Sigurnost i zaštita djece i mladih na Internetu ne “može biti” nego “treba biti”

Fotografija članka: Sigurnost i zaštita djece i mladih na Internetu ne “može biti” nego “treba biti”

Sigurnost i zaštita djece i mladih na Internetu ne

Dio tinejdžera sada traže rješenje svojih problema na Internetu, uključujući i emocionalno zdravlje . Odgovori, koje mogu pronaći, često su poražavajući. Npr. postoje web stranice koje objašnjavaju kako je anoreksija nešto dobro i prihvatljivo. Zatim dalje navode savjete kako povraćati bez da to netko od roditelja primijeti. Više nego porazno. Kao roditelji, vjerojatno se neki od vas boje Interneta i razmišljaju o potpunoj zabrani pristupa. Ne, ne boj te se, Internet je odlična prilika. Ako ste možda i prva generacija u kojoj djeca znaju više od roditelja, važna je vaša svjesnost kako minimalizirati opasnosti za svoju djecu, koje mjere poduzeti kako bi mogli zadržati određen stupanj sigurnosti.

Djeca često pristupaju Internet u ranoj dobi, kada roditelj mogu još imati punu kontrolu nad djetetovim korištenjem Interneta. Kako se dijete razvija , morati će te se postupno odreći ove potpune kontrole, dok u isto vrijeme će te poduzimati razne druge korake, kako bi djeca sigurno koristila razne on –line servise. U ovoj rubrici, povremeno ćemo donositi korisne savjete kako povećati sigurnost djece i mladih u on-line okruženju. Danas ćemo se pozabaviti filtrima.

Sigurnost i zaštita djece i mladih na Internetu ne

Jedan od načina roditeljske zaštite je postavljanje filtra na neadekvatne sadržaje. To su prilagodljivi programski paketi, što znači da je roditelji mogu odlučiti da li će se ostaviti više ili manje prostora na određene teme, ili u potpunosti ih zabraniti. Naravno, ovi paketi nisu savršeni, stvari se mijenjaju. Neki filtri su komercijalni, ali ima i besplatnih. Pogledajte dio popis besplatnih filtara na ovim linkovima, odaberite jedan ili više njih, i instalirajte na vaše računalo.Windows Vista ima ugrađen filtar u svoj operativni sustav i oni su također besplatni. Postoje znatna ograničenja konfiguracije za razne dobne razine. Pomoću sustava Windows XP možete koristiti besplatni Microsoftov servis koji se zove Family Safety.
Messenger također, može biti filtriran. Novije inačice Live Messenger za Vistu i XP uključene su u Family Safety,tako da možete u potpunosti zabraniti upotrebu ili ograničiti korištenje dozvoljavajući samo određene kontakte. Na taj način dijete može razgovarati samo sa ljudima vama poznatima i , sprječava eventualne kontakte s osobama sklonima pedofiliji.

Možete sami odvojiti malo vremena, pretražiti Internet i pronaći filtre koji bi odgovarali potrebama vaše djece, odnosno njihovoj dobi.

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.