Sigurnost digitalnih foto aparata

Fotografija članka: Sigurnost  digitalnih foto aparata

Osigurajte svoj foto aparat
Imate li vrjedniji digitalni foto aparat  i uplatili ste neku vrstu putnog ili sličnog osiguranja, obratite se osiguravajućem društvu, provjerite je li fotografska oprema pokrivena time. Ne ostavljajte foto aparat bez nadzora na stolu, praznim stolicama, ili klupama. Nemojte olakšavati stvari kradljivcima. Isto tako, ne lutajte ulicama sumnjivih gradskih četvrti ili ako koristite gradski metro,  da pri tome imate izložen foto aparat svim ‘običnim’ očima. Držite ga skrivenog u nekom pretincu u torbi, ili u torbici učvršćenoj za pojas ispod jakne dok ga ne koriste. U slučaju da skijate, ne preporučamo da foto aparat imate u jakni ili na sličnom mjestu. Prilikom pada se možete dodatno na njega ozlijediti ili uzrokovati mehanički kvar na foto aparatu. Odvojite posebno vrijeme za fotkanje.
Pronalaženje izgubljenog  ili ukradenog foto aparata
Prije odlaska na put, zapišite serijske brojeve i model vašeg foto aparata i negdje spremite. U slučaju krađe, ti podatci će dobro doći prilikom prijave otuđenja. U slučaju gubitka, dobro je snimiti za prvu fotografiju list papira na kome se nalazi npr. vaša e-poštanska adresa koja nema osjetljive podatke. Ako netko pronađe vaš foto aparat, velike su šanse da će gledati slike spremljene na memorijskoj kartici, i tako dajete poštenom nalazniku kontaktne podatke. 
Izradite kopiju podataka
čak i ako imate više memorijskih kartica, dobra ideja je da učinite kopiju podataka sa memorijske kartice na CD/DVD ili USB stick. Bilo koji dućan koji omogućuje izradu digitalnih fotografija bi trebao biti u mogućnosti ponuditi vam kopiranje. Boravite li u hotelu, možete na recepciji upitati da vam dozvole da na njihovom računalu izvedete kopiranje, a nema li hotel „Cyber“ prostor.  U slučaju krađe ili gubitka ipak će vam tako ostati dio dragih uspomena.
Pravila pakiranja
S više restriktivnih pravila pakiranja za avionski prijevoz  trebate biti oprezni kako  pakirate foto aparate.  Ne stavljajte ga u standardnu prtljagu, gdje će biti izvan vašeg vida.  Spremite ga u ručnu prtljagu. X-ray aerodromsko skeniranje neće utjecati na vaše memorijske kartice. Možda će te biti zatraženi od sigurnosnog  da ga uključite, samo da se dokaže da je funkcionalna jedinica.  Svakako imajte napunjene baterije na raspolaganju.
Vremenski uvjeti
Vrijeme može biti nepredvidljivo kada ste na putovanju. Odlazite li na skijanje, a kako bi vaš digitalni foto aparat zaštitili od hladnoće, držite ga u blizini vašeg tijela, ispod jakne. Nalazite li se u blizini vode nepromočivu foto aparat možete probati čuvanje u plastičnoj vrećici kako bi ga zaštitili.  Primijetite li kondenzacije na ili unutar fotoaparata, nemojte ga koristiti prije nego ga obrišete i osuši.
Gubljenje na putu
Za one koji imaju loš smisao za smjer i orijentaciju tijekom razgledavanja, koristiti svoj digitalni foto aparat  kako bi snimili neke ulične znakove i znamenitosti dok lutate po nepoznatoj lokaciji. Fotografije možete iskoristiti da pronađete natrag svoj put do hotela.
Korištenje iznajmljenog automobila
Učinite nekoliko fotografija iznajmljenog automobila, uključujući i registarske pločice. Ako se ne možete sjetiti gdje ste parkirani, barem imate sliku kako bi ste pronašli vozilo.
Putovanje s djecom
Ako putujete u mjesto gdje je moguće da dijete može biti odvojena od vas, kao što je veliki zabavni park, bilo bi dobro napraviti fotografiju vašeg djeteta svaki dan prije nego što uđete u park ili shoping centar. Tada ćete imati sliku onoga što dijete nosi, ako vam bude potrebno.

Sretan put i napravite mnogo fotografija.

Sanja Ledinek
Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.