information Technology Corporation lansirala je prvi korejski pametni telefon. Uređaj po imenu Jindallae 3 jako podsjeća na iPhone.

Oglas

Pametni telefon je u potpunosti razvijen i proizveden u Sjevernoj Koreji od dizajna i izbora materijala do elektronike i softvera. Za sada još nemamo nikakve naznake o specifikacijama ovog uređaja, no Jindallae 3 je navodno “svestran i multifunkcijski” te ima “raznovrsne i mnogobrojne” aplikacije “prijekopotrebne za život i poslovanje” – prenosi North Korea News.

Uređaj dolazi u crnoj i bijeloj boji te su objavljene prve fotografije koje prikazuju veliki ekran. Operativni sustav će vjerojatno biti jako modificirana verzija Androida ili pak korejski Red Star OS temeljen na Linuxu, a prema fotografijama je jasno kako je izgled inspiriran iOS-om. To ne iznenađuje jer je aktualni diktator Kim Jong-un poznati Appleov fan, kao što je to bio i njegov otac Kim Jong-il.

Ovo nije prvi pametni telefon na sjevernokorejskom tlu, to je bio Arirang (kineski pametni telefon koji se samo pakirao u sjevernokorejskim tvornicama). No ovo je prvi takav uređaj u potpunosti proizveden u Sjevernoj Koreji.

Prema podacima jedinog telefonskog operatera Koryolink, u toj zemlji ima više od 2,5 milijuna registriranih korisnika mobilne mreže.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.