SIP@EduHr – nova usluga multimedijalne komunikacije Srca

Fotografija članka: SIP@EduHr – nova usluga multimedijalne komunikacije Srca

SIP@EduHr osobama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja omogućava besplatnu internetsku glasovnu i video komunikaciju, slanje kratkih tekstovnih poruka u stvarnom vremenu, provjeru dostupnosti i druge funkcionalnosti koje su omogućene ili će biti omogućene u okviru SIP@EduHr.

SIP@EduHr u svojem temeljnom obliku omogućuje multimedijalnu komunikaciju isključivo putem interneta, a korisnici usluge mogu biti samo osobe koji imaju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr te ako je njihova matična ustanova pristupila usluzi SIP@EduHr.

Cilj usluge SIP@EduHr je poboljšati razmjenu obrazovnih, znanstvenih i drugih informacija kako između studenata, tako i između studenata i profesora. Primjer iskoristivosti usluge mogu biti on-line konzultacije koje pojedini profesor može održati neovisno o tome je li se u vrijeme najavljeno za konzultacije nalazi u svome uredu ili na nekoj drugoj lokaciji sve dok ima pristup internetu. Profesor može biti siguran da se iza prikazanog ID-a pozivatelja nalazi upravo ta osoba, jer je taj mehanizam provjere osiguran korištenjem elektroničkog identiteta iz sustava AAI@EduHr te na taj način može pratiti svoje studente.

Korisnici usluge za potrebe razmijene ideja ili iskustava veznih uz proces studiranja mogu kreirati PIN-om zaštićene audio konferencijske sobe ograničenog trajanja i broja sudionika. Isti se princip može iskoristiti i za konzultacije. Profesor može svoje studente na predavanju obavijestiti o postojanju takve konferencijske sobe.

Ovisno o razini integracije usluge na pojedinoj ustanovi, razne službe npr. referada ili helpdesk, također, mogu biti besplatno dostupni studentima korištenjem usluge SIP@EduHr. Umjesto korištenja usluge klasične telefonije, djelatnici ustanova mogu ovu uslugu koristiti i za besplatnu komunikaciju s djelatnicima drugih ustanova, te u određenoj mjeri više neće biti vezani uz fiksni telefon na svom radnom stolu čime se povećava njihova mobilnosti i produktivnost.

Roger je softverski klijent („SIP user agent“, aplikacija) razvijen u Srcu koji se koristi unutar SIP-infrastrukture Srca za potrebe usluge SIP@EduHr. Roger podržava audio i video komunikaciju, provjeru dostupnosti te komunikaciju kratkim tekstovnim porukama u stvarnom vremenu Razvijen je u programskom jeziku Java i dostupan je na osobnim računalima s instaliranim operativnim sustavima Linux ili Windows ili na Appleovim računalima s Mac OS X-om. Roger je usklađen sa sustavom AAI@EduHr, kompatibilan s komercijalnim i open-source SIP-klijentima te ostalim elementima SIP-infrastrukture.

SIP-infrastruktura potrebna za funkcioniranje usluge u cijelosti je smještena u Srcu te se od matične ustanove koja želi pružiti uslugu svojim korisnicima ne zahtijevaju dodatni sistemski resursi. Da bi pristupila usluzi ustanova mora ispuniti pristupnicu za uključivanje u SIP@EduHr. Matičnim ustanovama ostavlja se da obavijeste svoje korisnike o postojanju usluge kako bi se što više njih uključilo i time se unaprijedio nastavni proces ili se povećala ušteda prilikom uporabe takve vrste komunikacije.

SIP@EduHr trenutačno pruža osnovne oblike komunikacije, a buduća proširenja usluge pružiti će napredne mogućnosti kao što su na primjer pristup i razmjena obrazovnih sadržaja, funkcionalnosti whiteboard te druge za koje korisnici pokažu zanimanje. Dodatne informacije o usluzi SIP@EduHr potražite na .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.