Šibni mi SMS

Fotografija članka: Šibni mi SMS

Iako se SMS i dalje čvrsto drži i ne odustaje, osnovne SMS aplikacije izgledom i funkcijama nisu se daleko odmakle od izgleda kakav ih je pratio na nekim starim dummy uređajima. 

Oglas

Zahvaljujući tome što su internet paketi na mobilnim uređajima sve veći i neovisno o Wi-Fi vezama pametni telefoni sve su rjeđe van dometa internet signala, većina korisnika navikla se na različite IM (Instant Messaging) servise koji nude potpuno besplatan prijenos tekstualnih, zvučnih i video poruka u realnom vremenu na bilo koji uređaj s istim servisom. Tako svi imaju instaliran barem Viber ili WhatsApp, a nerijetko i više raznih aplikacija, pa se dopisujemo putem Skypea, Messengera, Hangoutsa, Telegrama i brojnih drugih aplikacija. Ipak, još uvijek imamo nekog zrelije generacije tko se opire tehno-maniji pa i dalje koristi neku staru Nokiju i ne prihvaća ništa osim poziva i pokojeg SMS-a. Netko drugi ima vikendicu u području za koje operateri još nisu saznali pa nema pristojnog signala. Zatim imamo one koji se čvrsto opiru komercijalizmu pa 2016. godine i dalje koriste najmanji dostupan internet paket od 100 ili 200mb i gase internet čim pogledaju u Slobodnoj Dalmaciji što ima na TV programu i “tko ga više neće gledati”. Slobodno dopunite svoj razlog zašto, iako imate stalno uključen mobilni ili bežični internet, i dalje pošaljete nekoliko desetaka ili stotina dobrih starih SMS-ova mjesečno.

Iako se SMS i dalje čvrsto drži i ne odustaje, osnovne SMS aplikacije izgledom i funkcijama nisu se daleko odmakle od izgleda kakav ih je pratio na nekim starim dummy uređajima. I danas, na najnovijim flagshipovima prilično su jednolične, nezanimljive i temeljne. Odlika pametnih uređaja, telefona i tableta, pogotovo onih pogonjenih Android platformom, je kako ništa nije nezamjenjivo. Zato i za SMS aplikaciju, kao i za sve ostale postoji na desetke alternativnih opcija.

Koja je najbolja/najljepša, ovisi isključivo o pojedincu pa vam ne preostaje ništa drugo nego instalirati redom one koje vam se po opisu i komentarima u Play Trgovini sviđaju dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara.

Moj današnji prijedlog je . Jedna od aplikacija koje su svakako pri vrhu najboljih SMS alternativa.

Textra je ponajprije vizualno lijepa aplikacija s mnogo mogućnosti za prilagodbu izgleda, od boje pozadine i uzglavlja, preko fontova do ikone aplikacije. Pregledna je, funkcionalna, a ujedno jednostavna za korištenje.

Tu je i Textra Bot, automatizirani pomoćnik koji će vam se javiti čim aktivirate Textru. Možete mu pisati bilo što ako vam je dosadno ili ga pitati za pomoć ili savjet u vezi korištenja aplikacije. Zgodno :)

Sučelje je na prvi pogled slično bilo kojoj drugoj SMS aplikaciji. Sve vaše tekstovne poruke vertikalno su poredane po redoslijedu pristizanja, a pored svakog kontakta s lijeve strane je krug sa slikom, ako ista postoji u imeniku, ili inicijalima kontakta. U izborniku poruka jednostavnim povlačenjem kontakta u lijevo ili desno brzo i jednostavno osobi pošaljete novu poruku ili joj uzvratite pozivom.

Klik na ime aplikacije u vrhu otkrit će vam jednostavan način da podijelite oduševljenje novim SMS alatom s prijateljima i poznanicima te i njih uvedete u svijet drugačijeg “esemesanja”. Plus u dnu logično će otvoriti tipkanje nove poruke, a tri točkice u desnom vrhu pristupit će postavkama aplikacije.

Moćne postavke su ono što ovu aplikaciju čini posebnom, ili barem posebnijom od ostalih.

Prilagoditi možete gotovo sve. Boju podloge, boju izbornika, oblaka u kojima je tekst poruka, veličinu i font teksta. Ono čime se Textra posebno ponosi i stalno nadograđuje su Emoji – različiti smajlići i znakovi koji obogaćuju vaše poruke. Možete birati želite li da vam se prikazuju sistemski, Android, Twitter ili Emoji One znakovi. Koji god stil odabrali na raspolaganju će vam biti na stotine raznovrsnih veselih i šarenih znakova. Posljednjom nadogradnjom programeri su Textra bazi dodali najnovije emotikone iz Marshmallov Android verzije čime su isti postali dostupni i korisnicima čiji uređaj pogoni KitKat ili Lollipop Android.

Zvuk, prikaz i vrste obavijesti poruka također se detaljno daju prilagoditi. Od načina na koji ćete odgovoriti na primljenu poruku nakon što vidite notifikaciju, preko zvuka i vrste vibracije, do boje led lampice ako ju vaš uređaj posjeduje. Možete prilagoditi i količinu informacija koje će se na obavijesti prikazati, ovisno želite li ili ne da vam se prikaže pošiljatelj i tekst poruke.

Slijede više-manje standardne postavke SMS-ova. Ipak i tu je dodano ono što nam većini nedostaje u temeljnim aplikacijama, a to je automatsko uklanjanje znakova naglaska i dijakritičkih znakova. Većina koristi domaće tipkovnice, pa pri tipkanju uredno ispisuje znakove poput č,š,ž, ali ne treba zaboraviti kako operateri takve znakove broje kao čitavu poruku, pa se vrlo lako SMS transformira u MMS koji je višestruko skuplji i ne ubraja se u često neograničene SMS pakete. Također, iako je SMS zamišljen kao kratka poruka do 160 znakova, lako se raspisati, posebno ako smo inače navikli na beskrajno tipkanje putem IM aplikacija. Neki operateri višestruke SMSove mogu obračunati kao više poruka. Textra je i tome doskočila pa je moguće narediti uređaju da automatski razdijeli poruku. Tu su i brojne druge posebne postavke.

Ono što je najbolje, Textra ne zahtijeva ROOT pristup uređaju tako da sve ove pogodnosti možete imati jednostavnim instaliranjem aplikacije iz Trgovine, bez posebnih radnji ili zahtjeva. Sve novosti, savjete, ideje i najave možete pratiti i na Textra .

Isprobajte Textru, iznenadite nekog SMS porukom i javite i nama jeste li od onih koji ostaju vjerni SMSanju ili se na njegov spomen samo slatko nasmijete kao staroj uspomeni.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.