Sharp predstavio ekran vrlo visoke rezolucije – 1.007 točaka po inču

Fotografija članka: Sharp predstavio ekran vrlo visoke rezolucije – 1.007 točaka po inču

Visoka rezolucija ekrana potrebna vam je (za sada) samo za virtualnu stvarnost (Virtual Reality, VR). Upravo u tom smjeru ide Sharp koji je na sajmu CEATEC Japan 2016 predstavio ekran s 1.007 ppi (točaka po inču).

Oglas

Ovaj prototip je u najmanju ruku impresivan. Iako je ekran dijagonale od tek 2,87 inča (7,29 centimetara), na toj su veličini uspjeli prikazati rezoluciju od 1920 x 2160 točaka, što iznosi 1.007 točaka po inču. Drugim riječima, na oba ćete oka u virtulanom svijetu dobiti 4K rezoluciju, što je zaista impresivno.

Upravo je virtualna realnost jedna od glavnih primjena ovakvih ekrana ekstremno visoke rezolucije. Naime, u posljednjih nekoliko godina smo pratili polemike oko toga zbog čega uopće treba visoka rezolucija na ekranima pametnih telefona. Činjenica je kako velikoj većini korisnika i dalje to neće biti potrebno, no oni koji će željeti ući u virtualnu stvarnost ovo je adekvatno rješenje. No, postoje i drugačija rješenja bez upotrebe smartfona.

Usporedbe radi, HTC Vive kao trenutno jedan od najjačih VR uređaja omogućuje rezoluciju od 1200 x 1080 točaka za svako oko, odnosno to su ekrani od 3,62 inča s 447 točaka po inču (ppi). Ugrubo, Sharpov prototip ekrana je više nego dvostruko detaljniji.

Osim ovog ekrana, japanska je kompanija predstavila i novi 27 inčni IGZO monitor s 8K rezolucijom, frekvencijom osvježavanja od 120 Hz, te podrškom za HDR s također impresivnih 326 ppi što je ogromno u svijetu monitora. Kako se radi o HDR kompatibilnom monitoru, osvjetljenje od 1000 nita također je izvan konkurencije i s čim se trenutno ne može pohvaliti niti jedan monitor.

Naravno, za sada ni traga ni glasa o proizvodnji, ugradnji, cijenama, još je prerano.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.